Att hålla tigern i svansen

Kan National Instruments fortsätta på samma sätt som idag? Kan man fortsätta att hålla kontrollen över både hård- och mjukvara och på det sättet ha råd att vidareutveckla och släppa nya produkter i dagens takt?

Jag sitter just nu i ett flygplan på väg ut över Atlanten, efter tre dagars späckat program med nyheter och tillämpningar. Det här med WiFi ombord på flyget är sannerligen ingen dum idé. Med lite tur skall jag nog hinna få ut nyhetsbrevet en bra stund innan vi kommit fram till London.

Intressant utveckling
Men tillbaka till National Instruments. Det är ingen tvekan om att företaget har gjort en fantastisk resa under de dryga 25 år som gått sedan företaget startade och det är heller ingen tvekan om att James Truchard är den som ligger bakom den långa serien lyckade beslut. Han är sannerligen inte dum.

Ett problem är förstås att Truchard har fyllt sjuttio år och rimligen vill han inte hålla på i all evighet. Inte för att man märker några ålderstendenser när man pratar med honom, tvärtom får man jobba hårt för att hänga med i svängarna. Men han kan väl inte flyga runt världen i samma takt som nu hur länge som helst. Eller kan han det?

Just nu verkar i alla fall utvecklingen gå Truchards och National Instruments väg. De FPGA-baserade plattformarna kan dra nytta av de senaste Zynq-komponenterna från Xilinx och det innebär att de små och relativt billiga plattformarna får ett våldsamt prestandatillskott. De nya RIO9068-modulerna har följts av Zynq-baserade myRIO-moduler för skolor och till och med Zynq-baserade Lego Mindstorm-moduler från danska Lego. I morse handlade nästan allt om utbildning och skolsatsningar och det är inga småsatsningar det handlar om.

Rymd och robotar
Truchard satsar hårt på barn och ungdomar och till större delen handlar det förstås om en vilja att göra gott. Men han sticker heller inte under stolen med att National Instruments på det här sättet blir det självklara valet för ungdomar och för skolor. Satsningarna kostar mycket, men det vete fasen om det inte ändå går med vinst i slutänden.

De här tre dagarna som jag varit i Austin har jag fått se massor av avancerade tillämpningar, från CERN till NASA. Och det är förstås så National Instruments vill bli sedda. Avancerat, men ändå lättanvänt. Kraftfullt, men ändå kompakt och strömsnålt. Det är lätt att imponeras.

Måste hänga med
Men det är heller ingen tvekan om att företaget ”håller en tiger i svansen”. Man kan inte stanna upp och ta det lugnt utan den snabba utvecklingstakten måste hållas uppe. Och det gäller hela tiden att bevisa att prylarna är värda sitt pris och att det är rimligt att företaget säljer hela ”kittet” med hård- och mjukvara. När man inte längre kan bevisa det blir det betydligt svårare att få in de pengar som behövs för utvecklingsarbetet.

Ännu så länge pekar det mesta på att utvecklingen går åt rätt håll och fortfarande finns det stora marknader att erövra. Men frågan är förstås ”när någon skall göra mot NI vad NI en gång gjorde mot de ledande testföretagen”.

Hem till svalkan
Nej, nu skall det i alla fall bli skönt att komma hem till lite rimligare sommartemperaturer. Det här med fyrtio grader varmt är faktiskt ingen vidare. I praktiken gör man som alla andra och håller sig inne med luftkonditioneringen på för fullt, men hur kul är det.

Nu har vi visst sydspetsen på Grönland en bra bit under oss. Så nu får det vara bra för den här gången.

Leave a Reply