Linuxspalten nr 2 2011

MaGoo

Så heter det inte, det heter MeeGo. Jag frågar mig varthän Nokia är på väg. Som ivrig anhängare av det öppna vet jag idag inte om jag ska sörja det faktum att MeeGo kommer att ha en tuff tid framför sig. När Nokia väljer att liera sig med Microsoft och planerar Windows Phone 7 som plattform för sina smarta telefoner och eventuella surfplattor ser jag det som högt osannolikt att MeeGo kommer att överleva. Jag frågar mig på vilka affärsmässiga grunder Intel, som är eller ska vi nu säga var Nokias partner för MeeGo, kommer att upprätthålla utvecklingen av MeeGo.
Det blir som för grisen inget liv efter Jul om ni skulle fråga mig.
Problemet ligger i att få momentum, få upp ångan. För Apple har iOS helt uppenbart momentet uppe. Över 300 000 appar i App Store och för Android sägs det att man nu är uppe i 250 000 appar. Antalet nerladdningar är uppskattat till över 3 miljarder för Android och antalet utvecklare som är engagerade är svårt att uppskatta men en säker gissning är att det är många.
Kan MeeGo, som ändå måste sägas vara ett alldeles lysande projekt, komma ikapp. Utan draghjälp från en telefongigant lär det inte gå. På samma sätt som jag personligen tror att Microsofts WP7 kommer att bli akterseglat blir MeeGo en nicheplattform. Lyckas Apple att lansera en enkel iPhone, det ryktas ju om ett lågprisalternativ, kommer Nokia att attackeras både från sidan, uppifrån och underifrån. Glöm inte Samsung. Smartphonedelen som ju skulle mötas med MeeGo ska nu försvaras med WP7. De enklare telefonerna som idag är Symbianbaserade kommer då att tvingas konkurrera med en mini-iPhone.

Mr Magoos tjocka glasögon har uppenbarligen hamnat på näsan hos många av mobilindustrins förståsigpåare. PC-industrin lyfte när plattformen standardiserades. Microsoft var då på rätt plats i rätt tid. Kommer man nu med hjälp av Nokias kraftfulla produktionsapparat, distributionssystem och produktutvecklare kunna göra om konststycket med Windows Phone 7.
Är det glasögonen som förvränger bilden? Är det tonåringens tro om att vara oövervinnerlig?
Kanske är det bara min egen uppfattning att världen vi lever i inte är statisk. För varje ny app som skapas till Nokias smarta mobiler kommer det också att skapas en ny app för Android och likaså för iOS. Det kommer att bli ett spännande år vi har framför oss. Linux finns med, MeeGo och Android kanske kan samexistera. Vi kan redan anta att marknaden för surfplattor och smarta telefoner kommer att gå om det som kallas feature phones under 2011.
Det finns ingen anledning att vara pessimistisk. Öppen källkod och Linux kommer att vara en drivkraft för mobilindustrin. MeeGo kanske kan räddas. Android kommer att fortsätta sin explosiva utveckling och Linuxkärnans stabilitet skapar trygghet.

Leave a Reply