Nytt år – ny teknik

Så var det 2009 och dags för några nyårsspådomar. Och jag struntar i ekonomiska domedagsprofetior och går i stället direkt på tekniken.
För just nu är teknikutvecklingen betydligt trevligare än den ekonomiska utvecklingen. Där finns ingen kris, i stället är vi inne i flera stora och intressanta systemskiften, där mycket kommer att hända under 2009. Det gäller inte minst konsumentelektroniken.
Först och störst är nog övergången till mobilt bredband. Tekniken har funnits länge, men först 2008 tog det hela fart på allvar. Men det var inte via mobiltelefonerna som övergången skedde, utan via laptopdatorer och 3G-modem. På kort tid såldes en miljon 3G-modem och plötsligt var 3G-nätet fullt av trafik.
Under 2009 kommer säkerligen den här utvecklingen att fortsätta och accelereras. Med en övergång till LTE (och WiMax) blir det möjligt att hantera huvuddelen av internettrafiken via mobilt bredband. Den stora frågan är väl om mobiltelefonerna kan ta sin ”rättmätiga plats” som förstahandsval för mobilkommunikation. Möjligheterna har funnits i åratal, men av diverse anledningar, inte minst ekonomiska (trafiktaxor), har större delen av trafiken från mobiltelefoner hittills bestått av tal och SMS.
Under 2009 kommer vi att få se ännu fler netbookdatorer med inbyggda 3G-modem, mer avancerade datorlika telefoner och en ny generation mobiltelefonlika datorer. Om allt går som operatörer och datortillverkare vill kommer vi under 2009 att se början till en gigantisk förändring i datoranvändning och kommunikation. Allt blir mobilt och alla kan vara uppkopplade var som helst. Och vem vet – vi kanske till och med får se vettiga taxor för att använda mobilt bredband utanför det egna landet.
Nästa stora teknikförändring är också redan i full gång, men får sitt stora genombrott under 2009. Det handlar om HDTV, närmare bestämt det vi fortfarande kallar full-HD.
Övergången till HDTV har varit en lång och tidvis ganska sorglig historia. Men vi kanske skall vara glada över att det hela gick så illa på åttiotalet, annars hade behovet av ett nytt system inte varit så uppenbart som det är idag. Nu är det bara att inse att standarden har en upplösning på 1920×1080 punkter och använder MPEG4-kodning. Mellanstegen, som brukar kallas HD-Ready, tappar snabbt i intresse.
HDTV är en dramatisk förändring och det kommer att säljas massor av HDTV-prylar under 2009 och ytterligare ett par år innan marknaden når någon form av mättnad. TV-apparaterna är självklart den stora volymprodukten, men videokameror med HDTV-upplösning kommer med stor sannolikhet att vara den stora julklappen 2009. Och videoredigering av HD-material kommer förmodligen att vara den enskilt största orsaken för många att köpa nya och verkligt avancerade datorer med många processorkärnor och massor av minne. Att redigera HD-material är oerhört datorkrävande.
2009 blir också starten för användningen av ”riktiga” multicoreprocessorer. Konventionella operativsystem och konventionella program har inga större problem att hantera upp till fyra processorkärnor, men när vi tar steget till åtta och fler kärnor blir det inte lika lätt. Eller rättare sagt – det fungerar, men ger inte några större prestandaförbättringar.
Det här har varit känt länge och har diskuterats på massor av konferenser, men det hela blir betydligt intressantare när hårdvaran verkligen finns på plats. Det kommer att sätta fart på mjukvaruutvecklingen.
Nu orkar jag inte skriva mer för den här gången, men förhoppningsvis har jag fått fram någon form av budskap. 2009 kanske blir ett ”skitår” för den internationella konjunkturen, men det ser ut att bli ett fantastiskt år när det gäller ny teknik.

Leave a Reply