Svalor och programmerbar logik

Den svenska sommaren är fantastisk. Eller rättare sagt – den svenska sommaren är fantastisk när vädret är ”som det skall vara”.

Hittills har vädret varit otroligt fint, åtminstone här i Blekinge där jag sitter just nu. Lagom varmt, torrt och ovanligt lite mygg. Att det är så lite mygg har förmodligen tre orsaker: det torra och varma vädret, mina myggfällor och svalorna som gör sitt bästa för att hålla de två kullarna svalungar mätta och glada. Vi har två svalbon i ladugården och svalföräldrarna arbetar idogt för att hålla ungarna nöjda.

Det ”häftigaste” vad gäller naturupplevelser hände annars i går morse. När vi åt frukost slog plötsligt en ormvråk ner på en huggorm ett par meter utanför köksfönstret. Jag har aldrig varit så nära en stor rovfågel ”på riktigt” tidigare. Fantastiskt imponerande.

FPGA på gång
På elektronikfronten händer det också en hel del, även om jag varit lite dålig på att rapportera de senaste par veckorna. FPGA-tillverkarna fortsätter att satsa hårt. Senast ut är Xilinx, med en rad nyheter, både vad gäller processer och arkitekturer. De nya FinFET-processerna gör det möjligt för FPGA-tillverkarna att dramatiskt öka mängden programmerbar logik, antalet hårda IP-block och minnesstorlek, samtidigt som både prestanda och energiförbrukning förbättras radikalt. Det är nog ingen tvekan om att FPGA-tillverkarna är de stora teknikvinnarna just nu.

Intel mot ARM
Annars har väl många lagt märke till de senaste veckornas debatt om processorprestanda. I en test fick Intels senaste generation Atom-processorer klart bättre resultat än de bästa ARM-processorerna och det är något som Intel verkligen har jobbat hårt för att uppnå.

Nu visar det sig, inte helt oväntat, att testresultaten hade en del problem och att Intel-processorerna knappast är bättre än ARM-processorerna. Men redan att lyckas komma upp i samma nivå som ARM-processorerna är imponerande nog. Efter många års ”ökenvandring” på mobiltelefon- och handdatormarknaden är Intel tillbaka på banan igen och vem vet – de kanske kan lyckas den här gången.

Därifrån skall man nog akta sig väldigt noga för att dra slutsatser om att ARM är på väg ut. Det är lite som att säga att ARM snabbt skulle ta över PC-marknaden. Intel lär få nöja sig med en mindre del av mobiltelefonmarknaden, men hellre det än inget alls.

Nokia mot Ericsson
Mobiltelejätten Nokia är inte längre så jättelik och inte heller så mobil. Satsningen på Windows som dominerande operativsystem för mobiltelefoner gick inte riktigt hem.

Den senaste satsningen handlar i stället om fast telefoni. I början av sommaren köpte Nokia ut Siemens och Nokia satsar nu hårt på att konkurrera med Ericsson, Huawei och ZTE. Förhoppningsvis kommer det att gå bättre i enbart Nokiaregi än i gemensam Siemens-Nokiaregi.

Kasta sig ut
På elektronikmarknaden finns inga skyddsnät. Det är bara att kasta sig ut och hoppas att alla beräkningar stämmer. Det påminner väldigt mycket om våra två svalkullar. För en liten stund sedan kastade sig de första fyra svalungarna ut ”i verkligheten” och fick den hårda vägen se om de var färdigtränade. Det var de.

Så nu har jag ett drygt halvdussin svalor susande kring öronen. När alla tagit språnget lär det bli ungefär ett dussin. Det är helt otroligt att se dem jaga runt och fånga insekter.

En gång i tiden planerade jag att bygga ett eget flygplan och läste då så mycket om aerodynamik och flygplanskonstruktion som möjligt. Men jag förstår ändå inte riktigt hur ladugårdssvalor bär sig åt. De gör konster i luften som måste få de galnaste konstflygare att bli röda av avund. Och när de kommer i full karriär mot det lilla hålet vid ladugårdsnocken finns det inga tankar på att sakta ner farten. Nej, i sista ögonblicket fäller de ihop vingarna och åker som små projektiler in genom öppningen. Sedan fälls vingarna ut igen och flygningen fortsätter, nästan utan höjdförlust, inne i ladugården.

Fullständigt otroligt!

Leave a Reply