Mässor i massor

Elmia Subcontractor i Jönköping och Electronica i München fyller början och mitten av november och Elektronik 2013 i Göteborg och Embedded World i Nürnberg tar hand om januari och februari också. Det är mycket på gång nu.

Knappt har embeddedkonferensen tagit slut förrän det är dags att ta tag i senhöstens och vinterns aktiviteter. Och de är inte så få. Låt oss ta en titt på de närmaste och på vad som kan och bör göras:

Elmia Subcontractor i Jönköping är en mässa som vuxit på elektronikområdet de senaste åren. I år är det 6-9 november som gäller och här finns naturligtvis många kontraktstillverkare, men också andra elektronikföretag. Vi uppmärksammar både utställarna och mässan och tar gärna emot pressmeddelanden om nyheter som presenteras där. Skicka nyheter på adressen massan@elinor.se, men gör det snabbt. Vi har bara några dagar kvar tills pressläggningen för Elektronik i Norden nummer 9 och det är sista numret före mässan. Jag tänkte ta en tur till Jönköping också, så det blir lite text och bilder i Elektronik i Norden nummer tio också.

Electronica i München är förstås ändå den i särklass största elektronikmässan. Electronica hålls vartannat år och mässan har lyckats stå emot alla nedgångstrender. Här är det fyra dagar, 13-16 november, som gäller, dryga 70 000 besökare och drygt 2 500 utställare. Alltsammans på uppemot 150 000 kvadratmeter utställningsyta. Här finns gott om nordiska utställare och nordiska besökare och vi tar gärna emot sena nyheter från utställarna. Återigen är det väldigt bråttom och återigen är det adressen massan@elinor.se som gäller.

Vi kommer naturligtvis att finnas på plats på Electronica och rapportera direkt. Det finns ju ingen annan elektronikmässa som kommer ens i närheten av Electronica-storlek, så skam vore det annars.

I december är det tack och lov inte någon större mässaktivitet på elektroniksidan, men redan i januari sparkar det igång igen. Elektronik 2013 hålls i Göteborg 22-23 januari och det finns goda möjligheter att den skall bli lyckad den här gången också. Det är naturligtvis orättvist att jämföra Elektronik 2013 med Electronica, men redan förra gången såg vi behovet av en mötesplats i Västsverige. Här finns det lite mer tid för nyheter, men framåt slutet av november vill vi ha eventuella mässnyheter. Vi kommer förstås att vara på plats på mässan också.

I slutet av februari (26-28) kommer så den andra verkligt stora internationella mässan. Embedded World i Nürnberg har vuxit under lång tid och är idag den i särklass största mässan för embeddedelektronik. Den attraherar dessutom många andra elektronikområden och man hittar idag allt från elektronikkonstruktion (EDA) till elektronikkomponenter, elektroniksystem och elektronikproduktion.

Större och mindre
Hur ser då utvecklingen ut på mässfronten? Ingen har väl missat att det finns problem och att en del ”gamla hederliga” mässor har lagts ner. Det gäller till exempel Tekniska Mässan, som varit en institution sedan sextiotalet, men också en rad internationella elektronikmässor. Och många kommer väl ihåg besökarsiffrorna från de svenska elektronikmässorna för sådär tjugo år sedan.

Utvecklingen ser ut att gå åt tre håll. I Tyskland finns de verkligt stora internationella elektronikmässorna kvar och inget verkar hota dem på allvar. Snarare suger de upp övriga stora europeiska mässor i till exempel Storbritannien och Frankrike. Electronica, Productronica och Embedded World har vid det här laget en ganska dominerande ställning.

Många av de mellanstora nationella mässorna har ändrat skepnad och lagt ett betydligt större fokus på konferensdelen. Mässdelen är inte längre så imponerande, med mindre utställningsytor och lägre kostnader för utställarna. Då krävs inte heller lika många besökare för att det hela skall vara lönsamt. Mässan fungerar i första hand som ”mötesplats” och de flesta brukar vara ganska nöjda.

De hårt fokuserade konferenserna (av typen Embedded Conference) brukar ”bara” ha bordsutställningar. Det gör i sin tur att kostnaderna för utställarna blir mycket lägre, samtidigt som man är relativt säker på att träffa rätt personer. Bra konferenser fungerar bra och vi kommer förmodligen att få se fler konferenser/mässor av den här typen.

Leave a Reply