Linuxspalten nr 11 2010

Tre promille!

Sällan har vi skådat så mycket snö, så tidigt som i år. Ändå tycks livet fortsätta som vanligt. I den öppna källkodsvärlden fortsätter kampen om frihet. Kanske det handlar om årets julklapp som ju påstås vara surfplattan. När jag Googlar på ”surfplatta” får jag 494,000 träffar. Googlar jag på ”Ipad” blir det 197 miljoner träffar. Inte så konstigt säger ni, det är bara i Sverige som vi vet vad surfplatta är. Ipad är gångbart i hela världen. Intressant är ändå att ”surfplatta” får 2,5 promille av träffarna jag fick på ”Ipad”. Det är ju trots allt lite mer en bara en glitch i Internetvärlden. Håller det även för julen undrar jag och Googlar på ”julafton” och ”Christmas”, 3,77 miljoner emot 1,230 miljoner, 3 promille. ”Öppen källkod” får 204 tusen träffar eller 3 promille av ”Open Source” med 67,9 miljoner träffar. ”Julgran” får 265 tusen träffar också 3 promille av ”Christmas tree” med 85,9 miljoner träffar.
Det finns nog ingen dold matematik här bara lite onödigt vetande och ett lustigt sammanträffande, tre promille!

För att få lite perspektiv valde jag att Googla på ”Wikipedia” 203 miljoner träffar och ”Wikileaks” som idag den 8 december 2010 fick 476 miljoner träffar. Den helt dramatiska betydelsen av händelser i omvärlden kan inte nog understrykas. En sökning på ”Julian Assange”, Wikileaks portalperson ger 131 miljoner träffar.
Aldrig förr har vi haft så mycket information tillgänglig, aldrig förr har vi heller haft så svårt att bedöma värdet av informationen. Wikileaks publiceringen av hemliga dokument är bara ett i raden av tillfällen där information hamnat på villovägar. Ökad öppenhet, kraftfullare verktyg, snabbare Internet kommer gemensamt att göra publicering av känsligt material till vardagsmat i mediavärlden.
Motkraften, kryptering, kommer på samma gång att minska risken att information görs tillgänglig ”under transport”. Risken att någon tjyvlyssnar på din eller andras Internettrafik kommer att minska. Hårdvarustöd för kryptering av data på hårddiskar, USB-minnen och av bilder och videoströmmar kommer att vara standardiserat på kiselnivå.
Hotet kommer att vara, som i fallet med Wikileaks, när en person med tillgång till information väljer att ”läcka” den i okrypterad form. Då finns det inget skydd. Säg inte att det är svårt med så mycket information. Bibeln med sina ca 1000 sidor, svenska Gamla och Nya testamentet, inte bara ryms på en enkel USB-sticka idag. 4 Gbyte räcker för att lagra inte bara en bibel utan motsvarande 1,500 biblar i pdf-format.
Informationsmängd är inte längre något att yvas över. Det är innehållet som är intressant. Det finns en fara i att mängden information blir så stor att vi inte ser skogen för att träd. Det lilla sandkornet med betydelsefull information försvinner i bruset.

För den öppna källkoden står vi också inför ett allt ökande flöde av brus. Ta bara alla ”appar” som görs tillgängliga både för Android och Apple. Nära 350,000 appar att välja på. Många publicerade som öppen källkod. Brusnivån är hög och hur många av oss har tid att sitta och leta efter nya appar. Många frågar sig säkert också varför?
Vilken tur att det finns information på nätet.
God Jul och surfa lugnt kring sillbordet

ps
Tux, linuxpingvinen, fick 9,3 miljoner träffar när jag sökte, knappt 20 procent av en sökning på Barbie som fick 51 miljoner träffar. Linus Torvalds hade rätt när han skrev:
So when you think "penguin", you should be imagining a slighly overweight penguin, sitting down after having gorged itself, and having just burped.
It's sitting there with a beatific smile - the world is a good place to be when you have just eaten a few gallons of raw fish and you can feel another "burp" coming.

ds

Leave a Reply