Nästa gång i Kista

Det gick ju bra utan Tekniska Mässan också. Embedded Conference Scandinavia kan tydligen stå på egna ben vid det här laget. Det bådar gott inför flytten till Kista nästa år.

För nu är det bestämt – embeddekonferensen 2013 kommer att hållas på Kistamässan och ingen är väl särskilt förvånad över det. De senaste åren har en allt större del av elektronikindustrin samlats i Kista och den utvecklingen ser ut att fortsätta. i det här sammanhanget har Älvsjö hamnat en aning avsides.

Ändå hade nog Älvsjö fortsatt att vara det naturliga valet om bara Tekniska Mässan och samarbetet Tekniska Mässan/embeddedkonferensen kunnat fortsätta. Men Tekniska Mässan är nedlagd från och med i år och sannolikheten för att den skall återuppstå får väl klassas som låg. I och med det har en tradition från tidigt sextiotal brutits – så kan det gå.

Konferens och bord
Det är väl bara att inse att klimatet blivit kärvare för stora teknikmässor. Vi som varit med ett tag har sett den här utvecklingen under lång tid, inte minst i länder som Storbritannien, Frankrike och USA. I stället för stora breda mässor kommer fokuserade konferenser med digert konferensprogram och en ganska enkel utställningsdel. Det var också den utvecklingen som embeddedkonferensen hakade på vid starten för sju år sedan.

Och det har faktiskt fungerat väldigt bra. Man märker hur viktigt det är att de till synes enkla detaljerna fungerar, med konferens, utställning och mat/kaffe tätt tillsammans. Det i särklass viktigaste är ändå konferensprogrammet, som måste vara digert. Kombinationen Konferens/utställning går bra. Kombinationen Utställning/konferens är betydligt svårare.

Pristävling
Men Embedded Conference Scandinavia har ännu en stor fördel. Det hela började ju för tio år sedan med embeddedpristävlingen (Swedish Embedded Award) och pristävlingen är en viktig del också av konferensen. Alla nominerade bidrag finns på plats och prisutdelning sker på första kvällens galamiddag.

Det hela blir ett riktigt bra ”paket” och efter några års vridande och vändande får man nog säga att paketeringen är ganska bra. Det är intressant, det är festligt och det verkar vara tillräckligt användbart för att locka fackfolk från sina arbeten några timmar. Och det är minsann inte lätt.

Ut på turne?
Flytten till Kistamässan kommer naturligtvis att göra det lättare att besöka konferensen för alla de som arbetar i Kista. Däremot blir det knappast lättare för alla de som arbetar i andra städer, som till exempel Malmö/Köpenhamn och Göteborg. En av utställarna lanserade förslaget att ta alltsammans ut på turne, á la dansbandsorkester. Och med tanke på årets prisutdelning, med juryn i silverhattar (10-års-jubileum) är det väl bara ett litet steg ytterligare till tajta gula overaller med utsvängda byxor. Vi får väl se.

Värme till el
Från det ena till det andra. På senare tid har allt mer kommit att handla om energy harvesting och möjligheten att plocka elenergi från diverse olika kraftkällor, t ex sol, magnetfält, vind etc. Inte minst gäller det att kunna strunta i batterier och ledningar och på det sättet minska installations- och underhållskostnader.

Nu har några forskare på KTH lyckats använda nanoteknik för att dramatiskt effektivisera utbytet från termoelektriska material. Man talar om tre gångers förbättring. Det innebär stora möjligheter att göra ”energy harvesting”, men också stora möjligheter att spara energi genom att återvinna energi. I elbilar skall detta till exempel kunna leda till mellan 20 och 30 procent lägre energiförbrukning och i vanliga bilar ca 10 procent förbättring.

Över huvud taget kan effektiva termoelektriska omvandlare användas på betydligt fler ställen än man normalt sett kan inse. Mamoun Muhammed, professor emeritus i materialkemi vid KTH, tar naturligtvis upp de självklara användningsområdena, som på avgasrör, på elmotorer, på bromsar och på transformatorer. Men också på ID-brickor för kor och för geovärme. Idag är det verkningsgraden som stoppar många tillämpningar.

Leave a Reply