Nu är det Jul igen

På måndag är det julafton och veckan därefter är det nytt år. I år har tiden gått fortare än någonsin tidigare och det är kanske inte så konstigt. Det har varit ett år fullt av framtidsdiskussioner och funderingar. Så här tjugo år efter att vi drog igång Elektronik i Norden var det dags att göra något nytt.

Bara web efter nyår
Det som märks mest är väl att vi slutar att ge ut Elektronik i Norden på papper. Elektronik i Norden nr 11/2012 blev det sista i en lång rad och det känns förstås lite sorgligt.

Men den som har hängt med debatten i tidningsvärlden de senaste åren har nog sett vad som är på gång. Dagstidningarna letar med ljus och lykta efter sätt att få betalt av läsarna, samtidigt som marknaden översvämmas av glättiga mat- och livsstilstidningar som kan dra nytta av de generösa reklambudgetar som fortfarande finns hos en del vin- och matföretag. Helt klart är i alla fall att trenden när det gäller information går från papper till web.

Jag tänker inte repetera det jag skrev förra veckan (Det är verkligheten som gäller). Möjligheten att länka åt olika håll är ju för övrigt en av många stora fördelar med webbpublicering. Jag tänker heller inte påstå att ”det var bättre förr”, för det var det inte. Däremot var konkurrensen mindre om marknadsföringspengarna.

Teknikdjup
Att vi förr eller senare skulle lämna papperstidningen har knappast varit någon hemlighet. Elektronik av den typ vi skriver om har inget behov av glättiga tidningar med supervackert tryck. Det är för övrigt också orsaken till att vi från början valde tabloidformen och dagstidningstrycket. Vi ville kunna publicera ”ordentliga” artiklar, utan att tvingas stryka ned dem till oigenkännlighet.

Här kommer nu utmaningen. Alltför ofta har webbpublicering inneburit ”snuttifiering” och ytlighet, men det är inte alls nödvändigt. Med dagens bandbredd och dagens dokumentläsare är det fullt möjligt att hålla samma teknikdjup på webben som i tidningen. Och om vi kan låta bli att ”jaga klick” till varje pris går det alldeles utmärkt att göra artiklar både snabbt läsbara och lätt utskrivbara.

Vi får se år 2013
Alla förändringar kommer inte att ske på en gång, men redan 8 januari lanserar vi den första. Då kommer årets första veckobrev och det blir på en tisdag. Med början nästa år kommer nämligen veckobreven ut två gånger i veckan.
Och glöm inte att berätta om det är något som borde vara annorlunda eller borde göras bättre. Skicka mig ett email (gote@elinor.se)  eller ring (08-715 72 19), så får vi se vad som kan göras.

Vi ses igen 8 januari

Tills dess:

Ha en God Jul och Gott Nytt År

Leave a Reply