ARM och x86 leder

Embedded World är över och mina fötter är trötta. Men, vad gör väl det. Embedded World fungerar som en adrenalinkick och visar att det finns delar av elektronikmarknaden som växer år efter år.

Jag är alltså nyss hemma igen efter en vecka i Nürnberg. Mässan slog som vanligt rekord i antal utställare (790) och rimligen också i antal besökare (jag har inte fått de siffrorna ännu). Det var stundtals så trångt i hallarna att det var svårt att ta sig fram.

Att alla vill in under ”Embedded-paraplyet” blir mer och mer uppenbart. I år fanns till exempel alla tillverkare av enkapseldatorer (så vitt jag kunde se) på plats. Förvånansvärt många mätföretag hade också letat sig till Nürnberg och en hel del andra företag, med produkter som ibland kräver lite god vilja för att kallas embedded. Men, det fungerar och det fungerar bra.

Självklart fanns det också både nyheter och trender på mässan. En av de intressantaste trenderna är den allt starkare fokuseringen på de två stora processorarkitekturerna: x86 och ARM (Cortex). x86 drivs numera både av Intel och AMD och det är intressant att se med vilken kraft AMD ser ut att ta sig tillbaka in på embeddedmarknaden. Fusion-processorerna är verkligen intressanta, inte minst skall det bli skojigt att se hur AMD drar nytta av de inbyggda grafikprocessorerna. De går ju inte ”bara” att använda för grafik, utan också som inbyggda acceleratorer. Mycket handlar förstås om vilka verktyg och vilka bibliotek som tas fram, men det verkar som om AMD tänker göra en hel del på den sidan.

En verkligt intressant nyhet är också Xilinx nya Zynq-7000. Det är en snabb dubbelkärnig ARM Cortex-A9-processor med allt man kan förvänta sig och dessutom en ordentlig area med programmerbar logik. Här satsar Xilinx på att komma in på embeddedmarknaden på ett sätt som man aldrig tidigare lyckats med. Visst har företaget haft FPGA-kretsar med processorkärnor tidigare, men det har just varit FPGA-kretsar med vidhängande processorer. Den här gången är komponenterna i första hand processorer och i andra hand FPGA-kretsar. Men, med tanke på att man använder 28 nm-teknologi handlar det om både avancerade processorer och stora FPGA-areor. Mycket mer om detta senare.

Nej, nu måste jag få ut det här brevet, efter sju sorger och åtta bedrövelser. Den som tror att Internet är fullt utbyggt och perfekt fungerande i hela Europa kan slå en signal till mig. Nej, gör inte det förresten. Jag är redan så trött på att försöka få allt att fungera att jag helst inte vill prata om det. Här hemma fungerar i alla fall tack och lov allt som det skall.

Det blir mycket mer från Nürnberg, både på web och papper.

Leave a Reply