Molnet är på väg

Nej, jag tänker inte skriva om kommande lågkonjunkturer eller problem. Tvärtom ser väl framtiden just nu ovanligt positiv ut. I stället skall det handla lite mer om molnet i datorvärlden, alltså Cloud Computing. Jag nuddade vid det i min förra kommentar, men det finns mycket mer att säga.

För en förändring i klass med Cloud Computing händer inte över natten och inte av sig självt. Det krävs massor av små, men viktiga, förändringar innan helheten kan komma på plats. Det kan räcka med att en liten del fattas för att fördröja eller förhindra.

Men nu verkar det som om väldigt många av de här små och stora förändringarna har hänt eller är på gång. Det kan betyda att 2011 blir det år då molntekniken går igång på allvar.

Det hela handlar alltså i grunden om att flytta servrar, databaser och program bort från användarna och ut på Internet. Finesserna med det är många. Användarna behöver inte hantera sin egen serverinstallation, med alla de kostnader som det medför. Tillämpningarna går att nå varifrån som helst och (i princip) från vilken typ av dator/läsplatta/telefon som helst. Programmen är alltid uppdaterade till senaste version och den som tillhandahåller tjänsten kan använda sig av okonventionell teknologi för att snabba upp exekveringen. Det är till exempel fullt möjligt att kasta in några hundra tusen grafikprocessorer för att lösa kritiska beräkningsjobb. Det är inget som användarna behöver bry sig om. De ser bara att tillämpningen går snabbare.

Slutligen är det möjligt att använda annorlunda betalningsmodeller. Ta till exempel ett företag som håller på att utveckla en ny halvledarkomponent. Under projektets gång kommer de att ha helt olika behov av verktyg och framför allt antal licenser. Molnbaserade tjänster gör det lättare att hantera sådant.

En förutsättning för att allt skall fungera är förstås att alla är ständigt uppkopplade till Internet, oberoende av vilken typ av dator eller annan pryl det handlar om. Här är mobilt Internet en ”enabler”. 3G-täckningen är ganska hygglig idag och 4G börjar komma på plats. Och operatörerna har till slut insett hur abonnemangen skall se ut. Bärbara datorer, smarta telefoner och läsplattor använder allt oftare mobilt Internet som standardlösning, snarare än olika WiFi-lösningar. Egna fasta uppkopplingar, kopplade till egna WiFi-routrar, kan ganska snart bli allt mera ointressanta.

En annan ”enabler” är naturligtvis de bärbara datorerna. Jag slår numera ytterst sällan på någon av mina fasta datorer. Det är betydligt mera praktiskt att använda den bärbara datorn, kopplad till separat bildskärm och tangentbord. Allt fler av oss arbetar från olika geografiska platser vid olika tillfällen och då är det praktiskt (och enkelt) att ha allt med sig. Om man kör med mobilt bredband slipper man dessutom att byta parametrar på SMTP-servrar och vad det nu kan vara.

Vad är det då som talar mot molnbaserade lösningar. Framför allt handlar det förstås om säkerhet. Vågar man verkligen låta ett internationellt företag som t ex Google ta hand om företagets kritiska data? Det här är verkligen den springande punkten och här finns ännu inget givet svar.

Man kan naturligtvis hävda att de lösningar som används idag, med egna servrar eller via något serviceföretag, är lika osäkert. Jag ägnade ett par dagar i december åt att lyssna på några av de mest kunniga inom säkerhetsområdet och det var ingen uppbygglig information. Datorerna och servrarna har inte blivit bättre de senaste åren. Det har däremot databrottslingarna blivit.

Men, det är klart. Om alla lägger sina ägg i samma korg blir det förstås intressantare att stjäla just den korgen.

Leave a Reply