Det blir nog karantän i jul

I år har det varit alldeles ovanligt praktiskt att ha en egen liten skog. Jag har kunnat växla mellan datorn och motorsågen och visst känner man sig manligare med motorsågen i händerna än när man sitter framför bildskärmen. Men omväxling förnöjer sägs det. Nu ser det i alla fall ut att bli skogen över jul och nyår också. Pandemin släpper inte taget och jag tänker inte lita på att våra myndigheter äntligen ”får till det”.

Jag hade i och för sig inte tänkt skriva så mycket mer om pandemin, men de senaste veckornas utveckling är ändå värd några ord. Det handlar inte minst om våra politikers ständiga missgrepp.

Apor som kastar pil
Man skulle nästan kunna tro att pandemin har humor. Varje gång våra politiker och myndigheter vågar sig på en liten prognos visar den sig vara helt åt skogen. Allt blir så fel.

Det hela påminner faktiskt om de ekonomer som ofta uttalar sig om framtiden i TV, radio och tidningar. Varje gång har de fel och varje gång återkommer de med nya felaktiga prognoser. Nassim Nicholas Taleb (som faktiskt brukar ha rätt) skriver om det här i ett par av sina böcker. Han påpekar att ekonomerna genomgående har fel betydligt mer än halva tiden och att det därför är bättre att lita till apor som kastar pil. Då har man åtminstone en femtioprocentig chans.

Redan i januari publicerade Nassim Taleb tillsammans med Joseph Norman och Yaneer Bar-Yam en rapport om det då nya coronaviruset, risken för en pandemi och vilka åtgärder som borde genomföras. Författarna hävdade att det enda vettiga är att kväva utbrotten i sin linda. Social distansering, massiv testning, smittspårning och skydd (framför allt munskydd) så tidigt som möjligt innebär att man kan undvika okontrollerad smittspridning. De utbrott som ändå kommer då och då kan spåras och tryckas ner.

När rapporten skrevs hade ännu inte coronautbrottet spritt sig utanför Kina, men utvecklingen visar att de länder som valde de metoder som Taleb rekommenderar har klarat sig förbluffande bra (de såg det komma). Taiwan är väl paradexemplet, med 0,4 promille av Sveriges dödstal trots nära kontakter med Kina. Kina ligger på en halv procent, Sydkorea ligger på 1,5 procent och Japan på 2,6 procent. Taiwan, Sydkorea och Kina kör sedan länge ”business as usual”, utan några egentliga nedstängningar. Folk bär förstås ansiktsmask, men det är ”business as usual”.

Bara de gamla
Under pandemins första våg i våras utmärkte sig Sverige genom att inte ha någon vettig statistik över smittade. Det hela var väldigt märkligt. Inte förrän i slutet av juni fanns det någon smittstatistik värd namnet och då var det så dags.

Höstens statistik har varit betydligt bättre och jag har som vanligt roat mig med att plita ner den dagliga statistiken för att hålla koll på trenderna. Att göra så är inte särskilt betungande och man får en otroligt mycket bättre översikt av vad som händer än om man bara tvingas använda den befintliga statistiken. Lite nördigt, men väldigt praktiskt.

De senaste veckorna har vi haft en mycket kraftig ökning både av smitta och dödsfall och då kan det kanske vara intressant att se vilka som faktiskt dör och hur stor dödligheten är i olika åldersgrupper. Jag tittade på det här i våras, men då var data över smittade alldeles för dåliga.

De senaste fyra veckorna har FHM rapporterat 138 000 nya smittade, 1 214 döda och 627 nyinlagda på intensivvården. Det är stora och bra siffror som går att göra något vettigt av.

Vi ser snabbt att risken att dö är nästan obefintlig för gruppen upp till 59 år. Dödligheten ligger totalt på knappt 0,3 promille. Lite fler hamnar på intensivvården, närmare bestämt strax över två promille. De få som har dött (26 personer) har naturligtvis passerat intensivvården.

Sextioåringarna klarar sig också ganska bra. Dödligheten är en halv procent. 1,5 procent av de smittade hamnar på intensivvården. I stort sett alla döda har passerat intensivvård.

Sjuttioårsgruppen har en dödlighet på 4,5 procent, men bara 3,3 procent hamnar på intensivvården. Om vi räknar med en rimlig överlevnad på intensivvården ser vi att bara ca 20 procent av de döda har varit inlagda på intensivvård. Skillnaden mot sextioårsgruppen är dramatisk.

Åttioårsgruppen har en dödlighet på nästan 14 procent, samtidigt som bara 1,7 procent hamnar på intensivvården. En snabb skattning säger att bara ca fyra procent av de döda har varit inlagda på intensivvården.

Över nittio år går dödligheten upp till över 20 procent. Med tanke på att ingen i den gruppen fått intensivvård är det ändå ganska hyfsat.

Låt oss dela upp befolkningen i en grupp över 70 år och en grupp under 70 år. Gruppen under 70 år har egentligen inte så ruskigt mycket att vara rädd för så länge de inte har problem med luftrör och sånt (det har jag). Risken att dö är mindre än en promille och risken att hamna på intensivvården är ungefär tre promille. Totalt dog 78 personer under 70 år den senaste fyraveckorsperioden.

Gruppen över sjuttio år har all anledning att passa sig. Risken att dö är över 10 procent och 1 135 personer över 70 år dog senaste fyraveckorsperioden.

Samhället har i och för sig störst kostnad för gruppen från 60 till 79 år. De tar upp 55 procent av intensivvårdsplatserna. De yngre behöver sällan intensivvård och de äldre får den inte ändå.

Vaccinera de gamla
Vad kan man då dra för slutsatser av det här? Ja, det är faktiskt ganska enkelt. Se till att vaccinera de gamla så fort som möjligt – framför allt de på äldreboenden. 74 procent av de som dog de senaste fyra veckorna var över åttio år. 93 procent var över 70 år. Man borde alltså kunna få ner dödstalen till en fjärdedel genom att vaccinera alla över åttio och till långt under en tiondel genom att vaccinera alla över sjuttio. Då skulle plötsligt både Löfven och Tegnell kunna framstå som trollkarlar. Vad tiden lider kan vi alltid ta tag i ”ungdomarna” under sjuttio år också, men det är faktiskt inte så viktigt.

Jag förstår verkligen inte varför politikerna verkar så överväldigade av tingens elände just nu. Det är ingen ände på domedagsprofetiorna och de ansvariga verkar tro att större delen av 2021 är ett förlorat år.

Storbritannien är redan igång för fullt med vaccineringarna. Det kommer att ge genomslag före årsskiftet. Sverige tyngs visserligen av EU-byråkratin, men så vansinnigt lång tid skall det väl ändå inte ta att få tummen ur. Så varför inte vara glada över att det äntligen finns ljus vid horisonten.

Om vi dessutom sätter fart på samma sätt som Storbritannien kanske vi till och med slipper att se dödssiffrorna passera den där magiska gränsen 10 000 döda. Som statistiken ser ut idag bör vi annars vara där om fem eller sex veckor. I värsta fall hamnar vi där redan runt trettonhelgen. 10 000 döda är en extremt dålig siffra i nästa valdebatt.

Gudrun och Per
För egen del tänker jag fortsätta att bearbeta två andra åldringar, nämligen Gudrun och Per. Då talar jag förstås om de två orkanerna som drabbade Sverige i januari 2005 (Gudrun) och i januari 2007 (Per). Vår lilla skog lider fortfarande av sviterna från de blåsvädren då hundratals träd föll. Det finns gott om rotvältor inne på de mest otillgängliga delarna av markerna och många av de gamla stigarna är bortsopade.

Så vi ägnar oss åt att leta upp och röja alla gamla härliga stigar och röja rent runt alla de miltals stengärdsgårdar som går kors och tvärs över vår mark. En del stormfällen duger fortfarande till ved och en del blir vackra julbrasor. Det viktigaste är att man kan ta sig fram överallt igen.

För det är faktiskt en ganska fantastisk mark vi har. Den är visserligen helt hopplös ekonomiskt sett eftersom höjdskillnaderna är så stora och stenarna så otroligt talrika. Jag har aldrig sett så mycket sten och flyttblock på en såpass liten area.

Men tack och lov är vi inte beroende av marken för vår utkomst och tack och lov har ett par generationer förfäder redan knäckt sina ryggar på att bryta sten och bygga löjligt mycket stengärdsgårdar. Resultatet blev vackert och vansinnigt intressant och det skulle vara en synd mot Gud att plantera igen de gamla åkrarna med gran.

Numera finns i och för sig de evigt förbannade vildsvinen som gör sitt bästa för att förstöra alla öppna fält, men jag börjar så sakta få ordning på det också. Vi hör ibland ett litet skri på natten när en gris får 11 kV i trynet och jag måste erkänna att jag ler ett sadistiskt leende och somnar om extra gott vid sådana tillfällen.

I apokryferna står det att ”fåfäng gå lärer mycket ont”. Så det är kanske bra att ha en del att göra. I helgen skall jag i alla fall välja ut en bra julgran.

25 Responses to “Det blir nog karantän i jul”

 1. Ursäkta att jag klampar in på ditt område. Men det är lika oundvikligt som ett eller annat vildsvinsbesök.

  Vi tillhör definitivt Värsta Riskgruppen (typ XXXL) och borde vara döda vid det här laget. Men vi sprattlar fortfarande. Vi tror att det beror på vår isolering.
  Om man bor i ett trivsamt Pörte i Glesbygd så känns det inte alls så farligt med smittspridningen. En tur till livsmedelsbutiken en gång i veckan när ingen annan verkar tycka att det är attraktivt (mellan tio och elva mitt i veckan är det glest i affärn) och med fungerande värmepump OCH hyfsat pålitligt elnät kommer varken vi eller Pörtet att frysa ihjäl vid eventuell roterande nedstängning av elnätet.
  En av de närmsta grannarna ”jobbar i skogen” och han tar med sig lite ved som han fyller på vårt lilla förråd med. Så vi ska nog klara även ett längre strömavbrott.

  De ”Nära och Kära” – varför tvingas man höra de orden så fort en politiker öppnar käften – träffar vi i vanliga fall tre till fyra gånger per år och där är det ingen stor skillnad. Julbesöket blir på en väl vädrad altan med gasolvärme och det känns rimligt säkert.

  Jag gjorde en 600 mil dieseltur runt Europa i höstas, det var en del oavslutade grejer som måste fixas innan ”andra vågen” slog till – vilket den gjorde när jag var hemma i glesbygden igen.
  Alla bar munskydd och alla hade vant sig vid det. Här hemma blir man lite utskrattad om man uppträder offentligt i ett sådant. Eller också uppfattas man som avvikande och skrämmande.

  Nog med det. Vi får se hur det blir. Liemannen kommer när han kommer. Med eller utan assistans av vildsvin eller virusar. Som Ekshäringen sa när han löste korsord ”Husdjur, två bokstäver”:
  Inte ä dä soa och inte ä dä koa. Men e ap kan dä va.

  Alltså: Blir det inte coa så kanske det blir vida. Men döa blir dä i alla fall. Det är så verkligheten ser ut.

  God jul!

 2. Kan inte vara tyst längre. När EiN nyhetsmail dyker in så blir jag inte längre glad över teknikbevakningen den förmedlar, utan istället känner jag bara en stor sorg. Ännu en polariserande, negativ media. Göte ledare är oundviklig att se när man läser mailet. Och den har blivit en åsiktsbubbla, där i princip bara samma personer umgås och frodar sin negativism.

  Anledningen till att jag mår så dåligt är att jag är både trött och orolig kring allt polariserande debattklimat som kommit medTrumo

 3. Björn, det är trist att verkligheten ser ut som den gör idag. Det känns dock värre att inte bry sig utan istället ta till flaskan för att döva sin känslor och låtsas som allt är bra och lyckligt.

  Allt var inte olycka i gamla Sovjet. Folk kunde ha saker att vara lyckliga för då också, men de hade haft en mycket lyckligare tillvaro om de politiskta bidraget till olyckan varit borta.

  Visst är det märkligt med pandemin. Man vet att en farsot kommer omkring var 20:e år, men man har inte haft analyser, övningar, tester eller utvärderingar för att förbereda sig. Man blir helt enkelt tagna på sängen.

  Pratade häromdagen med en kille från norra Italien. Han sa att Sveriges historia med avsaknad av skydd på ålderdomshem var ungefär samma som där. Därav de höga dödstalen i norra Italien. Även Belgien gjorde samma misstag. I Italien har politiker åtalsimmunitet. Det har man inte i Sverige på papperet, men i praktiken kan man vålla tusentals dödsfall utan åtal om man sitter på rätt position. Lika inför lagen?

 4. Hej Gunnar

  Jodå, det finns all anledning att hålla sig för sig själv om man tillhör någon av riskgrupperna. Jag såg just dagens siffror från FHM och alla hypoteser om platåer i smittspridning och dödsfall verkar komma på skam igen.

  Med 160 döda idag blev summan för veckan 447 döda. Veckorna innan redovisades 386, 275, 242, 142, 84 och 35 döda. Ökningen vecka till vecka varierar en del, men trenden uppåt är obehagligt klar. Senaste veckan ligger vi på 6,2 döda per dag och miljon invånare och så högt har vi inte legat sedan andra veckan i maj. Med en fortsatt tjugoprocentig ökning kommer vi att nå ett veckogenomsnitt på 9 döda per dag och miljon invånare (nära toppnivån från i våras) redan under julveckan och rekordnivåer uppåt 11 under nyårsveckan.

  Så här illa behöver det förstås inte gå, men när jag dyker ner i statistiken ser jag att eftersläpningen vad gäller dödsfall nu är hela tre veckor. Toppen när det gäller korrekt dag för dödsfall ligger 17 dagar bakåt och räknas fortfarande uppåt (68 döda den 24 november enligt senaste data). Det är klart oroväckande med tanke på att smittotalen fortfarande stiger.

  Om jag vore politiker eller myndighetsansvarig (vilket Gud förbjude) skulle jag försöka snabba upp vaccineringsprogrammet maximalt och dessutom införa omedelbara stränga order (rekommendationer) om munskydd i risksituationer. Redan tanken på mer än 3 000 döda per månad räcker för att ge mardrömmar.

  Och Björn

  Visst har debattklimatet blivit mera polariserat, men det beror väl framför allt på att vanlig media har tappat sin dominerande roll. De ”nya åsiktsbubbora” som många tycker sig se idag har alltid funnits, men har inte fått plats i den åsiktsbubbla som media och politiker brukade kalla verkligheten.

  Jag försöker hålla mig utanför de flesta bubblorna, men visst blir jag ofta trött när gissningar och förhoppningar upphöjs till sanningar. Och då är det lätt att bli litet småsur.

  I den här senaste krönikan försöker jag faktiskt vara positiv. Det är ju ganska fantastiskt att vi redan nu har vaccin som på kort tid kan sätta stopp för den pågående pandemin. Om bara våra politiker och myndigheter gör sitt jobb kan eländet snart vara över.

  Det är verkligen något att fira i jul.

  /göte

 5. Hej igen
  Såg att mitt meddelande blivit avklippt av nån anledning.
  Det som gör mig nedstämd är inte era åsikter i sig. Det är de i varje ledare generaliserande nedlåtande bild över politiker och media. Ledaren är konstant ett budskap med denna andemening. Helt i linje med alla populistiska och polariserande grupper som så oförsonligt spridit sig i främst väst. Jag tycker det är trist att behöva möta denna negativa trend även i ingenjörsforum.
  Ni får jättegärna ha reflektioner men när man hela tiden avslutar med att peka ut grupper (politik, media mm) på ett generaliserande sätt såsom de onda, så blir det propaganda.

  Om ni nu anser att politiker, nedia i gemen är så korkade, ställ upp själva då och lös problemen. Det är ju ”egentligen väldigt enkelt” för att citera Götes favoritutryck… Läktaråsikter brukar tycka att allt är väldigt enkelt om bara deras supporterteam får bestämma.

  Önskar god jul detsamma. Hoppas 2021 kan bli ett försonande år, inte ytterligare polariserande

  Björm

 6. Jag tycker Götes krönikor är intressanta just för att Göte gör seriösa försök att leta reda på fakta och basera sina åsikter på det. Jag kan faktiskt inte ens påminna mig om någon kommentar där Göte får kritik för att själva faktan eller slutsatserna är felaktiga. De fåtal gånger jag sett kritik mot Göte är det baserat på lite luddigare saker såsom Björn gör ovan.

  Även jag hoppas på ett bra debattklimat och jag tycker faktiskt Göte bidrar till det. Att rikta kritik mot Sveriges coronapolitik tycker jag är fullt legitimt eftersom kritiken stödjer sig på statistik. Vi måste ju våga säga vad vi tycker är fel för att få till stånd förbättringar.

  Själv anser jag det vara helt obegripligt varför det inte rekommenderats munskydd på alla platser där vi kommer nära okända människor. Jag har ännu inte sett en enda logisk argumentation om varför munskydd inte skulle vara bra. Däremot är jag mycket intresserad av argument mot munskydd och statistik som stödjer den åsikten. Jag kan ju faktiskt ha fel och vill alltid lära mig nya saker.

 7. Björn,
  lägg in den avklippta delen igen.

  Alla inlägg brukar gå rakt in på sidan utan moderering. Om något klippts så är det verkligen anmärkningsvärt.

 8. Ivor Cummins igen. Lite snabb avbuggning innan personalen går in på åldershemmet kanske? https://youtu.be/jqdvawSUmlA

 9. Hej Henrik

  Intressant länk. Lite av min käpphäst ”kostnads/intäktsanalys”. Man bör alltid väga fördelar mot nackdelar och använda det mest effektiva alternativet. Förbluffande ofta tas politiska beslut på helt andra grunder.

  Och Björn

  Jag kollade ditt första inlägg i administrationsverktyget. Det som publicerades var exakt det som skickades in. Jag redigerar bara mina egna inlägg.

  Jag skriver förresten aldrig att politiker är onda. Det går alldeles utmärkt att fatta dåliga beslut ändå. I många fall fattas de allra värsta besluten i en önskan att vara extra god.

  Sedan skall man aldrig glömma att politik är ”det möjligas konst”. Den som vill behålla makten kan tvingas till de mest märkliga beslut. Men vi som står utanför politiken har samtidigt vår fulla rättighet (och till och med skyldighet) att påpeka sådant.

  /göte

 10. Gunnar och Göte, mitt avklippta meddelande kan mycket väl varit handhavandefel från mig. Stora fingrar på liten telefon kan bli fel. Kom inte ihåg vad jag skrev mer i första inägget men fick nog in det mesta i andra 🙂

  Hursom så verkar inte mitt budskap gått fram. Antagligen är jag dålig på formuleringen. Jag har alltså ingen kritik mot Götes analyser och reflektioner. Det jag tycker är så nedslående är att det ALLTID KOMBINERAS MED GENERALISERANDE UTPEKANDE AV HELA GRUPPER PÅ ETT NEGATIVT, OFTA NEDSÄTTANDE SÄTT. DET ÄR HÄR DET BLIR POPULISTISK PROPAGANDA. SOM SKAPAR POLARISERING.
  (Blev det tydligare nu när jag tryckte på kärnan med versaler?).
  De återkommande grupperna du generaliserar negativt kring är ”politiker”, ”media”, ”aktivister”. Vad är ditt syfte med denna uppenbara vi-dom retorik? Dessa grupper är så mycket mer komplexa, intelligenta och mångkunniga än att vårdslöst paketeras ihop med förlöjligande epitet.
  Du använder aldrig samma negativa gruppjargong om de som tycker som du.
  Som sagt, om det nu är så lätt att vara t.ex politiker vars arbete blir till det bästa för alla individer, företag, samhälle och planet, så varsågod. Du har all rätt att engagera dig istället för att vara läktarkommentator.

  Lägg fram dina tankar, gärna, men var snäll att sluta hänga ut svepande grupper som de ”ondra” eller ”lågbegåvade”. Nöj dig med att lägga fram dina rön. Och låt dina läsare dra egna slutsatser kring dem. DET är ingenjörsforum

  Björn

 11. Björn, hur tycker du man ska framföra det hela om det är ett fruktansvärt uruselt arbete som dessa tre grupper utför? Dvs ”politiker”, ”media”, ”aktivister”.

  Du skrev:
  ”Det som gör mig nedstämd är inte era åsikter i sig. Det är de i varje ledare generaliserande nedlåtande bild över politiker och media. Ledaren är konstant ett budskap med denna andemening. Helt i linje med alla populistiska och polariserande grupper som så oförsonligt spridit sig i främst väst.”

  Oförsonligt? Du uppfattar alltså Götes ledare och de med likanande åsikter i västvärlden som någon konstig ungdomsrebellrörelse som önskar ”fri knark och punk till alla”, och inte som att politiker, media och vänsteraktivister har ställt till med något. Är det det du menar?!?

  Det här uppfattar jag som ett direkt hån mot mig personligen. Jag och min famlij har blivit hårt drabbade av dessa tre gruppers inkompetenta framfart och just nu står du och bortförklarar all skada de har orsakat. Naturligtvis kan du hitta några bra politiker, journalister och kanske till och med en vänsteraktivist. Dock utför en majoritet av individerna i dessa grupper ett uruslet jobb.

  De senaste 20 åren har alla partier utom V och SD suttit i regeringsställning. De har alla kunnat lösa de grundläggande problemen, men ingen har klarat av detta (läs velat). Det enda som finns på dagordningen är bara symbolpolitik, och särskilt viktigt, genomförande av sin tro/ideologi. Man bryr sig inte ens om konsekvenserna av dessa åtgärder. Man vill inte ens ta in eventuella konsekvenser de kan medföra. Det är bara att tycka igenom skiten.

  1. Vilka problem har politikerna löst de senaste 20 åren?

  a) Jag kommer bara på en enda sak. De tog bort arvsskatten och med det så försvann en massa problem. Inte minst för änkor/änklingar i eget boende, men även vid generationsskifte av företag.

  2. Vilka problem har politikerna inte gjort något åt de senaste 20 åren?
  a) Skolan fungerar fortfarande dåligt för elever med behov. En delegation från skolverket och skolinspektionen var uppe under regeringen Reinfeldt och varnade att dessa barn far illa och att Sverige bröt mot FNs barnkonvention. Inget hände. De far fortfarande illa och resultatet på PISA kan endast göras bättre genom fusk, vilket man försökte med sist genom att plocka bort 11% av eleverna (de 11% sämsta eleverna). Problemet är att politiker tror de kan detaljstyra den här verksamheten bättre än kvalificerade medarbetare på Skolverket, men det kan de definitivt inte! Underligt, eller hur?

  b) Sjukvården är erbarmeligt dålig på att diagnosticera svårare diagnoser som yrsel eller tryck över bröstet eller ont i ryggen/höften osv. Kommer du in med en bruten arm där diagnosen är ställd redan från början så kan de fixa problemet. Ineffektiviteten är enorm. Problemet är att politiker tror de kan detaljstyra den här verksamheten och det kan de definitivt inte.

  c) Beredskapslagret återskapades aldrig under denna tidsperiod. Nu dog folk pga det!

  d) Det finns inga studier, övningar eller utprovade strategier för pandemier. Nu dog folk pga det!

  e) Det finns inget tjänstemannaansvar.

  f) Det finns inget ansvar för politiker som inte gör sitt jobb. Ta tex Åsa Romson som hade till uppgift att genomföra den beslutade förbifarten i Stockholm, men som utnyttjade sin maktpost till att stoppa denna för att hon personligen inte ville följa RIksdagens beslut. Varför fick hon inte fägelsestraff, myndighetsförbud och en räkning på kostnaden hon orsakade staten och dess invånare?

  g) Det är helt ok för ett parti att driva och genomföra vanvettig politik såsom energipolitiken, utan att ställas till svars när verkligheten kollapsar. Ställ politikerna på partistämman som röstar för detta personligen till svars. Det måste kosta att påtvinga folket sina egna ideologier bara för att de kan det.

  h) Mediastöd ges till sk ”regimmedia”. Den borde ges till de som förmedlar nyheter utan partifilter.

  3. Vilka problem har politikerna skapat de senaste 20 åren?

  a) Elförsörjningen är numera otryggad både vinter och sommartid. Att medvetet sabotera elförsörjningen i Sverige är högförräderi eller åtminstone terrorism.

  b) Brottsligheten är högst i Europa. Den är högre än t.o.m. USA, vilket jag aldrig kunnat drömma om i min barndom!!!

  c) Gängkriminalitet och klankriminalitet är ytterst etablerade och har kontroll över territorier i Sverige.

  d) Etniska svenskar, i synnerhet barn, blir diskriminerade, förnedrade och misshandlade i sitt eget hemland bara för att de är svenskar. Vilket land, förutom Sverige, skulle inte se detta som allvarligt?!?

  e) En halv miljon invånare anser inte att Sveriges lagar gäller i Sverige. De anser att sharialagar gäller i första hand. Straff enligt sharialagar anser dessa är giltiga oavsett om det enligt svensk lag är ytterst olagliga med fängelse som påföljd.

  f) Man har tagit in en mängd outbildade personer i landet utan att avsätta medel för deras försörjning. Den har ni lagt på framtida generationer. Just nu är skulden så stor att det som återstår av välfärdssverige redan är intecknat för oss själva och våra barn.

  g) Effektiviteten i samhället sjunker i snabb takt. De handlar mycket om undermåliga varor som är avsedda att självdestruera efter 12 månader och som tillåts säljas. Folk tvingas lägga mycket tid på köp och släng. Även försämrad framkomlighet i trafiken, ökad administration, och ineffektiva rutiner såsom besök på vårdcentralen för att dessa ska skriva en remiss till dit du egentligen skulle gå från början.

  h) Framkomligheten i trafiken i Stockholm (där jag bor) blir bara sämre och sämre. Det är dyrt och kostar liv när räddningstjänst inte kommer fram effektivt.

  Så länge sammanfattningen ovan ser ut som den gör kommer ni tyvärr fortsätta att stämplas som ”onda” eller ”lågbegåvade”. Fixa problemen istället för att klaga på de klagande!

  Media ska fungera som en motvikt till makten genom att aktivt kritisera denna för dumma beslut. Det gör de väldigt dåligt i Sverige. Faktum är att de antagligen är sämst i västvärlden på detta. En majoritet ser istället sin roll som att föra ut ett politiskt budskap. Det är inte medias roll förutom i diktaturer. Det är missbruk av sin position. Av någon konstig anledning betalar staten mångmiljardbelopp till journalisterna för detta. Mediastödet infördes av Olof Palme som hade just nazisternas modell som förebild.

  Tyvärr brukar ”aktivister” oftast bli vänsteraktivister. De har jag aldrig sett någon nytta med. De vill medelst våld och plundrade butiker/brända bilar oftast pådyvla hela folket någon ideologi som inte har verklighetsförankring. Men det finns vettiga aktivister också som inte röjer stan. Tyvärr brukar de inte ges samma utrymme i media, ofta inget utrymme alls.

  Gör ett bättre jobb själv säger du. Det hade jag definitivt klarat av. Kraven är ultralåga. Jag hade kunnat göra ett bättre jobb som läkare också. Om jag gått den utbildningen vill säga. Utan utbildning är det dock inte möjligt. Det är ett problem i politiken också. Det är ganska låg utbildningsnivå som gäller. Det borde varit ett krav på att visa att man förstår konsekvensanalys korrekt. Det finns hur många exempel som helst genom historien att ta upp med initiala förutsättningar och vad resultatet blev. Detta test borde kunna hindra politiker från att upprepa misstag som redan gjorts.

  Björn, jag förstår att du är politiker och precis såsom Ceausescu förstår du inte alls varför folk är så arga på dig. Du ville så väl, eller hur? Och vi tillhör bara någon konstig minoritetsgrupp som egentligen bara följer någon larvig modetrend som går i västvärlden just nu. För inte kan ni politiker ha gjort ett dåligt jobb, nej, nej, nej. Så låter det inte alls i era lunchdiskussioner. Där är ni en gåva från gudarna. Se istället till att diskutera en lösning på problemen under 2 och 3 ovan!!! Då lugnar nog ”den oförsonliga mobben” ned sig.

 12. Beträffande fakta,

  Munskydd: Har inte FHM sagt hela tiden att det finns inga vetenskapliga belägg för att munskydd fungerar.
  Hur göra en vetenskaplig undersökning om munskydd fungerar eller inte ? Ta fram en grupp med munskydd och en referensgrupp utan munskydd samt sedan utsätta båda för Covid-19 ? Vet inte om det är etiskt godkänt.

  Ibland måste det göras snabba subjektiva bedömningar i krissituationer. Det är till detta vi betalar de löner vi gör med våra inbetalda skattemedel för att de utvalda ledarna skall kunna snabbt fatta beslut som bygger på de fakta som står till buds och inte luta sig helt och hållet på myndigheter som endast kan verifiera fakta i efterhand. En bra ledare måste kunna fatta snabba beslut och korrigera snabbt när nya fakta kommer fram. Dessa beslutfattare får även acceptera att andra gör andra bedömningar och kritiserar besluten. Det måste vara en rättighet att göra detta på ett generellt plan också då det skulle i ett forum krävas kilometerlånga texter för att nå precision. De som ingår i vissa grupper och stöder vissa ledare får också finna sig i att buntas ihop med ledarnas beslut även om det inte är personligt skyldiga. Vi beskriver ju och berättar ofta om vetenskap och fakta ibland på ett mer generellt plan. Vetenskapsmän kan också vara polariserande när åsikterna går isär om vad som är korrekta fakta. Varför skulle vi inte kunna göra generella subjektiva polariserande bedömningar när det gäller politiker och samhälle? Det när olika polariserade uppfattningar möts som nya upptäckter görs.

  Blev lite långt men jag tycker för övrigt att Björn har fel och Göte har rätt. Domstolsutslag när det gäller samhället kan vi dock bara få vart fjärde år. Vissa media följer också med strömmen på ett ibland uppseendeväckande sätt vilket också måste få kritiseras då allt inte bygger på fakta alla gånger. Mer polarisering i debatten!

 13. Ja, det stämmer ganska bra. Själv har jag ingen egentlig politisk åsikt i höger/vänsterriktning. Alla sekter, i vilka människor med ”bestämda politiska uppfattningar” rutinmässigt hamnar, utvecklas i extrema riktningar. Man behöver inte gå långt för att hitta exempel på det.

  Numera handlar det mest om promillejakt – dvs jakt på den där tiondels procenten som betyder att man får fortsätta sin meningslösa jakt på promille fyra år till. Och, om man har tur, kanske ytterligare fyra år.

  Ruth Bader Ginsburg hade en övertygelse. Tyvärr var hon inte politiker. Om vi kunde få människor med en tiondel av hennes integritet i politikerkåren så skulle vi slippa mycket av allt försiktigt tramsande och kohandlande som politiker i Sverige ägnar sig åt.

  Och, Björn. Om du menar att ”vi” – jag är osäker om vilka ”vi” du avser – skulle utgöra en liten klick som träffas och pratar ihop oss och smutskastar och förlöjligar politiker så har du verkligen alldeles fel. Visserligen har jag träffat Göte några gånger. Redan när han var säljare på Nordisk Elektronik och visst har vi stött ihop på en eller annan elektronikmässa. Men det är allt. Övriga som skriver här har jag aldrig träffat eller kommunicerat med. Så vitt jag vet.

  Din ”analys” kanske är ett utslag av hur du själv arbetar? Det heter ju att ”på sig själv känner man andra”. Det vill säga att man har svårt att föreställa sig att det finns människor som inte tillämpar samma strategier som man själv tillämpar.

  Att jag ramlat in som krönikör i kolumnen ”I periferin” beror mest på att jag tycker att dagens IT-ungdom kan behöva veta lite om verkligheten. Annars kan de, i likhet med politiker, förledas tro att den riktiga vekligheten består av operativ, kommunikation och AI. Ungefär som de flesta politiker som inte heller har så stor erfarenhet av verkligheten.

 14. Det blev ju en riktigt intressant debatt. Tack för det.

  Björns utfall mot de många som brukar kommentera mina krönikor skulle jag väl helst vilja lämna därhän. Där kan man tala om generalisering. De enda kommentatörer som verkligen uppträtt som en integrerad grupp inom en egen bubbla är väl de femtontal som alla visade sig vara alias för samma person (att de alla lät väldigt mycket som Björn lämnar jag också därhän).

  Men visst finns det en risk för generalisering när man talar om media, politiker och aktivister. Tyvärr finns det också ofta fog för sådan generalisering. Det är förtvivlat svårt att tillhöra en grupp utan att anpassa sig till gruppens värderingar.

  Antag till exempel att jag hade fortsatt en politisk karriär i SSU och inte hoppat av efter gymnasiet. Skulle jag då ha varit lika kritisk mot regeringens energipolitik, pandemipolitik, skolpolitik och försvarspolitik? Naturligtvis inte.

  Jag inbillar mig inte ett ögonblick att jag hade orkat stå som en tvärvigg och förstöra både vänskapsrelationer inom partiet (gruppen) och alla möjligheter till avancemang. Det mest sannolika är att jag aldrig ens skulle ha upplevt någon motsättning. Anpassning till gruppen är det naturliga för människor.

  På samma sätt hade jag säkert anpassat mig om jag tagit vägen via journalisthögskolan och blivit en ”riktig” journalist. Jag hade med all sannolikhet fortsatt vänsterut och ägnat min utbildningstid åt vänsterpolitiska diskussioner om påvens skägg.

  För att inte tala om vad som hänt om jag ägnat min tid åt en karriär i organisationer som Greenpeace, Naturskyddsföreningen eller någon av de andra organisationer som idag domineras av en kombination av klimatalarmism och vänsterpolitik.

  På sig själv känner man andra brukar det sägas och jag gissar att de flesta fungerar ungefär på samma sätt som jag förmodligen hade gjort. Det är svårt att inifrån förändra en väl sammansvetsad grupp. Det är mycket lättare för gruppen att övertyga nya medlemmar om att gruppens värderingar och beteende är det korrekta.

  För egen del har jag inte varit med i någon politisk eller aktivistisk grupp de senaste femtio åren. Inte ens någon ideell förening faktiskt (utom Botkyrka Flygklubb de år jag flög). Jag följer information från många olika håll och försöker göra mig en någotsånär egen bild av tingens ordning.

  Jag är dessutom en obotlig naturromantiker och avskyr utsläpp av gifter i naturen. Jag föredrar sedan ungdomen cykel, kajak och segelbåt framför motoriserade alternativ. och jag reparerar allt som går sönder långt efter att vettiga människor skulle ha kastat och köpt nytt.

  Ändå, eller kanske just därför, tycker jag illa om det mesta som sägs om återvinning, ”cirkulärt samhälle”, klimatpolitik, vindkraft och liknande. Alltför mycket baseras på meningslösa symbolåtgärder som på samma gång är vansinnigt dyra, totalt ineffektiva och leder till fattigdom och elände.

  Och jag kommer nog att fortsätta generalisera lite då och då.

  /göte

 15. Det är lätt att bli arg när man tittar på dyrbara dumheter som introduceras och inser vem som till slut betalar. Då är det viktigt att ha alternativa fakta- och nyhetskanaler.

  Bäst är naturligtvis Monty Pythons ”Life of Brian”. Filmen är en strålande beskrivning av hur extrema rörelser utvecklas. ”The peoples front of Judea” och alla deras avknoppningar är helt underbart gestaltade. Där finns dessutom genusproblemet i form av medlemmen (Eric idle) som vill vara kvinna, vilket naturligtvis är helt OK. Men han vill också föda barn. Gruppen kommer till sist överens om att han visserligen inte kan föda barn, men att han har rätt att föda barn.

  Simpsons är också en underbar källa till fakta. Avsnitten är många och de är alla värda att se. I ett av mina favoritavsnitt bli Lisa kär i en ”environmentalist” som är så extrem att han har fickkompost. Underbart roligt.

  Jag tror Björn skulle må bra av att titta mer på Simsons.

  /göte

 16. Det finns en anledning till att pressen är vänster. Man delar bara ut mediastöd till de som är vänster. Det är inbyggt i systemet. Se https://samnytt.se/statliga-bidrag-ges-fordel-av-medlemskap-i-privata-foreningar-som-drivs-av-marxist-leninister/

  Det är klassisk taktik från S hur man kringgår alla demokratiska och konstitutionella regler. Man låter en privat organisation sköta myndighetsutövning, för de har inga demokratiska och konstitutionella krav på sig trots att de utför myndighetsutövning och hanterar skattebetalarnas pengar.

 17. Leif, munskydd testas genom att spreja små vattendroppar (virus måste ha vattendroppar för att överleva) och använda en laser i ett mörkt rum för att detektera puffarnas spridning. Alla vattendroppar lyses upp när lasern träffar dem. Med en snabb videokamera ser man hur puffarna sprids.

  Man brukar se att munskydden oftast släpper igenom nedtill, rakt ned, vid utandning.

  Jag håller inte riktigt med om din beskrivning av hur politiker bör agera. Om det är tjafs med två olika viljor och det inte enkelt går att särskilja vem som har rätt behövs det någon som säger” vi tar den vägen”. Att annars bestämma i områden de inte fattar ett dyft är vansinnigt. Då kan regeringen bestämma allt och myndigheterna ignoreras helt. Sådana skräckexempel har vi sett tillräckligt av.

 18. Är begreppet Ministerstyre helt okänt numera?

  Jo, jag SKA fortsätta med mina vardagliga tekniska utläggningar i annan avdelning. Men den här ’diskustionen’ är så intressant att den fördröjer saken en aning.

  Jag hade anledning att yttra mig på annat ställe. Om Slusseneländet. Jag tror att utdrag ur det kan platsa här också:

  ”Jag gjorde själv en kalkyl där jag vill minnas att en mildare restaurering skulle komma att (högt räknat) ligga på ungefär tio procent av Stadshusets dåvarande kalkyl. Som senare visade sig vara mycket optimistisk.

  En mild restaurering hade låtit den geniala ’karusellen’ vara kvar i stället för att ersättas av ett elände utan existensberättigande. Den minskade bilismen i Stockholm har ytterligare minskat motivationen att våldta centrala staden med detta groteska och otympliga ’dansbaneelände’.

  En väl planerad restaurering hade inte heller behövt leda till att stora delar av staden stängdes av under många år. Jag har haft stora problem vid det fåtal tillfällen (ett) då jag besökt (försökt besöka) Ruskvädersgränd det senaste decenniet. Under tiden har jag kört i London, Paris, NYC och San Fransisco med ett leende på läpparna. Där är det kunnigt folk som bakar.

  Va?
  Jo, så stod det på brödbilarna i Karlskoga: ”KP – bröd som smakar. Det är kunnigt folk som bakar!”

  Jag påminner återigen om vikten att låta skomakaren sköta skorna, bagarn sköta bullarna och inte släppa in politiker i seriös verksamhet. Berlin Brandenburg är en tydlig parallell till guldschabraket.”

 19. Jo, stadshuset i Stockholm har kört ministerstyre sedan 30-talet om jag minns rätt. Dagens trafikborgarråd, Daniel Hellden, har skaffat sig många fiender med en ändlös rad sätt att förslösa pengar på för att enbart göra livet surt i staden.

 20. Att slippa Slusseneländet har kanske varit det mest positiva med årets flykt från Stockholm. Vi som bor (normalt sett) i Nacka tvingas ju passera Slussen varje gång vi skall in till Stockholm och det har sannerligen inte varit lätt sedan bygget började.

  Det hade kanske inte varit så illa om man kunnat se fram mot något bättre, men så är det ju inte. Tanken är till exempel inte alls att öka trafikkapaciteten – tvärtom minskar den jämfört med den gamla lösningen. Jag antar att det ligger någon form av bakvänd rättvisa i att man samtidigt ökar avståndet dramatiskt mellan bussterminal och T-bana. Alla skall få det sämre – ingen mannamån.

  Den gamla karusellen var jäkligt smart och med en restaurering hade den kunnat hänga med i många år ytterligare. Och med lite uppiffning hade bussterminalen kunnat bli bra mycket trevligare. Den var redan grymt effektiv med bara en minut från T-banan till bussen.

  Dåligt och dyrt är en usel kombination.

  /göte

 21. Hej Göte!
  Brorsan (Skogsgurra) hjälpte mig hitta hit och när Slussen kommer på tal är jag svårstoppad. Den där extremt dyra, riskabla och opraktiska underjordiska bussterminalen för Nackabussarna lär bli klar ungefär samtidigt som T-banan till Nacka öppnas och då kommer den att vara löjligt överdimensionerad för de bussar som fortfarande behövs. Nuvarande yta skulle räcka bra.

  Det egentliga ämnet – vem som kan bestämma vad och hur det går med coroneriet – vågar jag mig nog inte riktigt in på.

 22. Oavsett om det gäller Coronahanteringen, beredskapslagrena, slussenombyggnaden, eller energiförsörjningen, så är källan till problemen att det sitter ideologister (idioter) som tillåts styra trots att de helt uppenbart inte är lämpliga för detta.

  Det finns ingen självregleringsmekanism såsom tex marknadsekonomi försöker reglera ineffektiva bolag genom att de går i konkurs för att färre och färre väljer dem. Visst kan du ge något annat parti din röst, men det finns fortfarande andra idioter som tycker idiotpartierna gör bra beslut. De följer också samma tokiga ideologi. Att effekterna kommer 10-20-30 år senare förstår de inte. De tråkiga är att du blir drabbad av detta, Inte de som röstar på dessa partier.

  Antingen måste de bakom de dåliga besluten stå till svars. De handlar inte bara om representaterna i Riksdagen, kommunfullmäktige, regionen, utan även partiet och de funktionärer som faktiskt röstade fram detta på partistämman. Då måste det till någon motsvarighet till aktiebolagens omröstning om ansvarsfrihet.

  Alternativt att man låter det partiet man röstar på få ens skattepengar. Då får man lite marknadsekonomi. De partier som slösar bort pengar på idioti kommer förhoppningsvis att tyna bort i längden. Ju sämre de presterar mot andra, desto färre vill rösta på dem. Även här kan man ha omröstning för enbart det valda partiet om ansvarsfrihet för ledamöter. De som gör ett dåligt jobb får helt enkelt lämna politiken. I grova fall bli åtalade.

  Jag tror det andra alternativet är lättare att få att fungera. En sak är dock klart. Behåller vi samma system som idag så kommer de dåliga besluten forsätta i en outsinlig strid ström och vi kan fortsätta skrika oss hesa på än det ena, än det andra dåliga beslutet.

 23. Erinrar mig att ett viktigt argument för en ombyggnad av Slussen var att den befintliga lösningen var överdimensionerad för den förväntade trafikmängden i framtiden.

  Men man river väl inte en mycket väl fungerande lösning bara för att den är överdimensionerad, om man inte behöver utrymmet och/eller materialet till något annat mycket viktigare? Jo. Det gjorde man.

 24. https://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=93413

  Högst upp på sid 27 står:

  ”Trafikanläggningen är inte längre funktionell då den är överdimensionerad utifrån förväntade trafik-mängder. Därmed överensstämmer den inte med funktionalismens ideologi att endast det som är funktionellt har något egentligt berättigande och att det som inte motsvarar aktuella förhållanden och krav måste lämna plats för något nytt. ”

  Jag har stått i köer till gamla slussen och då är den inte överdimensionerad utan underdimensionerad. Stockholms stad anser tydligen att normaldimensioneringeen är mycket köer. Alternativt förväntar sig Stockholms stad att Stockholms invånarantal ska minska eller att folk helt enkelt slutar jobba på ett jobb eller ha andra ärenden någonstans. Man sitter mest hemma.

  Det förstör BNP att ha folk som inte jobbar utan står i köer. Det såg man tydligt i Sovjet där folk stod i matköer istället för att göra något vettigt. Det är dags att statuera exempel för dessa personer som både förstör folks vardag och Sveriges ekonomi. De är som tungt kriminella som bara förstör utan att skapa något mervärde.

 25. Det är alltid lika intressant att titta på skillnaden mellan den verklighet som somliga vill skall vara verklig och den verkliga verkligheten. Paradexemplet var väl SVTs framtidsdystopi ”Rapport från 2050” (den var märkligt nog inte tänkt som dystopi).

  När det gäller trafikvolymer verkar politiker och ansvariga för planering helt ha anammat Orwells ”dubbeltänk”, där man klarar att hålla två totalt motsägande trossatser i huvudet samtidigt och accepterar båda som sanna.

  Den ena trossatsen är att bilar i framtiden ersätts av offentliga transportmedel och att vi därför inte behöver så mycket vägar. Den andra är att dagens bilar helt ersätts av självkörande elbilar vilket leder till stora behov av vägar och infrastruktur.

  Att de bägge trossatserna inte kan vara sanna samtidigt borde vara uppenbart. De flesta av oss inser nog dessutom att ingen av trossatserna ens är särskilt sannolik.

  /göte

Leave a Reply