Ett mäktigt startfält

Hur gör man för att på bästa sätt ”konstruera” en lever som går bra att transplantera in i någon behövande. Och hur gör man för att analysera berggrunden inom ett område, utan att behöva ta upp borrprov. Och hur bär man sig åt för att analysera ett släggkast i realtid och se precis var under varvet som tekniken kan förbättras,

Det här är bara några av de frågor som de nominerade till årets embeddedpris har ställt sig. Och som vanligt blir de olika bidragen bara mer intressanta och lösningarna allt mer komplicerade ju mer man tittar.

Många hinder
För så är det nästan alltid. Det grundläggande är förstås att ha en fungerande idé, men det är sannerligen ingen lek att ta sig från idé till fungerande prototyp heller. Ta till exempel ett projekt som e-athletics. Kjell Bystedt, tidigare svensk mästare i slägga (sex SM-guld), insåg att man skulle kunna effektivisera träningsmöjligheterna dramatiskt med hjälp av elektronik. Allt handlar om acceleration och att hålla en jämn hastighetsökning under hela varvet. Kan man mäta kan man också optimera.

Så det är ”bara” att borra ett hål i släggan (kulan) och stoppa in några accelerometrar, lite datakraft och en sändare. Eller rättare sagt – det är inte ett dugg enkelt. Elektroniken måste klara miljön och radioöverföringen måste fungera trots att sändaren sitter inuti en skärmande stålkula. Plus en mängd andra problem också förstås.

Kjell Bystedt hade tur. Han kom i kontakt med Athar Nadeem Ahmed och anlitade honom, utan att veta att Athar redan hade gjort ett liknande projekt (eBoll) som studentprojekt. Det snabbade upp utvecklingsarbetet ordentligt.

Måste kunna i detalj
Släggkastning är kanske inte den vanligaste sporten idag, men det spelar mindre roll. De principer som gäller för släggkastning gäller också för spjut, diskus, längdhopp, ja i stort sett alla sporter som finns. Om man kan mäta och analysera acceleration, hastighet och position i realtid kan man också nå bättre resultat. Kjell Bystedt vet allt om släggkastning och då är det självklart att han börjar där. Hur långt projektet sedan går – ja det vete gudarna. Marknaden är otroligt stor.

Prestandakrav
Samma sak gäller många av de andra projekten också. De tänkbara volymerna är stora – mycket stora. Sedan gäller det att göra rätt och hitta rätt tillfälle. Ofta måste man vänta på att priset blir lågt nog för tillräckliga prestanda och i många fall måste man vänta på att användarna nått en tillräcklig teknisk mognad för att vara intresserade. Många parametrar skall finnas på plats, men när tillfället är rätt finns också möjligheterna.

Att prestandakraven ökar är förstås en självklarhet. Det är bara att jämföra dagens konstruktioner med de som fanns för tio år sedan. Idag hittar man avancerade 32-bits mikroprocessorer och massor av minne i till synes enkla och okomplicerade prylar. Och i de mest komplicerade produkterna finns datakraft skulle kostat förmögenheter för inte alltför länge sedan. Den som förstår att dra nytta av tekniken kan tjäna stora pengar.

One Response to “Ett mäktigt startfält”

  1. Messen ist Wissen…

Leave a Reply