Mycket ljud i branschen

Efter dagens BranschPunsch funderar jag nästan på att ringa vinnarna, Comfort Audio AB, och be att få låna ett demoex. Visserligen är jag van vid att det susar i öronen, men sällan har jag väl varit med om en sådan ljudnivå på ett mingel. Att 165 personer kan låta så mycket är närmast otroligt. Men det är klart – en del elektronikveteraner träffar varandra numera bara på den här tillställningen.

Det var alltså hög stämning på dagens BranschPunsch, som hölls för 32:a året (från början Brunschen – i Modern Elektroniks regi). Den här gången hölls det hela på Spagettioperan Regina, och akustiken i foajén gjorde väl sitt till att höja ljudnivån. Som vanligt inleddes det hela med en pilsner och mingel.

Till ärtsoppan var det sedan dags för en ”föreläsningsshow” om ”Förnuft vs Magkänsla”.  Här samarbetade paret Pelle Tornell, tidigare börs-vd, och Mikael Tornving, välkänd komiker och skådespelare. De två känner varandra sedan ungdomen och efter ungdomsbilden ”Män som hatar älgar” gick alla mungipor uppåt och stannade där.

Pelle Tornell

Men, det handlade definitivt inte bara om underhållning. Pelle Tornell har efter sina 20 år som börs-vd lagt mycket tid på att studera teorin bakom beslutsfattande. Inte minst har han försökt förstå hur han själv kunde göra en del av de felaktiga beslut (och en del korrekta) som han gjorde.

Mikael Tornving hade förstås framför allt rollen som (vansinnigt rolig) ”sidekick”. Men också han är betydligt mer än så. Hans militära bakgrund och hejdlösa självutlämnande historier gjorde faktiskt att åtminstone jag fick en hel del att tänka på. Jag har till exempel bestämt mig för att inte köpa för stor varmvattensberedare och inte köpa någon cerisefärgad dambaddräkt i stringmodell. Den som inte förstår vad jag pratar om får skylla sig själv.

Mikael Tornving

Till slut var det ändå dags att avslöja vem som skulle utnämnas till Årets Elektronikföretag. Som vanligt körde Lena Norder från Branschföreningen Svensk Elektronik och Tommy Jägermo från Elektronik i Norden en ”nedräkning” med allt mera uppenbara ledtrådar. Och till slut stod det klart att Comfort Audio AB hade vunnit ytterligare en utmärkelse.

För i år hände det som aldrig hänt förut. Samma företag vann både Swedish Embedded Award och priset som Årets Elektronikföretag. Detta trots att kriterierna för de bägge tävlingarna skiljer sig kraftigt. I ena fallet (Embedded Award) prisas en specifik produkt och i andra fallet (Årets Elektronikföretag) är det ett företags tekniska och ekonomiska framgång över en längre tid som fäller avgörandet. Comfort Audio AB har i år lyckats med allt.

Mats Dörring, vd för Comfort Audio AB

Tittar man sedan på marknadspotentialen är det lätt att inse vilka möjligheter som finns. En radikalt förbättrad ljudkvalitet (jodå, jag har testat), tillsammans med en rad andra fördelar ger rimligen företaget en ordentlig konkurrensfördel. Och märkligt nog är Comfort Audio fortfarande ensamma med sin digitala överföring. Om man sköter korten rätt bör man kunna fortsätta framgångarna både tekniskt och ekonomiskt.

Till slut kanske jag ändå är orättvis när jag skyller mina pipande öron på branschsorlet. I helgen ägnade jag ett dygn åt att närmast kontinuerligt lyssna till musik. Det var årets ”sjuttiotalsrock till sjöss” med musik av den ibland lite udda sorten, t ex Nationalteatern, Gudibrallan, Torsten Flinck & Kenny Håkansson och Baby Grandmothers. Men årets höjdare var nog ändå MA Numminen, som lagom till sin sjuttioårsdag bytte till en ”hårdare” stil. Han kallar sig nu MetAlli Numminen och det svänger faktiskt något alldeles imponerande.

MetAlli Numminen

Leave a Reply