Nya processorer används direkt

I går lanserade AMD en ny serie strömsnåla x86-processorer med höga grafikprestanda. Samtidigt lanserade flera av de största korttillverkarna färdiga embeddedkort med de nya processorerna. Samma sak hände för knappt två veckor sedan. Intel lanserade en ny processorgeneration och samtidigt visades en rad embeddedkort med den nya processorn.

Det här kan tolkas på flera sätt. Framför allt ser vi att embeddedmarknaden idag är viktig för processortillverkarna på ett helt annat sätt än för några år sedan. Då fick korttillverkarna antingen hålla till godo med PC-specade processorer eller vänta något år på en eventuell embeddedversion. Men vi ser också att korttillverkarna är mycket mera ”heta på gröten” än tidigare. Nya embeddedtillämpningar kräver högre prestanda till samma eller lägre effektförbrukning och de nyaste processorerna ger stora konkurrensfördelar.

Samtidigt ser vi hur x86-arkitekturen tar över allt mer på kortmarknaden. Intels Atom-processor har väl inte lyckats så där fullständigt på konsumentmarknaden, men för tillverkarna av embeddedkort var den en skänk från ovan. Det innebar att en och samma mjukvaruplattform kunde sträckas ut hela vägen ner till kort i mikroformat. Inte minst kunde de små processormodulerna bestyckas med tillräckligt snabba x86-processorer.

Det man hittills har saknat på den sidan är väl framför allt riktigt kraftfulla grafikprestanda. Här går utvecklingen med våldsam hastighet och standarder som Android gör att användarna nu förväntar sig presentationsgrafik av en helt annan klass än vad vi sett hittills, också på ganska enkla embeddedtillämpningar. 3D-grafik, högupplösande video och multitouch är snart självklarheter.

I det läget kommer AMD med sin nya processorserie. Man kunde knappast ha valt ett bättre tillfälle eller en bättre inriktning. AMD har ju mer eller mindre varit borta från embeddedmarknaden i åratal och för att komma igen krävs något som verkligen är intressant. Det verkar man ha lyckats med den här gången.

Så vi får se lite mera konkurrens på x86-marknaden och det är förstås bra. Sannolikt kommer de nya processorerna att sätta fart på utvecklingen mot bättre grafikgränssnitt i apparater och det är också bra. Inte minst bör det vara bra för Google och Android, även om vi säkert får se fler som försöker ta grafikmjukvara från konsumentmarknaden till embeddedmarknaden.

Att kunna ligga kvar med en x86- är en stor fördel på embeddedsidan. Huvuddelen av mjukvaran är skriven för x86 och det är  alltid enklast att slippa konverteringar. Däremot är det nog en lång väg innan vi får se några större x86-inbrott på mobiltelefonmarknaden. Där har ARM ett gediget försprång och all mjukvara ger ”tolkningsföreträde” åt ARM. Vi får väl se vad Intel/Nokia kan hitta på, men hittills har det inte varit särskilt övertygande.

Och vad finns det annars som är intressant? Tja, lite förutsägelser för det nya året kanske kan vara på sin plats. Faktum är att det nog kan bli ett riktigt intressant år ur många synvinklar.
Det skulle till exempel inte förvåna mig om 2011 blir det år då ”Cloud”-tekniken slår igenom på allvar. Här talar vi om en stor förändring som kräver en i många stycken ny infrastruktur, men faktum är att den infrastrukturen redan finns på plats. Framför allt finns nu äntligen vettiga abonnemang som gör att portabla datorer, telefoner, iPad-varianter och liknande kan ha konstant och billig anslutning till Internet. I det läget är det kanske dags att lyfta blicken från det lokala nätverket och de lokala servertillämpningarna och fundera på vad man egentligen håller på med.

Men mer om detta längre fram.

Leave a Reply