Första dagen blev lyckad

Alla de som anmält sig i förväg verkade komma och dessutom många fler. Första dagen på Embedded Conference Scandinavia måste nog klassas som en verklig succé, med välfyllda seminarier och gott om besökare på utställningsdelen.

Att det skulle bli bra var inte oväntat. Redan förra året drog besökssiffrorna iväg ordentligt och i år var antalet föranmälda besökare betydligt större än tidigare. ECS verkar vara ordentligt etablerat vid det här laget.

11 år
Och det är klart – konferensen har ju faktiskt funnits i ett drygt årtionde. Årets upplaga är den elfte i ordningen. Men ännu viktigare är nog att ECS har utvecklats för varje år. De som besökt konferensen kommer tillbaka och nya besökare kommer hela tiden till.

Nej, nu skall jag inte ägna för mycket tid åt att berätta hur fantastiskt bra allting är. Elektronik i Norden är ju medarrangör sedan staten och i Sverige anses eget beröm lukta illa. Lite märkligt egentligen.

Kaffe
Själv har jag mest ägnat dagen åt att prata med folk, bjuda på kaffe och fixa med Swedish Embedded Award. Kaffekokandet är något som vi hållit på med i alla år, ända tillbaka till Modern Elektronik-tiden på sjuttiotalet. Teknik är nog bra, men kaffe är alltid kaffe.

Jag minns fortfarande det år då konferensen försökte dra in kaffeserveringen till besökarna. Det blev nästan myteri. Vår monter, där vi naturligtvis serverade kaffe, var närmast belägrad och vi fick flera gånger skicka löpare att köpa bärkassar med kaffepaket. Det gick det också.

Embeddedpris i 14 år
Embeddedpriset har faktiskt funnits längre än embeddedkonferensen. Det är fjortonde året i år och vi har vid det här laget sett uppåt 150 nominerade bidrag, hälften från studenter och hälften från företag.

Under alla de här åren har vi fotograferat deltagarna och bidragen det har till slut blivit en ganska gedigen samling bilder. För ett antal år sedan började jag sätta samman ett bildspel med alla bidrag och det har jag fortsatt med varje år sedan dess. Med årets bidrag är det nu ca 240 bilder som snurrar på våra skärmar. Så vitt jag vet finns alla bidrag som nominerats från 2003 tills idag med.

Och visst fastnar också jag framför skärmarna. Även om sett alla bilderna massor av gånger känns de fortfarande intressanta. 14 års kavalkad visar ganska bra hur trenderna förändras och hur tekniken utvecklas.

Ganska många av de här bidragen har lett fram till färdiga och framgångsrika produkter, men för ännu fler har det tagit stopp på vägen. Det är också något att fundera på. Varför misslyckas så många, trots att produktidén är strålande och konstruktionen utmärkt. Att gå hela vägen från idé till framgångsrik produkt är sannerligen inte lätt.

Prisutdelning för alla
Årets prisutdelning skilde sig en del från tidigare år. Den traditionella embeddedmiddagen fick i år stryka på foten och i stället hamnade prisutdelningen under mingelstunden efter första dagens slut. Alla var välkomna.

Och jag tycker nog att det fungerade bra. På det här sättet kunde fler vara med på prisutdelningen och det är faktiskt argument nog. Det kändes bra.

Nej, nu får jag nog lägga av. Jag behöver några timmars sömn innan det är dags för embeddedkonferensens andra dag. Jag hoppas att vi ses i Kista.

Leave a Reply