Tre av de stora är borta

Östen Mäkitalo, Jim Williams och Bob Pease. På kort tid har tre av de mest tongivande karaktärerna inom elektroniken försvunnit.

Och i alla tre fallen kan man verkligen tala om karaktärer. Ta till exempel Jim Williams och Bob Pease, båda med gurustatus inom analogtekniken. Bägge var legendariska konstruktörer med mängder av komponenter och patent bakom sig. Men bägge var också fantastiska kommunikatörer, med massor av artiklar, applikationsnoter, böcker och föreläsningar. Ta till exempel de många ”Pease Porridge”-artiklarna från Bob Pease, eller Jim Williams ”One-Bottle-Problems” och ”Two-Bottle-Problems” (baserade på tiden det tar att värma välling och byta blöjor på ett spädbarn).

Att Bob Pease skulle köra ihjäl sig på väg hem från Jim Williams begravning är naturligtvis både märkligt och tragiskt. Han envisades tyvärr med att köra en gammal Volkswagen-bubbla från 1969 (utan säkerhetsbälte – de monterades inte som standard i bilar avsedda för USA på den tiden) och det minskade förstås hans chanser att överleva högst betänkligt.
Själv har jag inte hållit på tillräckligt mycket med analogteknik och har därför inte träffat vare sig Jim Williams eller Bob Pease. Men jag kan varmt rekommendera Gunnar Englunds text om Jim Williams (”Jim Williams gick bort alldeles för tidigt”) och jag hoppas att Gunnar skall skriva en text också om Bob Pease.

Men nu till Östen Mäkitalo. Där har vi en man som betytt oerhört mycket för både Sverige och Finland.

Östen Mäkitalo var från 1977 chef och överingenjör för Televerkets radiolaboratorium och han var nyckelperson bakom NMT-systemet. Han brukar ofta kallas ”den moderna mobiltelefonins fader”.

För NMT-systemet var ju faktiskt starten på allt det vi ser som självklart idag. Det som fanns i mobiltelefonväg på slutet av sjuttiotalet kan annars sammanfattas under beteckningarna ”patetiskt” och ”pinsamt”. Samma sak gällde överallt i världen.

Men, med det nordiska mobiltelefonnätet NMT förändrades allt. En telefon tog automatiskt kontakt med närmaste basstation och när man närmade sig en ny basstation flyttade systemet användaren från den svagare till den starkare basstationen (handover). En NMT-telefon fungerade alltså som en vanlig telefon, men utan tråd. Så var det definitivt inte före NMT.

När NMT lanserades var det ingen som kunde föreställa sig hur snabbt tekniken skulle komma att användas av nästan alla. Marknaden i Norden expanderade med våldsam kraft och gav företag som Ericsson och Nokia ett stort försprång inför nästa steg – GSM.

Också då var Östen Mäkitalo en av nyckelpersonerna. GSM blev en gigantisk framgång, först i Europa och sedan i hela världen. De nordiska företagen kunde fortsätta att rida på NMT-framgångarna och resten är historia.

Idag är mobiltelefonen en självklarhet och det är svårt att förstå att så mycket har kunnat hända på så kort tid. Jag minns mycket väl den ”portabla mobiltelefon” jag ibland använde runt 1979/1980 (före NMT). Den var snarare en glorifierad kommunikationsradio (välj kanal – sänd anropssignal – vänta på svar från telefonisten – koppla upp) och det var naturligtvis inte möjligt att koppla mellan basstationer. MTD-systemet, som det här kallades, infördes 1971 och sågs då som höjden av modernitet. Idag skulle det inte ens klassas som ett skämt.

Östen Mäkitalo dog av en hjärtattack den 16 juni. Han blev 73 år gammal.
MeeGo och Nokia

Och på tal om mobiltelefoni. I går lanserade Nokia vad som var tänkt att bli början till Nokias nya program av avancerade smarta mobiltelefoner. N9-telefonen baseras på MeeGo, ett Linuxbaserat operativsystem som förra året lanserades gemensamt av Nokia och Intel med pukor och trumpeter. MeeGo är en sammanslagning av de bägge operativsystemen Maemo (Intel) och Moblin (Nokia) och tanken är att MeeGo skall ligga till grund för allt från telefoner till bärbara datorer.

Eller rättare sagt – det var tanken från både Intel och Nokia fram tills dess att Nokiachefen Stephen Elop tidigare i år vände allt upp och ned. Inför Mobile World-konferensen berättade han att det mesta som Nokia gjort hittills var fel och att framtiden i stället låg i ett samarbete mellan Nokia och Microsoft. Intelchefen Paul Otellini blev minst sagt upprörd och sade en del saker som man inte är van att höra offentligt.

Så det är kanske inte så underligt om N9-lanseringen får ett ganska kallsinnigt mottagande. Detta trots att det ligger massor av arbete bakom den nya serien och att telefonen vad det verkar är alldeles utmärkt. Efter att Elop ”dissat” både Symbian och MeeGo spelar det inte så stor roll vad Nokia gör på de bägge plattformarna. De betraktas ändå som återvändsgränder (åtminstone för Nokia).

Ju längre tiden går desto märkligare verkar faktiskt Stephen Elops utspel. Han måste ju rimligen ha varit medveten om vad som skulle komma att hända och bedömt fördelarna som större än nackdelarna. Men väldigt få företag har råd att medvetet förstöra sin försäljning under nästan ett års tid och det gäller i extra hög grad inom en så föränderlig bransch som mobiltelefonbranschen.

Det är svårt att värja sig för tanken att Elops utspel var utomordentligt bra för Microsoft, som har allt att vinna och inte mycket att förlora. Nokia har betydligt mer att förlora och det kommer att krävas närmast fantastiska framgångar med Windows Mobile, bara för att vinna tillbaka vad som förlorats och kommer att förloras under 2011.

Nej, nu får det räcka om mobiltelefoni för den här gången. Men det har blivit en hel del under de senaste två åren och den som vill kan alltid gå tillbaka till någon av mina tidigare kommentarer och se hur pass rätt eller fel det blev. Här är några länkar:

Kan Skype lyfta Nokia/Microsoft? 12 maj, 2011
Symbian förlorade för femton år sedan, 17 februari, 2011
Det borde varit Apple i stället, 11 februari 2011
Vad var det jag sa, 10 februari 2011
Nu leder Android, 3 februari 2011
Nokia dyker, 17 juni 2010
Android och världskapitalismen, 18 februari 2010
Nokia och Intel, 25 juni 2009
Rädda för Android?, 11 juni 2009
Mene Tekel, 25 juni 2008

Ha nu en riktigt härlig midsommar och slarva inte bort era mobiltelefoner ute i naturen. Det lär bli regnskurar och de flesta mobiltelefoner tål fortfarande inte regn.

Jag kommer tillbaka med nästa nyhetsbrev och nästa kommentar den 11 augusti.

Leave a Reply