Programmerbart i värmen

Det är nästan fyrtio grader varmt och mycket fuktigt. Sedan i söndags kväll är jag i Austin, Texas, och det skall ärligt talat bli skönt att komma tillbaka till den svenska sommaren igen.

Men, visst är det intressant här. För några timmar sedan fick jag tillfälle att lyssna på NI-chefen James Truchard och höra hans tankar om framtiden för National Instruments och om teknikutvecklingen. Truchard har lyckats att leda sitt företag längre än de flesta, så det finns all anledning att lyssna på honom.

Mjukvara
Och nu är det mjukvara som gäller på allvar. Kombinationen av konventionella processorer och programmerbar logik gör det möjligt att styra plattformar på ett sätt som inte var rimlig bara för några få år sedan. De nya kombinationskomponenterna (t ex Zynq) passar National Instruments som hand i handske och ger företaget möjlighet att fullt ut dra nytta av teknikutvecklingen.

Det här innebär förstås samtidigt att National Instruments öppnar sig mera utåt. Övergången till Linux och standardkomponenter ger konkurrenterna fördelar, men det är en utveckling som knappast går att hindra. Det är betydligt bättre att i stället gå i främsta ledet och det verkar vara den väg Truchard väljer.

Dags igen
Nej, nu måste jag sätta fart. Dagens övningar väntar och det kommer att bli bra mycket mer om mjukvarubaserad instrumentering och öppna system.

Jag återkommer i ämnet.

Leave a Reply