Dags för Embedded World i Nürnberg

På måndag bär det av till årets viktigaste mässa. För det måste jag nog säga att Embedded World har utvecklats till under alla de här åren.

Från att ha varit en ganska smal embeddedmässa har det blivit en allmän konstruktionsmässa med allt från hårdvara till mjukvara och EDA. Eller kanske är det bara så att utvecklingen har gått åt det här hållet, med mer högnivåkonstruktion, mer mjukvara och färre detaljer. Ärligt talat spelar det mindre roll.

För Nürnberg har kommit att bli den självklara mötesplatsen och det är viktigt i en tid där allt mer av konferenser och intervjuer går via telefonledningarna. Det här är en bra utveckling, men trots allt är det viktigt att då och då träffa sina motparter ”i verkligheten”. Ett möte i Nürnberg räcker ett bra tag.

Mobiltelefoni
Och på tal om telefoni – utvecklingen har inte på något sätt stannat upp. Senast diskuterade jag basstationer med LSI Logic, ett företag som varit aktivt sedan åttiotalet.
De gör nu sitt bästa för att förenkla utvecklingsarbetet för tillverkare av basstationer. Tanken är att man skall kunna använda samma grundarkitektur för stora och små basstationer, bland annat via möjligheten att integrera LSI Logics lösningar med kundens på kundens villkor.

Det här är inte lätt. För ett par årtionden sedan hade det förmodligen varit omöjligt, eftersom ingen komponenttillverkare skulle vilja släppa sina konstruktioner till kunderna och vice versa. Dessutom hade på den tiden komponenttillverkarna egna tillverkningsprocesser, med egna finesser som gjorde förflyttningar dyra eller ogörliga.

Sedan dess har ARM-arkitekturen sakta men säkert tagit sig fram som standardarkitektur inom telekomvärlden. Det innebär att samma grundläggande processorarkitektur kan användas från stort till smått. Dessutom har ett fåtal stora kiselsmedjor tagit över produktionen av kretsarna, vilket gör att ASIC-tillverkare och tillverkare av standardkomponenter i dag använder samma verktyg och samma processbibliotek. Det finns fortfarande undantag, till exempel tillverkare av specialkomponenter i specialprocesser, men annars är det mest bara Intel som ”står ut”.

Stort steg
En av de intressanta frågorna just nu är därför om Intel kan ta steget över till mobiltelefonisidan och vara tillräckligt konkurrenskraftiga. De egna avancerade processerna är inte nödvändigtvis en fördel och de egna processorarkitekturerna dominerar inte på området och måste därför konkurrera ”heads on”.

Om jag har lärt mig något genom åren så är det väl att aldrig underskatta Intel (jag började arbeta med Intel 1978). De har hittills visat sig suveräna på att göra stora dyrbara misstag och ändå på något sätt komma tillbaka.

Frågan är väl bara om man inte har väntat lite väl länge den här gången. Och om man lyckas ta sig in på marknaden – vad kostar det och hur stor blir vinsten.

Varglimousine
Nej, nu har jag varit alldeles för seriös en stund. Jag läste i morse att den där varghonan som har transporterats fram och tillbaka över Sverige några varv nu har en prislapp på dryga fyra miljoner kronor (på väg mot fem). Därför har jag ett förslag.

Skulle man inte kunna köpa en förlängd limousine (terränggående) med ett barskåp fyllt av vad det nu är vargar gillar (en sexa feromoner eller så)? Sedan hyr vi en chaufför som får köra runt vargen till de olika reviren och göra vad hon skall. Det kunde bli både billigare och dessutom en internationell nyhet i klass med Saltsjöbadståget som körde in i huset för några veckor sedan.

2 Responses to “Dags för Embedded World i Nürnberg”

  1. Det blir nog snack om det serveras Vargtass i bilen, men idéen är lysande. Tänk vad mycket pengar detta skulle spara och folk behöver inte frukta att ”vargen kommer”

  2. Man kanske skulle lägga uppdraget att köra limon till Wolfpack?
    See you in Nürnberg?

Leave a Reply