EDA och skatt

Sent i går kväll kom beskedet att Synopsys köper Magma. För några år sedan skulle jag ha kastat mig på telefonen för att få en snabb kommentar av Rajeev (Magma) eller Aart (Synopsys. Idag nöjer jag mig med att läsa pressmeddelanden och lite kommentarer, från John Cooley och ett par till.

Har då EDA-världen mognat? Var kanske mediaintresset för konstruktionsverktyg tidigare omotiverat stort? Eller har jag helt enkelt blivit latare?

Hur det än är med den saken får man väl säga att ägarna till Magma har gjort en ganska bra affär. 7,35 dollar kontant per aktie ger totalt lite drygt en halv miljard dollar och det är sannerligen inte dåligt i dessa tider. När Magma häromsistens konkurrerade ut Synopsys hos Samsung (FineSim vann över Synopsys SPICE) var det tydligen tillräckligt för att motivera ett högt bud.

Vad som också är klart är att det nu finns väldigt få ”breddleverantörer” kvar på EDA-sidan. Cadence, Synopsys och Mentor är väl idag de enda som ens försöker. De flesta andra håller sig till betydligt smalare områden. Och som vanligt är det skojigt att höra kommentarerna från de inblandade företagen. Magmas vd Rajeev Madhavan brukar till exempel vara synnerligen skarp i sina kommentarer om konkurrenterna. I dag säger han:

– Magma och Synopsys har alltid haft ett gemensamt mål i att hjälpa konstruktörer att förbättra prestanda och chiparea och samtidigt korta ner utvecklingskostnad och -tid. Med gemensamma krafter kan vi fortsätta att ge konstruktörerna tillgång till allt detta från 20 nanometer och nedåt.

Visst låter det vackert.

Lagom skatt
Nej, nu får det vara nog om EDA för ögonblicket. Jag lovar att komma tillbaka med mycket mer i början av nästa år, det finns faktiskt en hel del att säga.

I stället tänkte jag ta en snabb titt på ekonomi och skatter. Grundorsaken är förstås att vi äntligen har tagit bort dubbelbeskattningen av appar. De svenska tillverkarna av mobila applikationer behöver inte längre betala moms två gånger på program som tagits fram i Sverige, men laddas ner i ett annat EU-land (och belastats med moms också där). Beslutet var både positivt och väntat (även om det tagit onödigt lång tid).

Att ha rimliga skatter är ju oerhört viktigt. Det är något som vi ser extra tydligt idag och det innebär inte bara att skatterna inte får vara för höga. De måste också drivas in på ett rättvist sätt och på områden där de inte gör alltför mycket skada på ekonomin.
Så Tage Erlander hade nog rätt när han en gång i tiden talade om vikten av en höjd inkomstskatt och vikten av att kunna driva in den på ett effektivt sätt. Att man sedan lät skattesatserna stiga till löjliga nivåer är en annan sak. Vi har i alla fall ett skattesystem där ingen slipper undan. Och det gick ju till slut att fixa till nivåerna något så när.

Jämför det med ett land som Grekland, där skattesatserna spelar mindre roll, eftersom det är så lätt att smita undan. Då är enda chansen att beskatta allt som går att beskatta, oavsett hur skadligt det är på landets ekonomi.

Så, kanske ändå en liten eloge till svenska Skatteverket.

Leave a Reply