Ännu mera teknik

Sådär – nu är höstsäsongen igång på allvar. Vi byter till nya teknikområden i vänsterspalten och kör igång för fullt med embeddedkonferens och embeddedpristävling.

Jag kan ju börja med att puffa lite för produktionstemat. Det innehåller förutom tekniska artiklar också en översikt över Nordiska leverantörer av Produktionsutrustningar. Översikten är en uppdaterad version av den produktionsöversikt vi publicerat i massor av år, så det finns all anledning att ladda ner den och läsa. Det går också utmärkt att direkt gå in i produktdatabasen och söka, men ärligt talat brukar det vara effektivare att först ladda ner översikten och få en känsla av helheten.

Bättre kontroll
Elektronikproduktion förändras hela tiden, med ständigt förfinade processer. Allt måste bli bättre och billigare – en inte alldeles enkel ekvation.
Som tur är finns en lång tradition av förbättringar och det som på andra håll skulle ses som omöjligt är helt normalt när det gäller elektronikproduktion. Ett extra problem är att de mera miljövänliga processerna minskar marginalerna, men det verkar gå att lösa det också.

Vi tittar den här gången lite närmare på kondensationslödning och tvätt av elektronik. En förfinad kondensationslödning kan vara ett sätt att öka kvalitet och utbyte. Tvätt och lackning av korten är ett annat sätt, även om det här gäller att hålla tungan rätt i munnen. Felaktigt utförd tvätt och lackning kan ställa till stora problem och kunskapen inom området är inte alltid tillräckligt hög. Lars-Gunnar Klang gör en djupdykning i ämnet.

Programmerbara systemkomponenter
Programmerbar logik, ASIC och SoC är tre av de ämnen som, med all rätt, intresserat många de senaste åren. De tre tenderar att konvergera, även om vi naturligtvis kommer att få se renodlade FPGA-kretsar och renodlade ASIC-kretsar också i framtiden.

De programmerbara systemkomponenterna är kanske ändå ”ballast” just nu. Tillverkare som Xilinx och Altera har lyckats att tillverka produkter som kombinerar processorer (ett par ARM-kärnor), I/O-block och ordentliga mängder programmerbar logik, utan att spränga effektvallarna. Det är imponerande.

Att FPGA-tillverkarna dessutom kastar sig ut i priskonkurrensen är väl inte mycket att göra åt (från deras sida sett). För att komma in på de marknader som är intressanta krävs ett pris som ligger betydligt lägre än vad som är normalt för avancerade FPGA-kretsar. Det kommer man knappast undan.

Programmerbara avancerade systemkomponenter till ett anständigt pris öppnar en rad möjligheter för nytänkare av olika slag. I en av teknikartiklarna får vi veta hur man kan använda öppen grafikprogramvara och det är förstås ytterligare ett intressant steg. Den som har intressanta idéer får hela tiden större möjligheter att realisera dem utan krav på jätteinvesteringar.

Läcker
Själv har jag ägnat mig åt lite mera grundläggande teknik så här på sensommaren. En läckande vattenledning ställde till bekymmer och det slutade med att jag helt enkelt stängde av den. Det var betydligt billigare och enklare att stoppa in en extra varmvattensberedare i köket och nöja sig med en enda matarledning, än att bryta upp hela golvet.

Över huvud taget tycker jag nog att man alltför ofta ritar in badrum och kök i alla tänkbara hörn av bostadshus, även när det egentligen inte behövs. Med lite logiskt tänkande brukar man kunna få det mesta att ligga tillsammans och på det sättet minimera ledningsdragningar och vattenläckor.

Det här brukar jag ibland tänka på när jag river en gammal dator också. Med en logisk uppbyggnad blir det lätt att kyla och datorn håller länge. Men alltför ofta lyser logiken med sin frånvaro och det första skurna fläktlagret leder till katastrof. Dumt och onödigt.

Leave a Reply