Dags för munskydd

Nu börjar det faktiskt bli pinsamt. Det är verkligen hög tid för våra myndigheter och politiker att backa från det allt mer obegripliga motståndet mot munskydd. Eller krävs det ytterligare en vecka av fördubblade smitto- och dödstal?

Jag hade egentligen bestämt mig för att inte skriva något mer om pandemier och coronavirus. Efter vårens många dumheter och våldsamma sjuk- och dödstal lugnade det mesta ner sig över sommaren. Fram till början av oktober verkade allt gå hyfsat bra. Dödstalen planade ut runt 15 döda per vecka (0,2 döda per dag och miljon invånare)– väldigt mycket bättre än de dryga 500 per vecka vi såg i maj.

Smittan exploderar
Men säg den lycka som varar beständigt. Redan i mitten av september började smittotalen krypa uppåt med ungefär 30 procent per vecka. De steg från lite drygt 200 smittade per dag i genomsnitt till nästan 800 per dag fem veckor senare. Och då – för tre veckor sedan – träffade något fläkten. Först en drygt sextioprocentig ökning på en vecka och därefter en dubbling fram tills förra veckan. Plötsligt hade vi ett veckogenomsnitt på mer än 2 500 smittade per dag (250 per dag och miljon invånare). Tolv gånger mer än i mitten av september och mer än dubbelt så mycket som ”värstingveckan” i slutet av juni.

Inget tyder heller just nu på att den exponentiella ökningen skall avta. De siffror som finns för den här veckan är klart högre än förra veckans, trots att de är långtifrån färdigräknade. Vi kan mycket väl nå ett genomsnitt över 4 000 smittade per dag redan den här veckan. Den här veckan kan också mycket väl bli den första sedan i början av juli med uppåt 100 döda.

Usla data under våren
Nu är det förstås viktigt att inte jämställa smittosiffror från våren med dagens siffror. I våras hade Sverige i praktiken ingen coronatest värd namnet. Inte förrän i slutet av juni fanns det något som ens tillnärmelsevis kunde liknas vid det som redan fanns i resten av världen.

Det var faktiskt så illa att de officiella smittosiffrorna under den värsta perioden, mellan slutet av mars och mitten av juni, låg stadigt runt bara ca 600 smittade per dag (60 per dag och miljon invånare) i genomsnitt. När det värsta var över och testningen kom igång steg siffrorna till drygt 1 000 per dag i slutet av juni för att sedan falla tillbaka till ca 170 som lägst i slutet av augusti.

Att Sverige, som normalt sett har bäst statistik i världen, plötsligt uppförde sig som ett u-land var ytterst märkligt. Det var lika märkligt som att se de oändliga timmar av ”killgissningar” som dominerade media under hela våren. Bristen på tillförlitliga data ersattes av ”hittepåsiffror” och modeller baserade på gissningar. De statistiker och matematiker som anlitades vill nog helst glömma hela den sorgliga perioden.

Jämförbara siffror
Under hela våren var det därför bara svenska data över döda och intensivvårdade som gick att använda. Den ytterst viktiga smittostatistiken var inte meningsfull förrän i början av juli. Men bättre sent än aldrig.

Idag går det ganska bra att jämföra läget i olika länder. Vi ser till exempel att USA har haft en lång period av ganska hög smitta och ganska måttliga dödstal medan länder som Spanien, Frankrike och Italien har pendlat mellan extremt hög smitta/hög dödlighet och låg smitta/låg dödlighet. Länder som Taiwan, Sydkorea och Japan kunde snabbt i stort sett utrota smittan, medan länder som Norge och Finland lyckades hålla både smitta och dödlighet på en låg nivå.

Sverige utmärkte sig genom att i början ha en mycket hög dödlighet, faktiskt lika hög som de mest extrema länderna. Framåt hösten blev Sverige mer likt övriga europeiska länder, även om man inte nådde samma låga nivåer som övriga nordiska länder.

Andra vågen
När andra vågen av smittspridning började svepa fram under hösten såg det först ut som om Sverige skulle klara sig bättre än många andra länder i Europa. Det fanns till och med en kort period då Sverige hade lägre smittspridning än Danmark.

Riktigt jobbigt blev det för länder som Spanien, Frankrike, Belgien och Italien. Där rapporterades över 500 smittade per dag och miljon invånare. Belgien ligger idag på 1 200 smittade och Tjeckien lyckades efter en stor landsomfattande ”farväl till corona”-fest komma över 1 000 smittade och 18 döda per dag och miljon invånare. Det är nästan dubbelt så hög dödlighet som i Sverige under den värsta perioden i våras.

Det finns alltså en del att vara rädd för och av statistiken att döma kan vi i Sverige vara i början av en riktigt otrevlig period. På bara två veckor har smittotalen stigit från mindre än 80 till uppåt 300 per dag och miljon invånare och vi har passerat USA. Dödligheten har stigit från ca 0,2 till ungefär 1 per dag och miljon invånare. Fortfarande långt från USAs 2,5 och Tjeckiens 18, men alla vi som kan minnas ett halvår bakåt vet att det gick fort att nå 10.

Var går gränsen?
Taiwan och Sydkorea tog tag i problemet innan det hunnit växa sig stort. Det alternativet har knappast vi längre. En gigantisk ”lockdown” kan säkert hålla ner smitta och dödlighet, men kostnaden är gigantisk.

Så det kanske är dags att fundera på vad som är rimligt och vad som är alltför dyrt. En enkel kostnads/intäktsanalys där vi faktiskt tillåter oss att sätta ett värde på människoliv. Trots allt är det ju det som samhället gör hela tiden.

Om vi tittar på allmän dödlighet (t ex via euromomo.eu) ser vi snabbt att Sverige hade en ordentlig puckel i våras. En coronadödlighet på 10 per dag och miljon är uppenbarligen alldeles för hög. Sensommarens nivå på 0,2 är däremot totalt osynlig. Inte ens en nivå på 1 eller till och med 2 ger någon signifikant överdödlighet totalt sett. USAs nivå på 2,5 är hög, men absolut inte katastrofal.

Med det här resonemanget skulle vi alltså kunna acceptera 10 eller 20 döda i genomsnitt per dag i Sverige. Men vi vill absolut inte komma tillbaka till 100 döda per dag.

Munskydd
Frågan är då vilka åtgärder som är de enklaste och billigaste för att behålla en något så när rimlig nivå. Att stänga ner hela samhället är ju vansinnigt dyrt och att stänga ner skolorna riskerar att sänka utbildningsnivån på sikt.

Det i särklass enklaste och billigaste är naturligtvis att kräva eller rekommendera munskydd i alla sammanhang där främlingar tvingas att ha nära kontakt. Massor av tester visar att munskydd minskar smittspridningen med ca 90 procent om den smittade bär det. Skyddet är lite mindre, men fortfarande stort åt andra hållet.

Munskydd på bussar, tåg, flygplan och i taxi är med det här resonemanget en självklarhet. Där finns inga möjligheter att hålla rimliga avstånd. Munskydd i affärer och i folksamlingar är också rimligt. Att man använder handsprit i sådana här sammanhang är redan mer eller mindre standard.

I nästan alla länder utom Sverige är det också en självklarhet att använda munskydd. Men Folkhälsomyndigheten har bestämt sig för att munskydd inte är bra. Det fullständigt ologiska resonemanget är att munskydd skulle invagga folk i säkerhet och att felaktigt använda munskydd på något magiskt sätt skulle vara sämre än inga munskydd alls. Det hela är fullständigt idiotiskt.

I själva verket beror rimligen motståndet mot munskydd på att det inte fanns några munskydd i Sverige under våren. Sveriges beredskapslager hade avvecklats och i stället för att fixa problemet gjorde man en dygd av nödvändigheten och deklarerade att munskydd inte behövs. I Sverige har myndigheter och politiker väldigt svårt att backa tillbaka från intagna ståndpunkter.

Men när vi nu ser smittspridningen öka exponentiellt och dödligheten följa ”som ett brev på posten” kan det kanske vara dags för Tegnell och kompani att tänka om. Är det verkligen rimligt att låta så många dö bara för att slippa ändra sig? Mycket talar ju för att munskydd i rätt sammanhang utgör skillnaden mellan oacceptabel dödlighet och ”acceptabel” dödlighet. Detta till ett mycket lågt pris.

Och varför inte fortsätta i samma spår när det gäller andra områden. I stället för att börja med det dyraste och sämsta kan man börja med det billigaste och effektivaste. Det skulle kunna bli något av en revolution inom allt från energi- och miljöpolitik till skola och sjukvård.

12 Responses to “Dags för munskydd”

 1. Ett litet tillägg när det gäller statistiken över coronadöda från Folkhälsomyndigheten. De senaste veckorna har FHM två gånger gjort ”bokföringstekniska” ändringar i historiska data, senast tisdag förra veckan då totalsiffran minskades med 30 personer (sedan slutet av augusti har man minskat siffrorna med totalt 62).

  Den som bara tittar på FHMs totalsiffror ser därför fem döda förra veckan i stället för de 35 som faktiskt dog (de 30 härrör sig till tiden någon gång före juli – jag har kollat). Den här veckan ligger vi redan på 59 döda fram till onsdag så det lär bli ytterligare minst en fördubbling.

  Oskicket att ändra i data på det här sättet gör också att den internationella rapporteringen från Sverige blir märklig.

  Men vi har i alla fall inte en ökning av antalet döda med en faktor 20 från ena veckan till den andra. ”Bara” en dubbling.

  /göte

 2. Håller verkligen med, munskydd är billigt och inget drama att bära.

  Men jag blir förvånad av hur folk slarvar med handsprit. En empirisk studie av ett köpcentrum visar nästan total avsaknad av handspritdispenser vi entrén. Billigt och enkelt att fixa. Så dags att sprita vid kassan när man redan gått runt och kladdat på saker.

  Där det finns handsprit går de flesta bara förbi, som t ex Systembolaget. Invärtes bruk av etanol hjälper inte. (Fast kungen av USAmerika trodde det.)

  Nu skall jag åka och klippa mig. Hasan flamberar rakkniven, spritar sina egna händer och lägger en bit plastfolie över kortläsaren. Dessutom klipper han bäst.

 3. De affärer jag brukar frekventera är duktiga på handsprit (även om Systembolaget haft tomma flaskor ibland). Med en ordentlig skvätt på händerna räcker spriten till för kundvagnens handtag också.

  Och tänk – det tog bara några månader innan det fanns handsprit att köpa i affärerna.

  /göte

 4. Munskydd 👍

 5. Man kanske skulle dra FHM’s obegripliga resonemang och rekommendationer ett snäpp längre: Varför slutar inte kirurger, narkossköterskor mfl bära ansiktsmasker? I ren protest! De gör ju ändå ”ingen nytta”…

  Var själv en gång också troende i detta fake news: att masker inte skyddar mot virussmitta på tåg mm. Men, livet i Japan och vetenskapliga studier bevisar tydligt annorlunda. Men, Sverige som nationalstat kanske lider av ett alldeles för stort ego? ”Vi svenskar är särdeles unika!” och andra länders vetenskap har ingen bäring här?

  Ett annat mycket märkligt argument är att man inte skall använda mask för att det inte löser 100% av problemet. Jag skulle personligen bära mask om det så bara minskade min risk att smittas/bli smittad med 5%.

 6. Hej Stefan

  Det där med att något ”inte löser problemet” är faktiskt oerhört intressant. Argumentet används löjligt ofta i politiska debatter, trots att det så uppenbart bara är ett demagogiskt grepp.

  I verkligheten finns det ju sällan eller aldrig något som löser ens huvuddelen av ett problem. Vi ser det väldigt tydligt inom medicinen, där många preparat bara är lite bättre än placebo i randomiserade tester. Men ingen skulle vara så korkad att han/hon krävde att en medicin var 100 procent effektiv för att få användas.

  Det rimliga är alltid att i alla sammanhang göra en kostnads/intäktsanalys där man kalkylerar effekt och kostnad. En billig ”medicin” behöver inte vara lika effektiv som en dyr och en enkel åtgärd med få biverkningar väljs alltid i första hand.

  Munskydden är ett typexempel på billiga åtgärder med få biverkningar. Att effekten dessutom är större än för de flesta andra åtgärder gör munskydd till ett självklart förstaval. Så enkelt är det.

  /göte

 7. Här är en intressant israelisk avhandling om sambandet mellan brist på vitamin D och coronasjukdomen.

  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20188268v1.full.pdf.
  (The link between vitamin D deficiency and Covid-19 in a large population; Ariel Israel, M.D., Ph.D.Assi Cicurel, M.D., M.B.A., et.al)

 8. Hur använda munskydd.

  Tvätta händer noggrant, gärna även ansiktet.
  Ta nytt eller nytvättat munskydd och placera det över både mun och näsa.
  Därefter får man inte röra eller fingra på munskyddet. (även om det kliar.)

  När man skall ta av munskyddet skall man först tvätta händerna, (så man inte för upp virus på händerna till ansiktet)
  Ta av skyddet och släng det eller lägg det i en tvättkorg som kan förslutas.
  Tvätta händerna och ansiktet (eftersom munskyddet kan vara fullt med virus),

  När jag ser folk på TV från andra länder som använder munskydd så bryter man mot detta gång på gång och då ser jag bara kortat ögonblick av dessa personer.

  Följer man inte dessa regler kan munskyddet fungera som en virus samlare (vilket är just den funktion man vill erhålla) som kan överföra en kraftigare dos. d.v.s. det kan vara bättre att inte använda munskydd för på det sättet inte koncentrera viruset till ett ställe där man pillar men fingrarna.

  Prata med en kirurg, hur dom har lärt sig att använda munskydd för att det skall fungera.

  Munskydd ja, men först utbildning så att användaren vet hur de skall användas.

 9. Visst är det bra att vara noggrann med munskydden, men det viktigaste är ändå att hindra inandning och utandning av virus. Det verkar ju vara den viktigaste smittvägen och dessutom den som bara kan hanteras via avstånd eller munskydd.

  Kontaktsmitta är betydligt lättare att undvika, också den från ett kontaminerat munskydd. Vi har vid det här laget fått lära oss att inte peta näsan, gnugga ögonen eller stoppa fingrarna i munnen och så länge man klarar det spelar det mindre roll hur man tar på och av munskyddet. Man blir ju inte smittad av att bara ha virus på händerna eller på huden och om man tvättar och spritar händerna då och då minimerar man risken.

  Men kanske man skall lägga till en liten varningsrad: ”gnugga dig inte i ögonen med munskyddet och ät inte upp det efter användningen”.

  /göte

 10. Kanske kan en daglig presentation på presskonferensen hur man tar av och på munskydd, minska risken med dessa farliga filter.

 11. Nya drakoniska regler från regeringen, men Löfven vill i alla fall inte förbjuda munskydd: ”Det är inte förbjudet att använda munskydd” sade han som svar på en fråga idag. Tänk vilken tur.

  Hallengren skyller ifrån sig på regionerna som vanligt.

  Allt tar extra tid eftersom regeringen glömde att förnya coronalagen.som infördes i våras.. Nu måste allt ta vägen runt riksdagen och tur är kanske det.

  Ingen i regeringen såg smittspridningen komma, trots att det är mer än två månader sedan den tog fart på allvar i Europa.

  Pinsamt är bara förnamnet.

  /göte

 12. Göte, har du lyssnat på denna intervju med Vattenfalls nya VD ?
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1603802

Leave a Reply