Det hände på Embedded World

Embedded World är över för i år och det är dags för en första summering. Vi börjar med att titta på ARM-trender och grafiktrender och massor av bilder.

Den första och mest uppenbara trenden är fortfarande ARM-processorns ökande dominans. Den här trenden har pågått i flera år, men nu har det slagit igenom på allvar. ARM finns överallt.

Det märkligaste är kanske att ARM-arkitekturen har slagit igenom också i de allra enklaste enkapseldatorerna. Norska Energy Micro gick i bräschen för ett par år sedan, men idag är Cortex-M0 standardarkitektur också för de allra enklaste och mest strömsnåla enkapseldatorerna. Visst finns det fortfarande många andra arkitekturer, men expansionen sker med ARM. Det spelar mindre roll om tillverkaren heter Toshiba, Freescale, Atmel, Silicon Labs, Xilinx, eller vad det kan vara. Större delen av nyutvecklingen sker med ARM.

Norska Energy Micro fortsätter att utmärka sig med att enbart använda ARM. En annan nyhet från Energy Micro är att Alf-Egil Bogen har tagit steget från Atmel till Energy Micro. En stor del av ”det norska halvledarundret” startade med Chipcon och kombinationen av Alf-Egil Bogen och Geir Förre. Vad som kan hända nu när de är tillsammans igen blir intressant att se.

Men naturligtvis finns det också gott om andra processorarkitekturer, även om det för det mesta handlar om att hålla kompatibilitet bakåt. Här ser vi till exempel Microchip, som gärna visar vad som går att åstadkomma med företagets enkapseldatorer i alla storlekar från extremt små och strömsnåla, upp till 32 bit. Microchip är kanske de som är mest kända för att inte ha ARM-kärnor, även om det inte är helt korrekt. Också Microchip har fått in en och annan ARM-kärna i programmet via företagsköp.

Hos Renesas har man de senaste åren lagt mycket kraft på att minska antalet processorarkitekturer. ARM-satsningarna har varit och är stora, men man lägger också mycket energi på kompatibilitet, speciellt på fordonssidan.

Läs hela artikeln och se alla bilder

Leave a Reply