Till Göteborg med nytt och gammalt

I helgen bär det av till Göteborg och utställningen Elektronik 2013. Eftersom det är årets enda svenska elektronikutställning, är det förstås viktigt att synas.

För egen del blir det lite extra kul, eftersom utställningen markerar bytet mellan papperstidning och totalt fokus på webben. Den sista pappersutgåvan av Elektronik i Norden är också mässnumret, med karta och mässinformation. Därför kommer självklart papperstidningen att finnas på plats i stort antal.

Mycket mer teknik
Samtidigt är det ju faktiskt slut med pappersutgivningen och de senaste veckorna har gått åt till att lägga över vårt teknikinnehåll från papperstidningen till webben. Vi vill ju inte bli sedda som ”bara en nyhetssite”. Det teknikfokus som alltid varit tidningens signum måste självklart finnas också på webben. Så var det inte tidigare – webben användes i första hand för nyheter och alla tunga teknikartiklar hamnade i papperstidningen.

Visst har vi haft både PDF- och flashvarianter av tidningen i åratal, men det kan inte hjälpas att både sökmöjligheter och formatteringsmöjligheter blir lidande. Det var också orsaken till att vi till slut valde att lägga in artiklarna på ”vanligt” sätt, i stället för att göra PDF-varianter.

Tack och lov har vi sedan många år ett bra (och enkelt) internt system för att lagra text- och bild till artiklar, så det gick relativt snabbt att stoppa in temaartiklarna från 2012. Men det är klart – så många artiklar (ett sjuttiotal) och så många bilder (ca 500) tar några timmar.

Nu ligger i alla fall 2012 på plats och jag tycker nog att sidan börjar se ganska bra ut. Efter hand kommer vi att lägga in ytterligare ett par år bakåt, men det viktigaste är förstås att det finns en bas för att fortsätta. Och att vi inte behöver tappa teknikfokus.

Stora fördelar
Och det är klart – under allt ”råjobb” har jag blivit allt mer övertygad om att vi tog rätt beslut. Från början var jag ärligt talat lite rädd för att teknikartiklarna skulle hamna i skymundan och bli svåra att läsa. I stället blev det snarare tvärtom. Sök- och navigeringsmöjligheterna är så överlägsna papperstidningen att det är svårt att värdera. Och det är dramatiskt mycket lättare att läsa på en handdator, vilken typ man än väljer.

För så är det ju. Handdatorerna har erövrat världen och ändrat förutsättningarna för väldigt mycket. Det tog inte ens två år. Det vete tusan hur situationen för papperstidningen kommer att se ut i början av 2014, men jag är i alla fall glad att inte vara med på den sidan längre.

Tema som vanligt
Och kom ihåg – vi fortsätter med våra temaområden precis som vanligt. Jag har inte hunnit få upp kalendern ännu, men allt finns med och i samma ordning. Ring eller maila Gunnar eller mig om ni har idéer till temaartiklar. Jag lovar att de syns.

Leave a Reply