En god och optimistisk jul!

För några timmar sedan passerade vi botten och nu är vi på väg uppåt igen. Vintersolståndet inträffade ett par minuter över elva på förmiddagen och nu blir dagarna sakta längre igen. Det är sannerligen något att fira!

De flesta av mina läsare är väl i och för sig tekniker och inser hur långsam förändringen är i toppen eller botten av en sinuskurva. Det dröjer några veckor innan vi börjar närma oss den härliga branta delen av kurvan då förändringarna märks tydligt dag för dag. Men vad gör det – vi är på väg åt rätt håll.

Var är snön?
I media frågar sig alla vart snön tagit vägen och både julkalendrar och krönikor översvämmas av berättelser om hur vitt det var förr. Man kan lätt få för sig att hela Sverige normalt sett är snötäckt från november fram till april.

Men mannaminnet är kort och statistiken visar obönhörligt att det där med en vit jul långt ifrån är någon regel på breddgrader särskilt mycket längre söderut än Dalarna. Snarare tvärtom faktiskt.

När jag tittar bakåt i mitt privata bildarkiv de senaste 20 åren märks det här ganska tydligt. Visst fanns det vintrar med mycket snö redan i december. Bra exempel är 2004, 2010 och 2012. Men de flesta jularna ser väldigt snöfria ut på mina bilder.

Många brukar tala om sina barndomsjular då snön låg meterdjup. Så var det inte i min barndom, kanske för att jag är född på Västkusten. Men i mitten av sextiotalet kom det faktiskt en riktigt snöig och vintrig vinter.

På den tiden trodde också jag att trender skulle hålla i sig så jag beställde fina nya skidor och skidskor som levererades lagom tills vintern var över. Sedan tog det många år innan jag fick tillfälle att inviga utrustningen. Det blev sex gröna vintrar på raken.

Som tur är har vi i Sverige gott om lättillgängliga objektiva data så det är bara att klicka här för att se SMHIs bild av snöläget på juldagens morgon genom åren. Den visar att Göteborg (och Tjörn) mycket riktigt var snöfritt sex på varandra följande år från 1970 till 1976. Samma sak gällde 1900 till 1905 och 2013 till 2019.

Riktigt snöiga jular hade vi i Sverige 2010 och 1981. Då låg snön tjock hela vägen från norr till söder. Minst snö hade vi 1932 då det bara fanns en aning snö allra längst norrut.

Årets julkalender i SVT gör ett stort nummer av att det fanns massor av snö 1920 medan 2020 är snöfritt. Tyvärr stämmer det dåligt med verkligheten. Stockholm hade bara lite snöfläckar 1920, medan det var barmark längre söderut.

Året då jag föddes var det barmark i större delen av landet, till och med i Haparanda. Två år senare, när min fru föddes, låg snön djup i hela Sverige utom Skåne. Det där med väder är inte lätt.

Bättre förr?
Förresten är det inte bara det där med väder som brukar bli fel. Förvånansvärt många verkar säkra på att det mesta var bättre förr och att vi numera förgiftar naturen och dödar alla djur.

Ändå är det ju precis tvärtom. I min ungdom fanns det all anledning att klaga, men nu… De senaste femtio åren har Sverige lyckats få bort nästan alla utsläpp och till och med kunnat reparera det mesta av det elände som arton- och nittonhundratalet skapade.

Ta till exempel svavelutsläppen. De var ett jätteproblem för femtio år sedan och försurade både sjöar och marker. En del gick väl att lösa med kalkning, men i det stora hela var de flesta ganska överens om att svavelutsläppen skulle förstöra naturen för all framtid.

Men så blev det inte alls. Sverige släpper idag i princip inte ut något svavel över huvud taget. Det som finns i luften kommer som luftburna ”presenter” från Mellaneuropas koleldning och kolkraftverk. En del kommer också från fartygstrafikens orenade bunkeroljor (de där som miljöminister Lövin är så rädd om).

Nu spelar i och för sig inte ”svavelimporten” någon roll längre för Sverige. Svavelutsläppen är faktiskt så låga numera att bönder och skogsägare köper svavel för att berika marken när man gödslar. Mellan 15 och 30 kg svavel per hektar och år brukar rekommenderas för bönder som odlar vall. Det kunde vi aldrig ha trott på sjuttiotalet.

För mycket vilt?
Idag växer det av hjärtans lust till och med utanför de gamla pappersmasseverken och de förstörda bäckarna porlar friskt. Älgar, rådjur och andra vilda djur har det så bra att de förökar sig alldeles för mycket. Ett av de stora problemen i Sverige är att skogsägarna tvingas att odla gran eftersom älgen äter upp tallplantorna.

Över huvud taget är det förbluffande rent i Sverige idag. Inga farliga blyhaltiga avgaser från bilar, inga sotpartiklar från kokseldning, inga industriutsläpp och inget giftigt lakvatten från vidriga soptippar. Allt äckelpäckel som var så vanligt i min ungdom är borta. Den som vill hänga ut sin tvätt på tork riskerar inte att få alltsammans förstört av sot. Det är nästan magiskt.

Optimistisk jul
Så varför inte sprida lite optimism inför julen. Visst har pandemin ställt till mycket elände under 2020, men om vi vaccinerar de 536 000 svenskar som är över 80 år slipper vi 70 procent av dödsfallen. Om vi dessutom lägger till den knappa miljon som är mellan 70 och 79 år blir det mindre än tio procent av dödsfallen kvar.

Nog tusan skall väl myndigheterna kunna klara av en såpass begränsad vaccinkampanj. Visserligen har de klantat till det mesta hittills, men någon gång skall de väl få till det.

Att vaccinera de mest utsatta innebär visserligen inte att pandemin försvinner, men den blir väldigt mycket mera hanterlig. Kanske Tegnell till och med kan gå tillbaka till att rekommendera flockimmunitet. Det spelar faktiskt inte så vansinnigt stor roll så länge de smittade mest bara får relativt lätta symtom.

Inte ens flygresor och internationella mässor/konferenser bör vara något jätteproblem. Med ett litet ”vaccinvisum” som bevisar att man är immun och inte sprider smitta är det bara att resa. Till och med OS i Tokyo nästa år bör kunna bli nästan som vanligt.

Så ha en god och glad jul och ett trivsamt nyårsfirande. Trösta de gamla med att de snart kan släppas ut ur pandemifångenskapen och trösta de unga med att nästan allt blir bättre och att det faktiskt var mycket värre förr.

Och passa på att ta en riktigt lång promenad i skogen för att smälta julmaten.

6 Responses to “En god och optimistisk jul!”

 1. Käre Göte,
  Jag ser redan fram mot alla Dina krönikor nästa år och glädjer mig att åt att Du sakta men säkert fått rätt i det mesta Du framfört under året. Och har Du inte det, har jag också haft fel i mina tankar, tyckanden och åsikter.
  Dock är jag fortfarande nyfiken på en viss uppsats från anno dazumal…

  God Jul och ett riktigt Gott Nytt År till Dig och Din familj!

  Peder

 2. Hej Peder

  Tack och en God Jul och ett Gott Nytt År till dig också.

  Och jag skall försöka fixa en PDF med uppsatsen så fort jag och uppsatsen råkar vara i samma del av landet. Det har inte blivit så mycket Stockholm i år.

  /göte

 3. Vintern 65/66 och 69/70 är bland de längsta och kallaste. Den ena var mest i söder och den andra mest i norr.

  En av fyra jular är vita i Stockholm. Det fick jag lära mig för en massa år sedan innan man började skylla allt på global uppvärmning.

  En sak som faktiskt blivit sämre ur miljösynpunkt är att fler eldar med ved i myspyspanna i tättbebyggt område. Det hela började ca 2005 då MP (med S villiga skattehöjaranda) chockhöjde elskatterna. Folk började då elda med ved i sin myspysbrasa för att tjäna pengar. Resultatet blev sotig tvätt och skitiga husfasader. Dessutom måste man et otal gånger varke vinter stänga av ventilationen efter att det börjar lukta rök inomhus från någon vedeldande stadsbo som varken vet hur man torkar ved, har vett att skaffa sig en riktig kamin, eller avstår från eldande vid svag vind.

  Enligt naturvårdsverket har detta lett till att partikelutsläppen från vedeldning i Sverige numera är lika stort som hela fordonsflottans utsläpp av partiklar. Tack MP för att ni återigen förstört miljön i en sk grön skatteväxling eftersom er verklighetsförnekande ideologi återigen inte fungerade som er heliga skrift påstår.

  1984-förvandlingen fortsätter. Swebbtv blev utkastat från youtube i julhelgen utan kommentar. De får miljarder i mutor från Regeringen i form av borttagen elskatt och inkomstskatt i utbyte mot en högst odemokratisk censuring av oppositionen. Svenska Google lägger 5 miljoner i inkomstskatt utav vinsten på 5 miljarder. Jag vill också lägga endast 0.1% i skatt!! Före swebbtv var det samhällsnytt som utan kommentar blev av med annonskontraktet med Google i ett försök att strypa intäkterna till tidningen.

  Får önska alla ett gott nytt år och att Götes forum får bestå under 2021 utan att bli tystad av regimen.

 4. Hej Anders

  Jag läste DNs kommentar om Swebbtv och Youtube. Där trycker DN på att Swebbtv anses högerextrem enligt stiftelsen Expo. ”Högerextrem kanal borta från Youtube” lyder rubriken.

  Att en tidning som DN använder Expo som enda sanningsvittne är sannerligen illavarslande. Expo betraktar ju allt till höger om Vänsterpartiet som högerextremism. Att Google vägrar att kommentera nedstängningen är inte bättre det.

  Sedan är det förstås ännu märkligare att övrig media i Sverige helt verkar förbigå nedstängningen med tystnad. Märkligt och ytterst obehagligt.

  Då ges det betydligt mer utrymme åt klimatförändringarna. Men tyvärr verkar allt färre kunna skilja mellan klimat och väder, något som gör debatten väldigt konstig. I verkligheten varierar ju vädret otroligt mycket år från år.

  Den ständiga hopblandningen av klimat och väder ökar bland annat risken för en energikris i Sverige.Våra politiker verkar tro att varje nytt år kommer att bli varmare än det föregående och att det gäller varje månad. En helt normal extra kall vinter (som 2010) kommer i det läget som en total överraskning. För att inte tala om en extra kall februari som 2018 (då elsystemet var nära sammanbrott trots att alla reaktorer inklusive R1 och R2 kördes för fullt).

  Vi får väl se vad som händer framåt januari/februari. I år ligger Östersjön isfri långt norrut så det är upplagt för snökanoner från öster. Vi har redan sett flera långa perioder av stiltje med hotande elbrist trots milt väder. Stiltje, kallt väder och både R1 och R2 borta är en ytterst obehaglig kombination. Vi får ju heller ingen hjälp av Sydvästlänken (HVDC) som varken startades i oktober eller december (efter många års försening). Senaste förslag på driftstart är 31 mars 2021, men jag tror det när jag ser det.

  Så vi kanske ändå får lita till smutsiga mysbrasor.

  /göte

 5. Expo är grundat av AFA, AntiFascistisk Action. De består av diverse våldsverkare på vänsterfronten och det närmaste vi har en svensk terrorgrupp. Amerikanska AFA blev som bekant terrorklassat när de startade BLM-upploppen i USA. Jag tror inte expo betraktar ens vänsterpartiet som ett vänsterparti. V vill ha kvar privata företag och är därmed per definition ett kapitalistparti.

  Om en mediakanal är rasistisk så bryter den mot youtubes regler, men det var inte frågan i detta fallet.

  Så tydligen har youtube (och DN) regler för att vänsterextremism är helt ok, men inte högerextremism. Demokrati med åsiktsfrihet tillhör uppenbarligen inte deras regelverk! I Polen håller man på med lagar som förbjuder nätjättar som youtube att vara odemokratiska. I Sverige betalar Regeringen dem för att de ska agera odemokratiskt.

 6. Det handlar väl om ”rätten att slippa höra motpartens åsikter”. Alltså att själva frivilligt göra det som vi anklagar diktaturer som Kina att göra.

  Det där med yttrandefrihet är svårt för många. Yttrandefriheten är lätt att försvara när man är i underläge, men betydligt svårare att försvara när man väl nått makten att kontrollera och styra. Varför låta motståndarna sprida lögner och desinformation?

  Det är svårt att vara ödmjuk när man vet att man har rätt och inom vänstern vet man alltid att man har jätterätt.

  /göte

Leave a Reply