Linuxspalten nr 6 2011

Öppet vinner

Många är det runt i världen som skriver om Linux i alla dess former. Enkelt och tillgängligt för hängmattan eller som initierad hjälp för den vetgirige. Var befinner jag mig själv, vet inte men visst blir jag glad när jag träffar på något jag inte visste fanns. Något som jag omedelbart förstår att jag behöver. Något som kommer att göra livet enklare för mig.
Jag hittar en artikel i som beskriver att programvaran Scrivener, ett program för Mac, nu anpassats till Linuxplattformen. Programmet är en miljö för att skriva, ordbehandlare, projektstyrning och anteckningsbok plus en mängd annat i ett och samma skal. Det är något jag har behövt länge utan att veta om att det existerade. Artikeln fick mig att hitta ett öppet alternativ yWriter5 som är väldigt snarlikt. När Scrivener för Linux blir releasefärdigt, nu är det en beta, den 0.2.4 jag tittat på, ska jag investera i en licens. Så bra var det och så förvånad blir jag ibland när jag snubblar över guldkorn.

Smått, smått!

I det senaste numret av Linux Journal skriver Shawn Powers väldigt träffande, ”Det är bara att inse, Linux minskar sin bas”!

Vadå minskar? Jo han menar, med rätta, att de plattformar där vi hittar Linux blir allt mindre. Det finns nu tillräckligt med välbyggda små, väldigt små, system som kan inrymma Linux. Det kommer nya versioner av Linuxmiljön som exempelvis ”Tiny Core Linux” som på bara 10 Mbyte bygger en komplett grafisk miljö baserad på en Linux 2.6 kärna, Tiny X och Fltk. Kärnan körs helt i RAM och startar mycket snabbt. En textbaserad variant kallad Micro Core klarar sig på 6 Mbyte minne. Läs mer på www.tinycorelinux.com.

Det Shawn så träffsäker pekar på är hur Linux faktiskt sprider sig från desktop-miljön och större embeddedsystem ner till enkla dörröppnare och ljusknappar. Antalet linuxkärnor i funktion ökar med en dramatisk hastighet när den nu snurrar i telefoner och hemelektronik. Jag har testat en NAS, du hittar artikeln här bredvid, som är baserad på Linux. Det är ingen nackdel. Inser ni vilken styrka det ligger i att ge sina kunder möjligheten att anpassa produkten.

Ändra!

Att i grunden kunna påverka funktionen, bara för att det går att göra, gör nog bara ett fåtal. Det är den mer filosofiska aspekten jag tänker på. Går det att ändra på kan jag med fog säga att jag äger produkten. Är det dolt må jag ha köpt produkten men jag bara ”lånar” funktionen.

Transreflektiv!

När jag nu ser sommaren komma ser jag också hur Linux kommer att fortsätta att genomsyra mitt liv. Fortfarande är min, lite gamla medges, IBM T30 den enda dator jag har här hemma som fungerar i utemiljö. Den har transreflektiv skärm och fungerar även när solen lyser på den. När jag stöter på en läsplatta med en transreflektiv skärm och Android 3.0 blir det köp.

Jag förutsätter att jag hittar plattan snart. Som en god vän sa till mig, tillgängligheten av nätet, eböcker och annan mediaförströelse är inte bara av ondo. Men det blir timmarna i skogen, utan uppkoppling som kommer att sätta spår i kroppen och ge kraft att ta sig an höstens alla spännande uppgifter. På återseende när septembermörkret gör sig påmint och vi närmar oss höstens event nummer ett, Embedded Conference Scandinavia. Nu för sjätte året i rad den 4:e och 5:e oktober i Viktoriahallen på Stockholmsmässan.

Leave a Reply