VHS-band luktar inte

Det talas ofta om doften och känslan hos böcker och papperstidningar. Men vem talar om doften av VHS-band?

Jag skall inte sticka under stol med att det känns lite märkligt att sluta ge ut Elektronik i Norden i pappersvariant. Och när diskussionen om papperstidningens död drog igång för sådär tio år sedan trodde jag inte ett ögonblick på att övergången skulle bli snabb. Det blev den inte heller.

Men fantastiskt mycket har hänt på tio år. Idag handlar det inte längre om långsamma uppkopplingar, tjocka skärmar och egensinniga webbläsare. På kort tid har läsplattorna slagit igenom och det är fullständigt naturligt att ligga i soffan och läsa tidningen på sin platta. Tekniken har kommit i kapp.

Form och innehåll
För det gäller ju att skilja mellan form och innehåll. Att tillverka en bok eller en tidning är inte i grunden en fråga om papperskvalitet och tryckteknik. Allt det där är hjälpmedel för att göra innehållet så läsbart och läckert som möjligt utan att det kostar för mycket. Den dagen en effektivare teknik är bra nog gäller det att hänga med.

Ett ”problem” med trycktekniken är att den har funnits så länge att den fått ett stort egenvärde. En bokhylla full med böcker ger en viss känsla (jag har själv ett par tusen och tänker inte kasta dem). Att man sedan får in några hundra tusen böcker på ett USB-minne må väl vara hänt. Men i framtiden kommer jag ändå att ladda ner nya böcker till en läsplatta.

Jag tänker inte kasta mina LP-skivor och CD-skivor heller, även om den känslomässiga kopplingen inte är riktigt lika stor (utom kanske till LP-skivorna). Men nya skivor – nja knappast. Spotify är inte dumt.

Och vilket värde har en jättesamling VHS-band. De doftar inte och ger knappast någon ”air” av intellektualism (om det nu var det man var ute efter). Här har formen överlevt sig själv.

På gång
Fortfarande finns det fördelar med papperstidningen – ingen tvekan om det. Det är svårt att få en överblick i klass med en uppslagen tabloidtidning. Men de elektroniska verktygen knappar in på alla kanter, samtidigt som det finns en rad områden där papperstidningen inte har en chans.

Åt vilket håll utvecklingen går kan väl vem som helst räkna ut. Vi har redan passerat en viktig gräns – det märks väldigt tydligt i mediadebatten. Nu handlar det mest om att göra reträtten så hanterlig som möjligt för papperstidningen.

Fungerar bra
Att vi på Elektronik i Norden föredrog att ta steget redan nu har många skäl. Vi skulle nog kunna ha hållit ut med papperstidningen ett år till, men ärligt talat är reträtter inte särskilt roliga. Det är bra mycket skojigare att satsa framåt.

Redan nu ser det ut som om det mesta snabbt skall kunna fungera bra. Framför allt blir teknikartiklarna (del 2 i papperstidningen) läsbara och sökbara på ett bra sätt. Det mesta är testat, mycket är inlagt och snart börjar vi aktivera de nya funktionerna. Alltihop är jobbigt, men samtidigt vansinnigt kul.

Så häng med i förändringarna!

Leave a Reply