Linuxspalten nr 4 2012

To be, or not to be,

Att gamla klassiker från 1605 ändå kan vara så unikt riktiga, så lysande skarpa och så väl passa det öppna internet är spännande.

Den öppna källkoden handlar mycket om att flytta fokus från att skydda innehåll till att veta hur man använder programvara. Om världen skall bli säkrare och bättre behövs öppenhet så att vi inte missbrukar och gömmer kunskap. Spela med öppna kort. Försök inte dölja sådant som ändå kommer att sköljas fram i det tidvatten som Internet representerar. Dela kunskapen med din omvärld och kvaliteten på dina program kommer, eller har i alla fall förutsättningen för, att bli bättre över tid.

Google
Det talas om Google, det öppna Google. Många tvivlar på öppenheten. Det saknas inte skäl att ifrågasätta, inget av de program eller tjänster som Google släppt tidigare, i namnet av öppen källkod, är heller helt öppet. Men Google förespråkar kraftfullt både öppenhet och frihet.

Att söka efter information är huvuddelen till en stor del av dagens trafik på Internet. Larry Page, Googles VD, säger i senaste kvartalsrapporten, för första kvartalet 2012, att det är produkter som Android, Chrome och YouTube som står för mycket av företagets utveckling. Att man bara är i början av vad teknologin kan erbjuda och att möjligheterna att förbättra våra liv är strålande. Det han tänker på är inte vårt ägande av hans eller andras produkter utan sitt eget företags ägande av våra liv, våra intressen och vårt beteende.

Sök
Informationssökning är en av nycklarna för framtidens Internet. Det är därför intressant och lite tankeväckande att se vad som sker när vi söker information. Slugt är det, kopplingen mellan olika tjänster som Facebook, YouTube, Twitter och e-post är för individen svår att överblicka. Inloggningen på gmail påverkar dina sökresultat och spelar du WordFeud på din mobil är det enkelt att se hur du får riktad reklam. Ditt twittrande blir en del i sökfunktionen, din plats rent fysiskt och dina medlemskap är alla pusselbitar för att det resultat du får i sökmotorn är ditt och ingen annans.

Finns
Samtidigt utan att vara med så finns du inte. Det här är inget riktigt val där det finns en möjlighet att enkelt välja bort. Även om analogin haltar så är att vägra sociala medier som att stänga av elströmmen till ditt hem. En vän frågade mig, jag som vägrar både fnitter och fjantbook hur ska jag få tillgång till den information som fotoklubben lägger ut om sin verksamhet på Facebook. Jag hade inget bra svar. Fotoklubbens närvaro på Facebook är ett resultat av medlemmar med Facebook-konton. Att skaffa en automatisk överföring av information till dem som inte har Facebook kanske går, men vem sköter det. Det är enklare att i så fall ändå skapa ett konto. Men, som du som orkat läsa så här långt säkert förstår, jag hade inget enkelt vinnande argument till min vägrande vän.

Sökträsket har redan gjort oss närvarande på nätet. Mobiltelefoner med appar gör oss än mer närvarande och vår framtid är uppkopplad. Sedan får vi inte glömma, det går att stänga av både dator, platta och mobil. Men att radera sin identitet på nätet, där är det redan kört. Var redo för öppenhet, utnyttja den intelligent och se till att du inte blir en uppkopplad drönare. Bli en bättre sökare. Låt din digitala närvaro vara lagom fylld av dina värderingar. Klicka +1 och Gilla när det är meningsfullt.

Att vara, eller inte vara vän, det är frågan?

Leave a Reply