Slutet på en era

– Rationellt sett var det rätt beslut, men det känns väldigt märkligt, sade Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa under morgonens presskonferens. Risto Siilasmaa tar nu temporärt över Stephen Elops roll som chef för Nokia Device and Services, i väntan på att affären skall gå igenom och Microsoft ta över hela Nokias mobiltelefonverksamhet.

Affären måste fortfarande ta sig igenom ett par hinder, men i praktiken är det knappast någon tvekan om att Microsoft kommer att lyckas. Aktieägarna ser rimligen det här som den enda chansen att vinna tillbaka en del av vad som förlorats och Steve Ballmers löfte om att verksamheten skall fortsätta att finnas i Finland är också värt en del. Många ser säkert ett alternativ där Nokia sakta backar och minskar i betydelse och det känns nog ändå som det sämsta alternativet.

Svårt att sia
Som vanligt kommer säkert media att måla upp stora scenarier, där utvecklingen var ”given på förhand”. Från att ha dominerats av tillverkare som Motorola, Ericsson och Nokia har vi hamnat i en situation där tre operativsystem (iOS, Android och Windows) är störst och där utvecklingen gått från vertikalintegrerade företag till ”delaminering” och sedan tillbaka till en ”modernare form av vertikalintegrering”. Allt det här kan beskrivas i stora vackra penseldrag.

I verkligheten är det sällan så enkelt att sia. Flera av de historiska förändringarna berodde på klantigheter som var svåra att förutse. Andra förändringar berodde på att någon vid något tillfälle tog rätt beslut. Idag är det lätt att extrapolera och visa upp något som ser ut som en sannolik utveckling, men i verkligheten är det lika svårt som vanligt. Utvecklingen är bara självklar när man ser på den i efterskott.

Microsoft har en chans
Så när Steve Ballmer talar om Nokias fantastiska utveckling det senaste året har han i och för sig rätt procentuellt sett. För ett år sedan sålde Nokia ytterst få Windows-baserade telefoner och nu är man uppe i bortåt sju miljoner. Men samtidigt har Nokia lyckats med ”konststycket” att göra världens största mobiltelefonföretag till en liten och ganska ointressant spelare. Att ta sig upp från det träsket blir inte alldeles lätt.

Helt klart är dock att Microsoft har en chans att hitta en hygglig position på mobiltelefonmarknaden. Kopplingen mellan mobiltelefon och PC har fortfarande ett värde och senaste versionen av Windows verkar fungera hyfsat bra. Om det räcker – tja vi får se.

Vad sedan de övriga mobiltelefontillverkarna tycker om köpet återstår att se. Plötsligt blir Microsoft stenhård konkurrent på marknaden för Windows-telefoner. Det kan minska intresset för Windows-satsningar från Samsung, HTC, Huwei och allt vad de heter. Återigen – vi får se.

Vertikalintegrerat
Tror vi då på en utveckling mot tre dominerande operativsystem? Kanske det.

Det är väl ingen tvekan om att Apple kommer att fortsätta med iOS. Det är knappast heller troligt att Apple lämnar sin vertikalintegrerade affärsmodell där de kontrollerar allt.
Google lär knappast kunna ”ta tillbaka” Android och göra sig till ett vertikalintegrerat företag, även om de skulle vilja det (och det vill de nog inte). Så Android lär nog fortsätta att vara det naturliga valet för de många mobiltelefontillverkare som varken heter Apple eller Microsoft.

Med Nokia-köpet får Microsoft en dominerande position på Windows-plattformen. Om det sedan leder till att Microsoft blir mer likt Apple får vi se. Och om fördelarna med Nokia-köpet är stora nog för att Windows-plattformen (på ARM och x86) skall växa.

Mycket handlar förstås om patent och licenser och här får Microsoft tillgång till Nokias stora patentportfölj. Det är på många sätt den del av köpet som är intressantast.

Andra OS
Värdet av att ha ett standardiserat operativsystem varierar väldigt kraftigt mellan olika marknader. Den tillverkare som slipper betala licensavgifter har en stor fördel på en allt mera prisutsatt marknad. Men, då gäller det förstås att man kan försvara sig i diverse mer eller mindre märkliga patenttvister.

Bra och billiga telefoner med ett Linux-baserat operativsystem och ett vettigt grafiskt gränssnitt finns det redan från flera håll. Hur utvecklingen kommer att gå de närmaste åren – tja vi får väl se.

Leave a Reply