Det går framåt

Jodå, det mest ser faktiskt bra ut. Mycket är implementerat och testat och väntar bara på att publiceras.
Jag talar förstås om vår webbsatsning. Hur bär man sig åt för att överföra del två av tidningen till webben? Och hur bär man sig åt för att göra allt man vill göra och ändå vara lönsam.

Måste vara roligt
Svaret är att det går, även om man måste göra mycket själv. Den som vant sig vid stora budgetar och fina kontor får tänka om, men i vår bransch var det många år sedan det fanns ett överflöd av pengar. Vi är vana vid att vända på slantarna.

På många sätt känns det som att komma tillbaka till starten igen. Vi drog igång Elektronik i Norden utan kapital i form av pengar. Vi satsade vår egen arbetskraft och hoppades att det skulle räcka – det gjorde det.

En fantastisk fördel med elektronikbranschen är förstås att allt går så vansinnigt snabbt. Det gör arbetet intressant och roligt. Man hinner aldrig tröttna och man behöver inte ”uppfinna nyheter”. Trender blir dessutom mycket mera synliga än i andra branscher och de skiftar betydligt snabbare. Det är intressant och det är fullt möjligt att lära sig ett och annat. Och när något händer i världen kan man kan alltid hitta en jämförelse med elektronikbranschen.

Det här har förstås ibland lett till en del kommentarer vid frukostbordet – typ ”om du gör en jämförelse till med elektronikbranschen så slår vi ihjäl dig”, men hittills har jag klarat mig.

Raspberry Pi
Vad är det då som händer just nu? Ja, på tekniksidan fortsätter utvecklingen mot extremt strömsnåla system med högre prestanda, mera minne, bättre grafik och lägre pris. Kombinationen borde normalt sett vara omöjlig, men vi vet ju att underverk är helt normala i elektronikbranschen.

Resultatet är förstås att de apparater vi omger oss med så sakta börjar bli användbara. Dagens smarta telefoner och läsplattor är fortfarande ganska pinsamma, men de har åtminstone passerat gränsen till att bli användbara. Om några år är de förmodligen riktigt bra.

För så är det ju. Dagens elektronik är fantastisk, men den är långt ifrån ”tillräckligt bra”. Det skall vi kanske vara glada för.

En skojig pryl just nu är den lilla ARM-baserade kreditkortsdatorn Raspberry Pi. Den kostar nästan inget och den har blivit löjligt populär. Efter mindre än ett år har den trängt in överallt och resultatet av det kan bli nog så intressant. Om alla embeddedintresserade ungdomar gör sina testsystem på Raspberry Pi får ARM ett ännu bättre läge.

En sak i taget
Nej, åter till Elektronik i Norden och förändringarna av webben. Efter helgen börjar vi aktivera de första större ändringarna och efter hand kommer allt mer att förändras. Men det sker ett steg i taget och jag är väldigt öppen för förslag. Så hör av er.

Leave a Reply