Tokstollar och knäppgökar

Den glada julen är slut, slut, slut och både granar och annat har kastats ut. Inte minst verkar en hel del vett och sans ha gått samma väg som julgranarna. Det gäller både i USA och i Sverige och riskerar att leda till obehagliga begränsningar av yttrandefriheten.

Håll ute tokstollarna
Senaste veckan har väldigt mycket handlat om stormningen av Kapitolium. Media har översvämmats av bilder av tokstollar utstyrda med kohorn och till och med svenska fotbollshalsdukar. Sällan har väl kuppmakare varit så villiga att visa sig på bild.

Svensk TV och radio har inte haft några större problem att förklara hela den sorgliga historien. Det här är bara vad man kan vänta av Trump och hans anhängare. Alla som någon gång sagt något positivt om Trump förklaras nu vara fascister och fiender till demokratin. Besluten om avstängning från Twitter, Facebook och Youtube beskrivs som högst rimliga sätt att skydda demokratin.

Men ärligt talat – inte är väl det här första gången som politiska organisationer haft svårt att hålla ute tokstollar och extremister? För egen del brukar jag gå tillbaka till sjuttiotalet för att hitta jämförelser, något som har sina fördelar. Sjuttiotalet var ju en strålande tid för tokstollar och knäppgökar. Inte minst var ungdomsförbunden nedlusade med dem.

De politiska partierna hade olika sätt att hantera de här problemen. Socialdemokraterna hade redan två gånger tidigare under nittonhundratalet tvingats att kasta ut sitt ungdomsförbund så de var sannolikt bäst på att hålla rent. När vi i vår SSU-förening (i Kungälv) ville demonstrera tillsammans med VPKs ungdomsförbund fick vi veta av SSU-ledningen i Stockholm att detta var absolut förbjudet och otänkbart, något som vi hade svårt att förstå.

Så här i efterskott har jag betydligt lättare att förstå SSU-ledningens ståndpunkt. VPKs ungdomsförbund var ju från början Socialdemokraternas gamla uteslutna ungdomsförbund. Bara ett år senare bröt för övrigt VPKs ungdomsförbund med VPK och bytte namn till Marxist-Leninistiska Kampförbundet. Förbundet var ganska hårt kopplat till det nybildade trotskistiska ”Förbundet Kommunist”. Här vimlade det av tokstollar.

CUF och FPU
Fraktionsstriderna på vänsterkanten höll på hela sjuttiotalet och beskrivs väl egentligen bäst i Monty Pythons utomordentliga film ”Life of Brian” (Judean Peoples Front etc). Som tur var ägnade sig de olika fraktionerna framför allt åt att bekämpa varandra i stället för att genomföra sina revolutionära program. Det skall vi vara väldigt glada för.

I början av sjuttiotalet hade vi alltså en total fraktionsstrid bland organisationerna till vänster om det hårt styrda SSU. Längre till höger fanns MUF, Moderata Samlingspartiets Ungdomsförbund – också de utan alltför många uppenbara tokstollar. MUF-föreningarna brukade däremot vara populära för sina danskvällar påstods det.

I mitten fanns Centerns Ungdomsförbund (CUF) och Folkpartiets Ungdomsförbund (FPU). Här var det betydligt högre i tak och styrningen från moderpartierna var minimal. Resultatet blev – inte helt oväntat – att högljudda extremister ofta tog över. I både CUF och FPU vimlade det av tokstollar och en del av föreningarna torgförde åsikter som skulle passat betydligt bättre bland någon av vänsterfraktionerna. Det hela var mycket underhållande, men ibland en aning obehagligt.

Extrema aktivister
På sjuttiotalet kom de mest extrema aktivistgrupperna från vänster. Baader-Meinhof-ligan (RAF) var väl den mest kända i Europa och Symbiotiska befrielsearmén (SLA) blev kanske den mest kända i USA efter Patty Hearst-historien. Men det fanns också andra små tokgrupper som bestämde sig för att starta revolutionen på egen hand.

Ändå var det ytterst få inom media som ville ge hela vänsterrörelsen skulden för det som RAF, SLA och de andra galningarna gjorde. På den tiden insåg nog de flesta att tokstollar är tokstollar. Man bör naturligtvis kräva att partier håller rent från tokstollar, men samtidigt måste man inse att det sannerligen inte är lätt.

Den här moderationen från media på sjuttiotalet verkar idag vara helt bortblåst. I stället pågår en ganska extrem ”brunsmetningskampanj” där man verkar vilja ge alla till höger om Demokraterna skulden för vad USAs nuvarande motsvarigheter till RAF och SLA har för sig. Till råga på allt ägnar sig Twitter, Facebook och Youtube allt mera åt en ganska obehaglig åsiktskontroll.

Svårt att hålla rent
Var går då gränsen för vad som bör tillåtas och vad som inte kan tillåtas?

Det är naturligtvis inte tillåtet att storma Kapitolium, men den händelsen har mycket mer med lag och ordning än med politik att göra. Att inte polisen klarade att stoppa kuppmakarna är närmast ofattbart. Speciellt som aktivisterna verkar ha varit en ganska liten grupp utan direkt beväpning. Den absoluta majoriteten av demonstranter var fullständigt fredliga.

Att Trump har sagt saker som han inte borde ha sagt står väl tämligen klart. Men han har knappast uppmanat till stormning av Kapitolium och absolut inte till avskaffande av demokratin. Den nya riksrättsprocessen beror rimligen på att många inom Demokraterna är rädda för att få Trump som motståndare om fyra år.

Det är ingen tvekan om att Republikanerna har svårt att hålla organisationen ren från tokstollar på högerkanten. Men samma sak gäller Demokraterna och tokstollar på vänsterkanten. Med ett tvåpartisystem som det i USA är det förtvivlat svårt att undvika tokstollar. Så har det alltid varit, men konstitutionen har hittills räckt för att hantera problemet.

Jag tycker nog att försöken att begränsa yttrandefriheten är det klart obehagligaste i den här historien. USA har alltid haft en ganska extrem tradition av frihet och rättighet att säga vad som helst. Den traditionen har fortsatt på ett naturligt sätt på Internet och sociala medier.

Men allt detta håller på att förändras. Twitter, Facebook och Youtube inför nu utomordentligt begränsande politiska riktlinjer för vad som får sägas och operatörer som Amazon Web Services stänger av personer och organisationer med politiska åsikter som inte passar. Den här utvecklingen går mycket snabbt.

Ett fåtal svenska tidningar varnar för den här utvecklingen men alltför ofta hejar man snarare på och ropar på ännu fler begränsningar. Det gäller inte minst statliga SVT och SR, där yttrandefriheten ibland verkar stå förvånansvärt lågt i kurs.

Hoppas på Polen
Naturligtvis kan man alltid hävda att Twitter, Facebook och Youtube ägs av privata företag som har rätt att göra som de vill med sin egendom. Samma sak kan sägas om operatörer som AWS. Den som inte vill följa reglerna kan starta egna företag.

Men riktigt så enkelt är det inte. Lagstiftning mot monopol och karteller har av goda skäl funnits sedan slutet av 1800-talet. Företag som har en monopolställning får finna sig i att deras frihet begränsas av lagar.

I Sverige har i och för sig regeringspolitikerna hittills mera talat om lagar för att förhindra falska nyheter än om lagar för att stötta yttrandefriheten. I Polen förbereds däremot lagar för att stötta yttrandefrihen och samma sak börjar så sakta diskuteras inom EU.

Det är väl bara att hoppas att den utvecklingen inte stoppas av tokstollar med kohorn på huvudet.

Corona och elbrist
Annars verkar det mesta rulla på som vanligt. Den 17 december slog Sverige vårens rekord i antal coronadöda per dag. 117 blev den nya toppnoteringen och vi får väl hoppas att det rekordet står sig.

En intressant skillnad är i alla fall att det nu tog två månader att komma upp i den här nivån mot mindre än fyra veckor i våras. Det innebär rimligen att sjukvården nu är mycket bättre på att ta hand om patienterna. Annars hade säkerligen nivåerna varit ännu mycket högre.

Tyvärr är den svenska hanteringen av pandemistatistik fortfarande under all kritik. I jämförelse med övriga industriländer framstår vi som ett U-land. Eftersläpningen är ungefär en månad och beslutet att bara presentera statistik tisdag till fredag och inga helgdagar gör det svårt att jämföra Sverige med andra mera civiliserade länder. Det hela är mycket pinsamt.

Det ser i alla fall ut som om vi passerar 10 000 döda på fredag den här veckan. I själva verket passerade vi förmodligen den gränsen redan strax efter nyår, men det får vi veta först om några veckor. Förhoppningsvis får vaccinet kurvorna att vända neråt hyfsat snart.

Snöovädret de senaste dagarna ser ut att gå över i en period med kallt väder och svag vind i hela landet. Risken är ganska stor att vi hamnar i en situation liknande den i februari 2018. Den gången klarade vi elförsörjningen utan att behöva släcka ner områden men det var obehagligt nära.

Sedan dess har vi stängt två kärnkraftsreaktorer (R1 och R2) samtidigt som elförbrukningen ökat. Det innebär att vi har en effektbalans som är åtminstone 2 GW sämre (nästan 10 procent) än 2018 och vad det kan innebära har många vid det här laget varnat för.

Så det är hög tid att köpa färska batterier till radioapparaten och ficklamporna, sprit till Trangiaköket och sovsäckar för att hålla kölden ute. Det är bara ministrar som litar på turen.

*************************
Tillägg en vecka senare (0121)
*************************

Diskussionerna om yttrandefrihet i sociala medier har kommit igång på allvar, till och med i SVT/SR. Men det är en våldsam skillnad mellan ståndpunkterna på ledarsidorna i SVD/GP och SVT/SR/DN. I Sveriges Radio verkar många fortfarande tycka att avstängning är bra så länge det drabbar politiska motståndare. Den märkliga principen: ”våga vägra ta debatten” lever ännu.

Antal dödsfall i coronapandemin fortsätter att öka. Den ”magiska gränsen” 10 000 passerades redan på torsdag förra veckan. På fredag den här veckan ( i morgon) kommer vi att ha passerat 11 000 döda.

Att sjukvården verkar ha betydligt bättre koll på hanteringen av de sjuka nu jämfört med i våras märks i statistiken. De senaste tio veckorna har andelen döda i de viktiga åldersgrupperna varit 28 procent för gruppen 90+, 19 procent för gruppen 80-89 och 6,5 procent för gruppen 70-79. Det ser ut som en kraftig minskning i dödlighet sedan i våras (även om statistiken över sjuka var bedrövlig i våras).

En viktig skillnad verkar vara att man nu klarar av att behandla de flesta sjuka utanför intensivvården. Mindre än 7 procent av de döda i 70-79-gruppen och ca 2 procent i gruppen 80-89 har passerat intensivvården (inga i gruppen 90+).

Och hittills har Sverige haft tur i det stora energispelet. Den första riktigt jobbiga perioden av kyla och svag vind (bara ca 0,5 GW från vindkraften) kom i helgen. Det räckte med full fart på kvarvarande kärnkraft, värmekraft och vattenkraft plus ca 0,5 GW importerad kolkraft för att klara helgbehovet. Hade samma sak hänt mitt i veckan hade bristen uppskattningsvis legat runt 2 GW.

Det är bara att hoppas att vi fortsätter att ha tur.

18 Responses to “Tokstollar och knäppgökar”

  1. ”Det gäller inte minst statliga SVT och SR, där yttrandefriheten ibland verkar stå förvånansvärt lågt i kurs.”

    Det är verkligen inte det intryck jag får. Kan du ge exempel på det?

  2. Den som inte har noterat vänstervridningen av SVT spec TV 2 och de därmed försöken till begränsning av yttrandefriheten i bl.a. intervjuer måste vara vara blind och döv. TV intervjuven med Mattias Karlsson är ett bra exempel på detta då intervjuvaren under en hel timme gång på gång försökte avbryta eller avbröt MK. Enligt publicerade undersökningar är mellan 60 och 70 procent av den svenska och norska journalistkåren vänstersympatisörer och undertrycker efter bästa förmåga synpunkter från den andra politiska sidan.

  3. Politiskt vinklad tycker jag inte är samma sak som begränsning av yttrandefriheten. Men låt gå. Så du påstår att journalistkåren är vänstervriden. Då borde det väl synas tydligt i valbevakningen?

    https://mediestudier.se/wp-content/uploads/2019/03/kampen_om_mediebilden.pdf

    Men tyvärr inget stöd för din åsikt i den rapporten.

  4. Hej nyfiken

    Jag uttryckte mig kanske lite svepande med tanke på att jag den här gången bara skriver om reaktionerna på agerandet från Twitter, Facebook och Youtube. Det finns mycket att säga om SVT/SR också för övrigt men det tar vi en annan gång.

    Om vi koncentrerar oss på problemet med sociala medier och yttrandefrihet är det väldigt mycket lättare att hitta exempel där SVT/SR hejar på den nuvarande utvecklingen än sådana där de problematiserar den. Däremot finns det en del ledarartiklar i tidningar som SvD och GP som tar upp hotet på ett intressant sätt. Adam Cwejmans ledare i dagens GP är till exempel väldigt belysande.

    Förhoppningsvis kommer debatten om yttrandefrihet och Internet igång på allvar också i SVT/SR. I bästa fall kanske till och med regeringen kan lyfta huvudet ur ”fake news”-sandlådan och börja fundera över vad som är viktigast – skyddet mot olämpliga åsikter eller skyddet för yttrandefriheten.

    /göte

  5. Min förhoppning om att ”rekordet” från 17 december skulle stå sig blev tyvärr inte infriad. Det har redan tickat uppåt ett par steg till 118. Med 351 rapporterat döda på en dag har vi dessutom passerat en annan otrevlig milstolpe.

    Den höga siffran beror naturligtvis på eftersläpningen från Lucia och framåt, men indikerar ändå att vi fortfarande ligger kvar på en otäckt hög nivå.

    Enligt FOHM har vi nu 10 185 rapporterat döda i pandemin. Det är en siffra med politisk sprängkraft.

    På energisidan börjar det se lite jobbigt ut. Vinden har avtagit en aning och Sverige är plötsligt en nettoimportör av el. Vattenkraften och kärnkraften går för fullt och om vinden mojnar ytterligare (som den beräknas göra) blir läget obehagligt. Elpriset har redan dubblats sedan i går.

    /göte

  6. @nyfiken
    Politiskt vinklad är begränsning av yttrandefriheten! De tar in sk experter som bara pekar på att vänsterideologier är korrekta i verkligheten. Titta tex när Mats Knutsson gör sina bakgrundsanalyser eller Rapport tar in en expertåsikt.

    Även partiledardebatterna visar på partitillhörighet. MP fick inga tuffa frågor alls. Där deras ideologi är verklighetsförnekande så undveks de obehagliga frågorna. Ta tex när det blev debatt där högern sa att vind är opålitligt för den inte ger kraft jämt och detta går inte att reglera. Vänstern sa att vattenkraften reglerar detta. Då tog SVT in en sk oberoende expert. Experten är i vindkraftbranschen så han sa att det visst finns vattenkraft för att reglera detta trots att detta var en lögn.

    Jag blev trött redan i barndomen på att höra ”Detta är Bo Inge Andersson som rapporterar från slummens USA.”. SVT var vänstervridet redan då och ingenting har hänt sedan dess.

    Enligt en Europeisk undersökning av var medierna står i olika länder har Sverige den mest vänstervridna media i Europa. Se bilden från yougov på:
    https://yougov.co.uk/topics/politics/articles-reports/2016/02/07/british-press-most-right-wing-europe
    Länken du skickade verkar mest bevisa att media i Sverige är så vänsterinfekterade (subjektiva) att t.o.m. en undersökning om den själv inte ens visar hur vänstervriden den är. Då är det tur att det finns undersökningar som är sedda utifrån (objektiva).

    I Sverige får mediajättarna betalt för att censurera högeråsikter. De får betalt genom att helt oskäligt vara befriade från energiskatt. Det är ganska mycket pengar då dessa serverhallar drar lika mycket som en mindre stad i Sverige. Regeringen har t.o.m. fått ett eget censurtelefonnummer att ringa när de vill ha bort något.

    Upplägget med censur kommer från USA där demokraterna efter valförlusten 2016 tog kontakt med jättarna för att få hjälp med censur av högern. Hur jättarna får betalt där vet jag inte, men jag gissar att det kommer visa sig under Bidéns styre. Tjänster och gentjänster verkar snarast ses som ”laglig korruption” i USA.

  7. Om den omöjliga situationen för mediajättarna. https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/civilisationen-hanger-inte-pa-facebook/

  8. @Henrik

    Jo, det är en omöjlig situation. De riktiga problemen började när man får betalt av ett politiskt parti för att censurera enligt deras önskemål eller själv vill censurera en motsatt politisk åsikt eller ett politiskt parti. Då har vi inte längre ett fritt land där man får uttrycka sin åsikt. Då har man ett Kina.

    Nu hör dessa jättar hemma i USA som fram till nyligen tagit det här med yttrandefrihet på mycket stort allvar. En av de fundamentala rättigheterna. Kommunistskräcken på 50-talet var någonting liknande, men då befann sig USA i krig mot kommunistiskt styrda länder.

  9. Göte: Det finns en ny mediaspelare Bulletin. Har du studerat denna när det gäller ovan nämnda frågeställningar och utfall ?

  10. Vad Trump sagt https://www.youtube.com/watch?v=5GqJna9hpTE

  11. @Leif. Ja, hur nån kan tycka att han inger nåt slags förtroende är ju en gåta. Men visst finns det saker som han lyckats med som tex kärnkraftssatsningen. Yttrandefrihetsmässigt så är rena sagor ok men när det blir uppvigling så finns det trots allt gränser.
    Tur hade vi med kylan ja, Ygeman kan nog fortsätta att hävda elöverskott.

  12. Folk verkar inte fatta det här med Trump. De har samma problem i USA som i Sverige att vara pk (politiskt korrekt). De får inte argumentera mot viss vänsterpolitik för att det inte är politiskt korrekt att ta upp ämnet. Vänsterns bild gäller och ingen diskussion får finnas om det. Men det behövs en diskussion, fast normala högerpolitiker vågar inte bryta tabuet.

    Det enda sättet att bryta sådant är med en Trump-kille som säger ”far åt helvete, jag bryr mig inte om pk”. Då får man även de andra beteendena en sådan person har på köpet.

    Att halva folket röstar på honom och mindre än halva folket (dock ej försumbart) har förtroende för honom visar bara vilket förtroende halva folket har för vänstern i USA. Det kommunistiska hotet är äkta och då duger personer som Trump, Franco eller Hitler mycket väl för att stoppa det trots alla medföljande defekter.

    När jag gick i skolan och läste om nazisterna fattade jag inte alls hur de kunde få så mycket röster att de fick en majoritet att införa diktatur. Det verkade inte finnas någon logik i det hela.

    Efter många år fick jag för mig att läsa mein kampf och fick plötsligt tillgång till pusselbitar som skolan helt enkelt censurerat därför att det skildrade hur kommunisterna genom illdåd censurerade hela den politiska debatten i Tyskland på 20-talet. Plötsligt förstod jag varför folket faktiskt röstade fram nazisterna till makten. Hur folket kunde acceptera förföljelserna. De tyckte alternativet var än värre.

    Jag tycker det här speglar boken ”1984”s dubbeltänk perfekt. Ni förstår inte hur halva folket kan rösta på Trump. Enligt den bild som media (särskilt SVT) presenterar så borde Trump vara marginaliserad till högst 10%. Antagligen är bilden som svensk media presenterar inte alls överensstämmande med verkligheten som folket i USA ser det. Ändå sväljer ni svensk medias bild som korrekt.

  13. Den lilla boken ledde några tiotals miljoner i döden men det största antalet var väl från Sovjet så jag antar att du är nöjd.

  14. Angående yttrandefrihet.
    Om vi la ut liknande som ”Vad Trump sagt” på Youtube men istället för Trump gjorde det med t.ex. Stefan Löven eller Morgan Johansson m.fl. Skulle det då få ligga kvar på Youtube ?

  15. @Henrik, det där var en direkt oförskämd kommentar från dig!

    Jag försöker förklara varför folk röstade på Trump och Hitler, men du antar då direkt att jag vill återskapa nazisternas framfart. Det är precis den här typen av påhopp som förgiftat debatten i årtionden och som hindrar att ge en rätt bild om vad det var som hände för 100 år sedan.

    Folk på den tiden gjorde ett val och de försökte göra det bästa valet i den situationen. Det är samma i USA och då tycker halva befolkningen att Trump är ett bättre val, trots hans brister, än Bidén. SVT vill ge dig en bild av att gemene amerikan är tokig. Det hade varit bättre att ge en korrekt analys.

    För ren objektivitet, så var Stalins, Lenins och Trotskijs framfart i Sovjet än värre än nazisternas. Bland de 20 miljoner döda i Sovjet under andra världskriget är det svårt att säga hur många tyskarna hade ihjäl och hur många Stalin ville bli av med.

    Ta tex den här ”backa inte ett steg”-taktiken där en andra linje bestående av tanks med kulsprutor skulle skjuta på sina egna i första linjen som tog ett steg tillbaks. Desertörernas familjer blev skickade till gulag. Att bli tagen till fånga kunde skicka dig själv till gulag. Inte höll nazisterna på så.

    Om tyskarna hade gått över i kommunism är det svårt att veta om det blivit ett mindre eller större blodbad. Stalin hade ett stort intresse av att utvidga sitt territorium och det hade inte varit lätt att besegra en allians av tyskar och ryssar.

  16. Oförskämd? På förintelsens minnesdag så måste vi alltså analysera varför folk väljer en masslaktare framför en annan.
    Oavsett i vilken skala så borde det viktigaste att få stopp på folk som hetsar till våld. Det spelar ingen j:a roll om det var Mao, Stalin, Hitler, Pol Pot, Belgiska kungar, Mingkejsare, Assad, IS etc. När den blodtörstiga människoarten göds med kamprop så dör folk. Nu dog det ”bara” en handfull människor på Capitolium. Men det kunde ha blivit många fler med tanke på hur berusade av hat folk var.

  17. Ja, du är oförskämd som påstår att jag är nöjd att några tiotals miljoner dog.

    Du är oförskämd som kör med den typen av påhopp för att kväsa debatten.

    Du är oförskämd när du fortsätter försöka kväsa debatten i samma stil.

    Jag noterar att du inte valde att kommentera hur många som dött utifall kommunisterna tagit makten i Tyskland och tillsammans med Sovjet försökt exportera kommunismen till resten av världen med våld. I Tyskland gjorde kommunisterna revolt i november 1918, men den revolten slogs ned. Sök på ”Spartacusförbundet” om du vill läsa. Efter att detta misslyckades försökte Sovjet med vapenmakt exportera kommunismen i det polsk-Sovjetiska kriget som startade i feb 1919 och höll på till 1921. Sovjet fick dock stryk av polackerna och gav då upp försöken att exportera kommunism. För tysken som levde under 20-talet var detta situationen de hade att ta ställning till när de avlade sina röster. Jag förstår att de var väldigt rädda för att Tyskland kunde bli ett nytt blodbads-Sovjet. De här väsentliga fakta fanns inte med i min historieundervisning i skolan, så jag förstod inte heller varför så många av tyskarna röstade på nazisterna.

    En hel mobb med människor som är helt berusade av hat på Capitolium skriver du. Varför är folk i 2020-talets USA hatiska? Vad är det som gör folk så upprörda där borta? Någonting är uppenbarligen fel därborta, eller hur?

  18. Mellankrigstidens historia i Tyskland är väldigt intressant, men jag tror vi sätter stopp här. Vi är i alla fall överens om att Hitler och nazismen är det närmaste ”pure evil” som världen hittills har skådat och att Stalin gjorde sitt bästa för att komma ikapp.

    Samtidigt finns naturligtvis all anledning att studera nittonhundratalets historia, både för att det är intressant och för att undvika att katastroferna upprepas.

    Men det är vansinnigt lätt att bli feltolkad när man beträder minerad mark.

    /göte

Leave a Reply