Obama och grafik

I två dagar har TV och tidningar dominerats av besöket från Barack Obama. Och det kan man ju förstå, även om det blev lite tröttsamt på slutet. Trots allt kan man inte skapa hur många intressanta nyhetsinslag som helst ur ett såpass litet material.

Men Obamas besök på KTH var förstås en bra nyhet och tydligen tyckte han att de svenska miljöprojekten var intressanta. Kanske tiden är mogen för bränsleceller i telefoner och datorer. För att inte tala om bränslesnåla hybridmotorer för bussar och lastbilar.

Annars har det talats mycket om grafik de senaste dagarna. Genombrottet för grafikstandarden 4K verkar ske nu på IFA-mässan i Berlin och alla TV-tillverkare vill framstå som ledande inom 4K.

Teknikdrivare
Och det är förstås inte så underligt. Det gick inte särskilt bra att sälja dyra och stora TV-apparater med 3D. Däremot gick det alldeles utmärkt att sälja billiga och stora TV-apparater med 3D. Vinstmarginalerna på TV-marknaden är idag minst sagt usla.

Så det behövs verkligen något nytt om inte luften skall gå ur TV-branschen och 4K har betydligt bättre förutsättningar än ”bara” 3D. Det blir plötsligt värt att betala ganska många tusenlappar extra för en upplösning på 3840 × 2160 (4K Ultra HD).

Om satsningen på 4K lyckas kommer vi att få se ett gigantiskt tekniksprång i allt som har med rörliga bilder att göra. Det handlar inte bara om nya TV-apparater. Allt skall graderas upp till 4K-standard – från varenda TV-studio till varenda TV-kamera. Det kan bli en nytändning för konsumentelektroniken och det kommer tillverkarna att behöva.

All elektronik
Men det handlar förstås inte bara om TV-apparater. Vi kommer att ha 4K-upplösning i datorer och andra grafiska enheter också. Det ökar kravet dramatiskt både på grafikprocessorer och vanliga processorer. Vi talar inte bara om en fyrfaldigad prestandahöjning – det krävs bra mycket mer.

För det räcker ju inte med att bara få en snyggare grafik. De grafiska gränssnitten skall reagera i realtid och det är sannerligen inte lätt att klara. Och vad värre är – det är fantastiskt enkelt att skilja mellan två apparater med olika prestanda. Vilken tioåring som helst märker skillnaden. Så var det inte förr.

Så vi kan nog räkna med några ordentliga tekniksprång de närmaste åren. Kanske elektronikindustrin till och med hinner tjäna lite pengar under tiden och det vore väl inte så dumt.

Leave a Reply