Två år utan mässor

Så är det då äntligen dags igen. Från mars 2020 och fram tills nu stängde pandemin alla mässor och vid det här laget finns det ett stort uppdämt behov av att träffas ”på riktigt”. Zoom och Skype är väl OK, men att träffas ”in real life” är ändå något helt annat.

Egentligen var förstås tanken att Elektronikmässan skulle ha hållits redan i mars, men av det blev intet. Pandemin blossade upp igen och arrangörerna tvingades skjuta upp det hela ytterligare en gång. Det blev 15-16 juni i stället. Kanske inte den perfekta mässmånaden, men åtminstone före midsommar.

Ny arrangör
Pandemin innebar inte bara att elektronikmässorna sköts framåt. Den ställde till betydligt mer än så. De flesta har säkert märkt att S.E.E.-namnet är borta och att mässan har en ny arrangör, även om Svensk Elektronik fortfarande finns med i sammanhanget.

Fast egentligen är det förstås inte någon ny mässarangör. Easyfairs har anordnat populära elektronikmässor i Göteborg sedan 2011. Så de var ett naturligt val när pandemin drev mässarrangören till S.E.E. i konkurs på ett olyckligt sätt.

Att mässformatet skulle bli samma som det man använde i Göteborg var ganska självklart. Göteborgsmässan Elektronik fungerade bra redan från början och formatet strömlinjeformades med tiden. Två dagars mässa, ganska enkla montrar och ett seminarieprogram på olika delar av mässgolvet var och är ett vinnande koncept.

Göteborg vann
För en del ”gamla göteborgare” innebär nog årets mässa något av en revansch. Före S.E.E. hölls ju varannan elektronikmässa i Stockholm och varannan i Göteborg. Det var ett ganska väl fungerande system och elektronikföretagen från Stockholm hade egentligen inga större problem med att åka till Göteborg varannan gång. Snarare tvärtom faktiskt.

Men när mässan skulle växa till ett skandinaviskt ”event” var det slut på resandet. S.E.E. förlades till Stockholm och förhoppningen var att evenemanget skulle vara så attraktivt att både göteborgare, norrmän och danskar med glädje skulle anpassa sig.

Tyvärr hade tiden för stora mässor just passerat sin kulmen. Internet hade gjort sitt intåg. De ganska storstilade planerna för S.E.E fick bantas och för varje mässa sjönk besökarantalen. Till slut kom pandemin som en slutlig katastrof.

Så S.E.E. blev aldrig den där stora skandinaviska mötesplatsen som det var tänkt. Den blev inte ens ett självklart val för elektronikföretagen i Göteborg. De började i stället ganska snabbt ”lobba för” en egen elektronikmässa i Göteborg. Easyfairs nappade och resultatet blev som sagt bra.

Och nu har alltså ”lillebror” tagit över alltsammans. S.E.E. och de alltför storvulna planerna är borta och i stället får vi en mässa som redan från början är anpassad till dagens förutsättningar.

Det blir nog bra
Förutsättningarna är med andra ord alldeles utmärkta. Elektronikmässan i Göteborg har fungerat mycket bra och det finns ingen anledning att tro att det skall bli sämre i Kista. För oss ”gamlingar” känns det bra att gå tillbaka till varannan mässa i Stockholm och varannan i Göteborg. Så har det i och för sig fungerat länge, men nu försvinner slutgiltigt det ”gnissel” som ibland kunde märkas mellan S.E.E. och Elektronik.

För egen del ser jag fram emot att träffa både gamla och nya vänner. Alla är välkomna till vår monter (I:18) för lite snack och en kopp kaffe. Det skall bli kul att få se er igen.

Vi ses på Elektronikmässan!

Leave a Reply