Ha en härlig jul!

Snön ligger vit på taken…. Sällan har väl den dikten fungerat så bra, så tidigt och över hela landet. Nu fattas det bara att energiföretagen får igång kärnkraftverken också, så skulle man kunna njuta ännu bättre av det fantastiskt vackra vädret.

För det där med ”vad skall in – sol och vind” har ju inte fungerat sådär jättebra. Kompromissen i kärnkraftsomröstningen för trettio år sedan (tre olika nej-svar) innebar att forskningen inom kärnkraft förbjöds och utbildningen försvann. Effekten märktes inte direkt, men så här trettio år senare är det full fart på pensionsavgångarna och en hel generation saknas. Underhåll och upprustning blir svårt och dyrt, eftersom så mycket av infrastrukturen tillåtits förfalla. Den egendomliga ägandestrukturen, som blev resultatet efter Barsebäcknedläggningen, har heller inte hjälpt. Den belönar kraftföretagen när kärnkraften går på sparlåga.

Nej, nu var det ju inte läge för gnäll. I stället skall vi ta en titt på en del av allt positivt som hänt det senaste året:
Om vi börjar med miljö och energi har visserligen klimatkonferenserna gått riktigt dåligt, men inget annat var väl att vänta. I praktiken händer det däremot desto mer. Sveriges industri fortsätter att effektivisera, hushållen installerar värmepumpar på bred front och det säljs miljöbilar som aldrig förr (och då talar vi äntligen om ”riktiga” bränslesnåla miljöbilar och inte etanolbilar som i och för sig drar massor av bränsle, men ändå på något sätt…). Om vi bara kunde få samma driftssäkerhet på kärnkraften som man har i Finland skulle det hela se ännu bättre ut.

Det viktigaste är kanske ändå att det idag finns en bred medvetenhet om behovet av effektivisering och miljövänliga åtgärder. Alltför ofta kopplas i och för sig miljöfrågorna (speciellt i media) till teknikfientlighet och rena dumheter, men tron på de värsta symbolåtgärderna har väl nu börjat att ebba ut. Nu gäller det ”bara” att hålla emot när de värsta dumhetsförespråkarna agerar. De senaste åren har ju visat att potentialen för effektivisering med hjälp av ny teknologi (ibland kombinerat med förändrat beteende) är jättestor. Och om vi vill satsa riktigt vilt kan effektiviseringarna kombineras med koldioxidlagring i berggrunden. Då skulle vi till och med kunna nå en negativ koldioxidbalans om vi anser oss ha råd.

Industrin går idag för fullt (utom den energikrävande industrin, som just nu stängt av på grund av för höga elkostnader) och Sverige har på några år tagit sig upp i Europatoppen vad gäller ekonomi och stabilitet. Det är en betydligt bättre julklapp än de nedskärningar som till exempel Irland och Storbritannien tvingas att genomgå så här i juletid. Nu får man bara hoppas att politikerna är listiga nog att fortsätta att ta små steg och undvika stora symbolåtgärder. Förutsättningarna är förvånansvärt hyggliga.

Till slut får jag hoppas att ni alla får en bra och trevlig jul. Ät mycket lutfisk. Det är gott, nyttigt och bra för mina gamla hemtrakter (Tjörn). Och glöm inte att spänna på er skidor eller skridskor när vädret är vackert. Det är ju faktiskt inte mycket som går upp mot en vacker vinterdag med mycket snö.

God Jul

Leave a Reply