Embedded World med iPhone-app

Nästa vecka är det dags för mässan/konferensen Embedded World i Nürnberg och det är som vanligt imponerande att se utvecklingen. Det som från början var en ganska liten mässa för ett begränsat område har nu vuxit till en fullskalig historia med nästan 800 utställare från 32 länder (790 senaste siffra – upp från 730 förra året). Besökarantalet lär passera 20 000 med god marginal i år (18 350 förra året).

Men det intressantaste är nog ändå att se hur allt fler söker sig in under embeddedparaplyet. Idag finns massor av rena komponenttillverkare på mässan, för att inte tala om alla systemföretag. Embedded är ett de områden som fortfarande har en ordentlig dragningskraft inom elektroniksektorn. Och ärligt talat går det väl att med lite god vilja kalla det mesta för embedded.
Själv åker jag ner till Nürnberg redan på måndag och stannar sedan hela veckan. Att försöka hinna med Embedded World på kortare tid är dömt att misslyckas. Däremot kommer jag inte att kunna dra nytta av en av mässnyheterna, en iPhone-app som gör det lätt att hitta. Det finns ingen Android-app med samma funktion.

Det här är lite intressant och kanske signifikativt. Till och med på ett område som embedded, där Android borde vara större än iPhone, är det ändå iPhone som dominerar. Man kan bli lite trött på alla appar, men det är oerhört viktigt för en mobiltelefontillverkare att vara förstaval för app-skrivarna. Och där är iPhone ordentligt etablerad.

Nu lär det väl knappast vara något större problem för Android heller. Android är det självklara andravalet. Men för ”nykomlingar” som Microsoft är det en lång väg att vandra. Och ”föredettingar” som Symbian är redan uträknade.
Det skall förresten bli extra intressant att höra keynote-föredraget från professor Yrjö Neuvo, Helsinki University of Technology, fram till 2006 CTO för Nokia. Han kanske har några intressanta vinklar på Nokia-diskussionen.

Nej, nu struntar vi i mobiltelefoner en stund och tittar i stället på embeddedområdet, och framför allt på Embedded World. Där finns förstås ett antal huvudämnen och inte oväntat är låg energiförbrukning det största och viktigaste. Energioptimering går som en röd tråd genom konferensen och är huvudämne för många utställare.

Samtidigt som alla vill spara energi och tillverka fläktlösa och portabla produkter ökar intresset för avancerad grafik. Det borde vara en omöjlig motsättning, men vi vet ju alla att elektronikindustrin inte tror på omöjligheter. Framför allt inte när man kan utveckla produkter för de gigantiska konsumentmarknaderna.

Därför får vi säkert se ännu mer konsumentelektronik integrerad i embeddedtillämpningar. Processorer, grafikacceleratorer och mjukvara som tagits fram för mobiltelefonindustrin passar också i embeddedtillämpningar. Sedan får vi se hur snabbt sådant som Android och appar tar sig in.

Jag återkommer med rapporter under nästa vecka.

Leave a Reply