Tänk att få flyga JAS39 Gripen

Jag blir nog aldrig riktigt vuxen. I alla fall blev jag vansinnigt avundsjuk när jag såg en av programledarna för ett underhållningsprogram i TV få tillfälle att flyga JAS39 Gripen.

Det handlade alltså om det extremt grabbiga programmet: ”99 saker man måste göra innan man dör” på TV6. Där får de två programledarna, Erik och Mackan, pröva på det mesta, från ”Demolition Race” i USA till att bli klippt av en blind i Stockholm. Men det klart häftigaste kom ändå i gårdagens avsnitt när Mackan, som fjärde civilist i Sverige, fick tillfälle att flyga JAS39 Gripen.

Det är nog fler än jag som skulle betala en bra slant för att få byta plats med honom i Gripen-planet. I mitt fall kan det i vilket fall som helst aldrig bli av – jag är för lång. Men man kan ju alltid drömma.

Sedan kan man kanske fråga sig om det här med att vilja flyga Gripen möjligen skiljer män från kvinnor. Jag är ganska övertygad om att betydligt fler (civila) män än kvinnor som med glädje skulle kasta sig upp i sittbrunnen på ett jaktplan. Kanske det är så enkelt som att karlar aldrig blir riktigt vuxna.

Kvinnliga företagsledare
Och det tar mig (osökt?) till ett annat ämne, nämligen könsfördelningen bland privata företagsledare. Här finns en dramatisk manlig övervikt, inte minst för att traditionellt kvinnliga arbetsplatser (skola/vård/omsorg) sedan gammalt brukar vara statligt eller kommunalt drivna. Att den manliga övervikten är dålig är nog alla överens om.

Jag tittade härom kvällen på TV4-nyheterna och såg ett ganska intressant inslag om just kvinnligt företagande. Statistiken visar nämligen, inte helt oväntat, att majoriteten av de nya företagen i vårdsektorn har kvinnliga företagsledare och att andelen kvinnliga företagare därför tagit ett ordentligt skutt uppåt.

Resultatet av det här blir rimligen ett större utbud och en ökad konkurrens på vd-marknaden och det låter ju alldeles utmärkt. Den som kan leda ett vårdföretag med framgång har visat att han/hon klarar att leda i stort sett vad som helst. Med andra ord en fantastisk inträdesbiljett in i vd-cirkusen.

Att i det läget höra Lena Sommestad (ordförande i Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund) argumentera för varför kvinnor inte skall ”nedlåta sig” till att starta och leda den här typen av kvinnoföretag inom tjänstesektorn kändes väldigt märkligt. Faktiskt betydligt märkligare än att höra Jonas Sjöstedt (ordförande i Vänsterpartiet) argumentera för att den här typen av företag inte borde få finnas över huvud taget.

Allt går att bevisa
Betydligt skojigare var det då att se Kunskapskanalens utmärkta program om den fantastiska pryl som visade sig vara ett avancerat planetarium. Prylen var förmodligen konstruerad av Arkimedes ett par hundra år före vår tideräkning. Den hade legat på havsbotten ett par tusen år och såg väl inte så mycket ut för världen, men ett antal vetenskapsmän och mekanikkonstruktörer lyckades att återskapa den i all sin förbluffande komplexitet.

Den här fantastiska maskinen kunde visa solens, månens och alla de fem kända planeternas rörelse i förhållande till jorden. Den kunde också förutse alla kommande sol- och månförmörkelser och till och med visa från vilket håll förmörkelserna kom och hur de skulle se ut.
Det verkligt fantastiska med den här maskinen är att den kunde göra allt detta baserat på en totalt felaktig modell. Vid den här tiden var det ingen som motsatte sig den geocentriska världsbilden, med jorden i mitten och alla andra himlakroppar, inklusive solen, snurrande runt jorden i olika lager. Kopernikus visade långt senare att modellen var helt fel och idag inser nog till och med de flesta av de mest förhärdade galningarna att vår planet ”bara” är en bland andra.

Och ändå var det möjligt att konstruera en maskin som fungerade utifrån den felaktiga modellen. Det krävdes en hel del inbyggda kompensationer, men det gick. Av det kan man lära sig att alltid vara på sin vakt när någon säger sig ha funnit den absoluta lösningen på ett problem.

Med andra ord – kom ihåg Arkimedes när någon visar en matematisk modell som förklarar empiriska data. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att modellen är korrekt.

2 Responses to “Tänk att få flyga JAS39 Gripen”

  1. Jag såg programmet om Arkimedes planetarium maskin -fasinerande! jag har dessutom åkt med i ett svenskt jaktplan, dock 37:an (Viggen) -men häftigt var det!
    Men häftigaste prylen är väl teven som gör att du kan se alla dessa program och få ihop en krönika:-)

  2. Sten

    Den felaktiga geocentriska världsbilden är väl en modell som har skapats inom religionen d.v.s långt efter att maskinen konstruerades. Vid den här tidpunkten kanske tänkarna inte var förgiftade av olika påtvingade statements

Leave a Reply