Första dagen av Embedded World

Första mässdagen är slut och det är dags att göra en snabbsummering.

Till att börja med – Embedded World i Nürnberg är ruggigt bra. Alla finns på plats och problemet är inte att hitta intressanta företag att träffa. Det svåra är att få tiden att räcka till. Som vanligt hade jag lyckats dubbelboka ett par företag och resultatet är att jag har sprungit som en ”förgiftad råtta”. Alltså precis som vanligt.

Och vad har då hänt idag. Tja, till att börja med diskuterade jag multicore med Markus Levy, chef för Multicore Association. De försöker standardisera hanteringen av multicore, oberoende av arkitektur. Med lite tur kanske de till och med lyckas, men mer om det senare.

Ett par möten har handlat om kravhantering och standardiserade sätt att skriva programvarumoduler. Återigen är det ämnen som är väldigt intressanta, men som man normalt sett inte skulle ha tid att ägna en hel dag.

De senaste åren har det varit ganska tyst om kortsystem, men det gäller förstås inte Embedded World. Jag lyckades peta in tre möten om kortsystem idag och det händer faktiskt förvånansvärt mycket. Standarkort, av typen µTCA, har fått ordentlig fart efter ganska många år och små processormoduler har blivit både billiga och intressanta. Tyska congatec har förresten startat samarbete med svenska konsultföretaget Prevas. Mycket intressant.

On Semiconductor köpte för en tid sedan sensorverksamheten från Cypress Semiconductor. Från början utvecklades alltsammans från imec och tekniknivån är ruggigt hög. Ett av dagens skojigaste möten och förhoppningsvis skall det hela resultera i ett gäng artiklar. Kul!

Och ARM fortsätter att dominera på processorarkitektursidan. Inget nytt, men det händer väldigt mycket. Däremot fortsätter Renesas att utveckla sin RX-arkitektur, så alla går inte ”all in”. Renesas är förresten väldigt aktiva just nu, inte bara när det gäller att byta ut chefer.

Om det här verkar lite spretigt är det inte så konstigt. Men det är också fördelen med Embedded World. Tre dagar och ett fyrtiotal möten ger väldigt mycket intryck och man hinner träffa folk som annars vore omöjligt att hinna med. Jag återkommer med lite mera strukturerade nyheter och genomtänkta funderingar, men nu får det vara bra för dag.

Leave a Reply