Linuxspalten nr 19 2008

Linux inside

Du kanske inte känner till det men så här till jul kommer många av oss att bli nya Linuxanvändare. De stora butikerna för mediaprodukter öser ut datorprylar, GPS-navigatorer, mediacenter och väderstationer. En allt större del av dem levereras med öppen källkod, ofta Linux, under skalet.

Vi är idag alla beroende av öppen källkod. Googlar du också? Då använder du någon av de hundratusentals datorer som tillsammans bildar Google. Alla använder öppen källkod. Har du kanske redan en GPS från TomTom eller en Garmin 760 i din bil? Då är du också ägare av en ”embedded Linux”-apparat.

Du är i gott sällskap, åtta av tio superdatorer använder Linux. det sägs att världens största dator RoadRunner, tillverkad av IBM åt Amerikanska försvaret, använder Linux för sina 12 960 PowerXCell 8i och 6 480 AMD Opteron CPUer. Den får inte plats i ett normalt arbetsrum eftersom den använder 560 kvadratmeter golvyta. Dess programmerare ställs också inför den intressanta arbetsuppgiften att ge nära 117 tusen processorkärnor något att göra på samma gång.

Ett av de områden som nu expanderar nära nog ohämmat är mediacenter för vardagsrummet. För några år sedan fanns bara alternativet bygga själv. Nu finns det en mängd tillverkare, inte bara de stora och etablerade som Sony, som erbjuder system för att titta på film, hantera dina digitala stillbilder, spela musik och spela in media i alla de former. Anslut till din platt-TV och du kan göra dig av med video, CD-spelare, DVD och skivspelare.

Men det finns en hake, nämligen ”mediakonvertering”. Säkert kommer det snart ett bra och enkelt ord för detta begrepp. Du kommer att brottas med det om du hoppar på tåget med de nya apparaterna.

Här har vi ett riktigt bra julklappstips: En lättanvänd apparat för att flytta över allt det vi samlat på oss av CD, LP, kassettband och rullband till en gemensam standard. Den saknas oss alla. Det finns lösningar för alla typer, en och en, men ingen enkel standardlösning.

Öppenhet är det enda svaret. En öppen standard för medialagring som kan omfatta alla kända och kommande former av media.

It’s a tall order – skulle engelsmannen säga. Kanske en utopi?

Öppna inbäddade programvaror i konsumentprodukter kommer säkert att bidra till att öka viljan och behovet av att tänka globalt, öppet och långsiktigt för mediadistribution.

Sonos, Cirgon, LyngBox, Control4, Neuros, ATH, BridgeCo är bara några av de namn du kan hitta när du letar boxar för ljud och bild i hemmet. Alla är de lysande exempel på embedded Linux.

Det kommer att vara lätt att hitta en julklapp i år!

Bygger du också ett pepparkakshus som jultradition? Många hus har stått i mitt vardagsrum under åren som gått. Kanske det blir ett Linux-kluster i år. Enkla fyrkantiga former passar bra. När jag får kommentarer om det konstiga ”Hans och Greta”-hus jag byggt så svarar jag bara:

– Vadå hus? Det är ett datacenter med 40 serverblad per rack och operativsystemet är Linux!

God Jul och gott nytt år alla TUX-vänner

Leave a Reply