Elbrist, Hybrit och lite snabbtåg

Om man skall tro våra politiker är Hybrit-projektet för att minska kolanvändningen vid ståltillverkning det viktigaste som finns. Det kommer alltid upp som paradexemplet på vad som kan göras för att minska koldioxidutsläppen. Men ingen verkar ha insett att stor elförbrukning också kräver tillgång till stora mängder el. ”Tänkte inte på det”, som uppfinnaren i Lorry brukar säga.

Nu ser det alltså ut som om Hybritprojektet får skjutas på framtiden. Det saknas kraftledningar och det saknas el. Samma problem har många andra storstilade högeffektprojekt i Norrland. Det saknas kraftledningar och det saknas el.

Måste söderut
Det här låter inte bra. Om det inte finns stabil elförsörjning i Norrland, var skall vi då ha stabil elförsörjning. Trots allt är ju tanken att elproduktionen i Norrland skall skeppas söderut för att ersätta nedlagda kärnkraftverk. Det låter inte som något bra recept för att öka tillgången på stabil el i Norrland.

Tyvärr är grundproblemet att våra politiker ägnar sig åt önsketänkande i energipolitiken. Samma kraftkälla används för att stabilisera elnätet överallt. Vattenkraften skall göra jobbet i norra, mellersta och södra Sverige. Dessutom skall vattenkraften klara nya extremt elintensiva industrier som Northvolt och Hybrit och allt fler stora serverhallar som också de kräver massor av stabil el. För att inte tala om drömmen om elbilarna.

Kalkylerna stämmer lite grand så länge varje område får tillgång till all vattenkraft, men den som klarar av att göra en enkel addition får lätt något vilt i blicken. Vi håller på att skapa ett elsystem där stabilitet bara är en dröm från förfluten tid.

Vi hade allt
Problemet är naturligtvis att vi håller på att skifta elproduktion från kärnkraft/vattenkraft till vindkraft/vattenkraft. I slutet av förra året lades Ringhals 2 ner och i slutet av 2020 läggs Ringhals 1 ner. 1999 lades Barsebäck 1 ner, 2005 lades Barsebäck 2 ner, 2015 lades Oskarshamn 2 ner och 2017 lades Oskarshamn 1 ner. I slutet av året har Sverige lagt ner kärnkraft med en total effekt på 4,1 GW. Med normal uppgradering och effekthöjning hade de här reaktorerna förmodligen kunnat producera runt 6 GW. Vindkraften producerar just nu 0,8 GW.

Om vi tittar på den totala elförbrukningen i Sverige så ser vi att elförbrukningen idag är densamma som 1988. De senaste 30 åren har förbrukningen varit stabil, runt 140 TWh. De sista nya reaktorerna invigdes 1985 (Oskarshamn 3 och Forsmark 3) och sedan dess har vattenkraft och kärnkraft klarat elbehovet.

Faktum är att kärnkraften har varit ännu bättre än så. Genom att uppgradera och effektivisera (O3 effekthöjdes dessutom 2009) har de svenska kärnkraftverken länge kunnat kompensera för de (av politiska orsaker) nedlagda reaktorerna. 2018 producerades fortfarande ca 66 TWh, lika mycket som 1988. Toppåret 2004 producerades visserligen 75 TWh, men det normala har varit knappt 70 TWh.

Det här ändrades från och med i år och det blir ännu värre nästa år. I år försvann R2-reaktorn och med det ca 6,7 TWh. Nästa år är R1-reaktorn borta och med den ytterligare 6,7 TWh. Det innebär en minskning med 13,4 TWh eller drygt 20 procent.

Vattenkraften låg 2019 på 65 TWh. Det har varit normalnivå sedan början av åttiotalet, med svängningar mellan drygt 50 TWh (torrår) upp till nästan 80 TWh (extremt blöta år.

Fjärrvärmeanläggningar och kraftvärme från industrin ger normalt sett ca 15 TWh per år.

Fram tills förra året räckte alltså vattenkraft och kärnkraft för att täcka elbehovet i Sverige, även om kraftvärmen från fjärrvärmeverken kunde vara bra för att täcka effektbehoven kalla dagar.

Borde klara allt
Hur mycket el från kärnkraft hade vi då haft om vi hade behållit R1, R2, O2, O1, B1 och B2? Om vi utgår från de olika reaktorernas installerade effekt och elproduktionen 2018 hamnar vi runt 85 TWh. Med rimliga effektökningar vid renoveringar skulle vi förmodligen kunnat komma nära 100 TWh. Det är väldigt mycket mer än de 52 TWh som vi har tillgängliga efter årsskiftet.

Det system för elproduktion som färdigställdes i början av åttiotalet var med andra ord tillräckligt för både nuvarande och framtida behov. Vi skulle kunna ha haft mellan 150 och 180 TWh per år enbart från kärnkraft och vattenkraft. Då talar vi om 100 procent stabil baskraft.

Om vi valt att behålla det fungerande produktionssystemet hade vi dessutom sluppit många problem och kostnader i elnätet. Vi skulle inte behöva dra nya stamledningar från Norrland ner till södra Sverige och det hade inte spelat någon roll att Sydvästlänken ännu inte fungerar (starten sköts upp igen). De boende i södra Sverige hade inte behövt betala sex gånger så mycket för elen som de i Norrland (så ser det ut just nu).

Vi hade inte haft några som helst problem med att garantera Pågen i Malmö el till sina ugnar eller tvingats stoppa elintensiva företag i Mälardalen. Vi hade heller inte haft problem med att slussa el till batterifabriker, serverhallar och stålverk i Norrland. Vi skulle till och med kunna se fram mot ökad elbilsanvändning utan att känna katastroferna nalkas.

Vindkraften ger problem
Men vindkraft och solenergi är ju framtiden säger många och risken är väl att det blir så också. Men då skall vi komma ihåg att omställningen från kärnkraft/vattenkraft till vindkraft/vattenkraft är en rent politisk historia. Ekonomiskt, klimatmässigt och inte minst ur naturvårdssynvinkel är övergången en total katastrof. Vi betalar stora pengar för att få ett instabilt energisystem med gigantisk miljöpåverkan och ökade koldioxidutsläpp. I alla andra sammanhang skulle det klassas som vansinne.

Jag tänker inte repetera argumenten mot vindkraft. De flesta inser nog vid det här laget att en kraftkälla som varierar slumpvis från noll till hundra procent är svår att använda.

Den som vill ersätta en fossilfri och stabil kraftkälla med något som är totalt instabilt bör ta fram kalkylatorn och tänka en gång till. Löfvens eviga argument: ”vi har elöverskott i Sverige” är så dumt att det egentligen borde resultera i ett unisont gapskratt varje gång det sägs på en presskonferens eller i en debatt.

Klimatförändringar på Öland
Till slut ett par kommentarer till dumheter jag hörde på P1-nyheterna så sent som i morse. Den första handlar om Öland, där de globala klimatförändringarna tydligen gör att bönderna inte längre kan låta djuren beta. Gräset växer inte.

Att klimatförändringarna helt och hållet skulle slå till mot Öland låter lite lustigt. Speciellt i år och förra året då resten av Sverige haft de mest fantastiska höskördar. På Västkusten har gräset vuxit i en takt jag nog aldrig sett maken till förut och nästan samma sak gäller Blekinge. Vi har dessutom haft vatten i brunnen hela hösten.

Nu är ju inte torka på Öland något ovanligt. Turisterna åker till Öland just för att ön ligger så till att man normalt sett har väldigt torrt klimat. Alla som läst lite meteorologi vet hur det fungerar. Men för P1 är svaret alltid ”klimatförändringarna”. Det spelar egentligen ingen roll vilken frågan är.

Stationer i centrum
Det berättades också om alla de kommuner som börjat få kalla fötter inför planerna på snabbtåg i Sverige. Kommunledningarna har börjat inse att stationerna för snabbtågen inte kommer att hamna i centrum, utan i bästa fall någon mil utanför tätorten. I sämsta fall dundrar tågen förbi utan att stanna alls.

Bland annat gäller det här Jönköping, där kommunledningen hade hoppats på en centralt placerad station. I stället blir det en station en mil utanför Jönköping och buss eller bil för att komma till centrum (om det nu är dit man vill). Med andra ord precis som för flygplatsen.

Gissningsvis hade nog kommunledningen blivit ännu mera upprörda om Trafikverket planat ut en stor del av centrala Jönköping för att dra snabbtågsbana och sedan lett vrålande höghastighetståg genom de centrala delarna.

Fast de tänkte nog inte på det heller.

24 Responses to “Elbrist, Hybrit och lite snabbtåg”

  1. Håller med, hur kan man kalla vildkraftverk för miljövänligt ? De förstör närmiljön och klubbar ihjäl fåglar..

    Har någon räknat på hur mycket dettas projekt : Hybrit, batterifabriker och dataserverhallar fullt utbyggt kommer behöva i El ?
    Finns det någon el kvar att exportera ?

  2. Hej Kalle

    Det behövs mycket el och framför allt behöver de här verksamheterna mycket el hela tiden. Ingen vill köra en datahall bara när det blåser.

    Men visst kommer vi ändå att ha gott om el att exportera. Närmare bestämt varje gång det blåser mycket. Tyvärr är behovet av elimport från andra länder som minst när det blåser som mest, så det blir en riktigt usel affär.. Allt oftare kommer vi att tvingas betala för att bli av med elen (som för en dryg vecka sedan). Vattenkraften har hittills kunnat buffra en del av topparna men i takt med att reaktorerna läggs ner blir det mindre buffertkapacitet kvar.

    Ett alternativ är förstås att producera vätgas som energilagring. Det pratas mycket om det, men ingen vill riktigt berätta hur stor prislappen blir. Det blir jättedyrt!

    Eller så kan vi satsa på batterilagring. Det är fullständigt vansinnigt dyrt.

    Jag har förresten ett förslag på att hantera elbristen till Hybrit. Varför inte bygga ett kolkraftverk bredvid anläggningen? Det är inte signifikant dummare än något annat som görs idag.

    /göte

  3. Det måste ha funnits en anledning till att alla segelfartyg försvann, nämligen otillförlitlighet, även om de var vackra . Hur kan man då tro att vindkraftverk inte skulle lida av samma otillförlighet och de är inte ens vackra.

  4. @G Hellekant, det beror på att de som vill ha vindkraftverken tycker att segelbåtarna är vackra och tänker inte alls på hur otrevligt det var att ligga still när vinden mojnade. De ser bara en bild av segelbåten som far fram i vågorna med vind i seglen – och då bestämmer man sig för det. Tänk som en 5-åring så blir det lättare att förstå.

    @Kalle: Jag räknade för ca 10 år sedan hur mycket det skulle behövas för att flytta över fordonstrafiken till el. Jag fick fram 3 st nya kärnkraftverk. Men låt oss göra det igen:

    Enligt SCB 2019 kör svenskregistrerade personbilar 6.71 Gmil. En personbil drar enligt en liten enkär av mestmotor mellan 1.37 – 2.11 kWh/mil = 1.74kWh i snitt.

    Till det tillkommer förluster vid laddning av batteriet. Ett PC nätaggregat har högsta verkningsgrad vid den mest optimala lasten på 85-94%. Till det tillkommer att batterierna har förlusteffekter (blir varma) när de laddas. Snabbladdningar har större förluster.

    Enligt power bank https://www.powerbankspecialisten.se/powerbank-kapacitet.html så behöver du 30% extra energi vid laddning av lithium jon.

    Dvs behöver bilen 1kWh el från batteriet så behöver elnätet tillföra ca 1.5kWh. 1.74kWh/mil * 1.5 * 6.71Gmil = 17.5 TWh.

    Lastbilar kör 1.350 Gmil. Det beror förstås på hur tung lastbilen är. 75% är lättare varianter, men de körs inte så långt. De riktiga tungviktarna körs nästan 5ggr längre. Säg att en tungviktare drar 5ggr mer än en bil och en lättviktare 50% mer än en bil. Körsträckorna är liknande så ett snitt blir (5+1.5)/2 * 1.74kWh/mil = 5.7 kWh/mil. Total elförbrukning 5.7 kWh/mil * 1.5 * 1.350 Gmil = 11.5 TWh

    Bussar kör 99 Mmil. Det är knappt en tiondel mot lastbilarna och inte så intressant egentligen. Vi kan säga 1TWh.

    Summa 30TWh ~ 3 nya kärnkraftverk.

    @Göte: Vätgas har en så dålig verkningsgrad. Man måste komma på en bättre metod för främst spjälkning av vatten till väte (33%). Sedan har bränslecellerna 60% verkningsgrad. Det ger 20% verkningsgrad. Vem vill betala anläggningen + 5 ggr elpriset?!? Möjligtvis om man då kör på vätgas och lagrar upp mängder av det med sol och vind. Var lagrar man detta TNT-berg? Libanons hamn?

    Det går förstås att pumpa vatten upp och ned, men även där så kanske du i slutändan får betala anläggningen + elpriset två ggr.

    Vind och sol är helt värdelöst. Det borde vara skottpengar på dem. De bara förstör! Lösningen är att ta bort subventionen via byggstöd och elcertifikat som t.o.m. gör det lönsamt att sälja el till negativa priser. Sätt istället ett pris på tillförlitligheten att kunna leverera. Idag värderas den till noll på den viktigaste råvaran vi har tillsammans med vattnet. Utan el har vi ingenting. Inte ens renat vatten.

  5. Den stora svagheten på svensk elmarknad är att det är en ”energy-only” marknad. Producenterna får betalt för den el som säljs vid ett givet tillfället. Till viss del slår denna prissättning mot fluktuerande energikällor såsom vindkraft då elpriserna ofta blir låga när det blåser som mest. Men för att få ett stabilare energisystem borde en marknad också kunna gälla att kunna garantera att leverera en minsta effekt vid godtycklig tidpunkt framöver. Har hört att det är diskussion om detta men kan tänka att det är en het potatis då det kommer slå direkt mot vindkraften.

    Om man är intresserad av energifrågor i allmänhet och förnybar elproduktion i synnerhet kan jag för övrigt rekommendera Solcellskollens podcast (oberoende av vad man tycker om solceller), https://www.solcellskollen.se/podcast

  6. Jag har nog skrivit detta tidigare – Tyvärr Göte, så talar du, inte för döva öron, utan för få öron. Du borde jobba för att få in debattartiklar i DN, SvD osv så att det dras igång en debatt om detta. Det skrivs i princip ingenting om den kommande elbristen i Sverige. Istället får Miljöpartiet och kvinnan som är någon sorts företrädare för vindkraften, fritt spelrum. Folk i allmänhet har INGEN ANING om vart det barkar iväg. Man blir bara ledsen.

  7. Hej pH

    Våra dagstidningar har ett väldigt litet intresse för den här typen av debattartiklar. En absolut förutsättning verkar vara att man har en tillräckligt hög position inom näringslivet, politiken eller akademin. En chef för Svenska Kraftnät eller Vattenfall släpps in, samma sak gäller vissa forskare.

    Tyvärr inser nog de flesta att den typen av makthavare hellre håller tand för tunga än säger vad de egentligen tycker. Det mesta vi kan hoppas på i dagstidningarna är nog före detta chefer och forskare med emeritus-status och grått hår.

    Nu är ju inte våra dagstidningar och SR/SVT/TV4 allenarådande när det gäller att nå fram till människor. Det finns gott om nya intressanta kanaler på webben och tiden talar inte direkt för våra traditionella media. Vi får väl se vad som händer där..

    Ännu så länge nöjer jag mig med att publicera på EiN. Mellan 1000 och 2000 läsare klickar och läser hela krönikan varje gång och det är faktiskt inte illa för något såpass tekniskt krävande. Hur många som bara läser högerspalten i brevet vet jag faktiskt inte, men brevet går ut i uppåt 10 000 exemplar.

    Men visst är det bedrövligt att media är så förtjusta i tvärsäker desinformation.

    /göte

  8. Jag såg förresten vid en genomläsning att jag råkat skriva att den sista kärnkraftsreaktorn i Sverige invigdes 2005. Vete fasen vad den siffran kom ifrån och jag har korrigerat till 1985 som är det korrekta året.

    Men visst hade det varit bra om vi hade dragit igång en fjärde generationens försöksreaktor 2005. Tekniken runt blykylda reaktorer fanns redan på KTH (Johan Wallenius) och på femton år hade säkert mycket kunnat hända.

    Men vi har alltså inte byggt något sedan 1985. Våra moderna rektorer byggdes från 1972 till 1985 och så vitt vi vet idag går de med uppgraderingar att köra i minst 40 år till – förmodligen betydligt längre än så.

    Så vi har gott om tid att köra in den nya generationen.

    /göte

  9. Jag hörde för någon tid sedan en företrädare för Norrland uttala sig, har glömt vem. Han sa att de i Norrland kommer inte att någon el att skicka söderut framöver då all el som produceras i Norrland kommer att behövas där eftersom så mycket energikrävande verksamheter växer i Norrland. Det spelar ingen roll hur mycket det satsas på stamnätet. Mellan och södra Sverige kommer inte att få någon el från Norrland i en snar framtid enligt honom.

  10. Här finns kanske något bita i för Göte. https://www.ivl.se/download/18.7342a03f17582337c2813ca/1604672654610/C552.pdf

  11. @pH: DN styrs sedan 2013 tillbaks av Peter Wolodarski. Enligt tidigare anställda har han rensat ut alla icke-vänster. Du föreslår att han skall publicera ett inslag som går tvärs emot hans ideologi. Det borde han göra OM han vore en riktig och oberoende journalist såsom du antar att han är. Nu är han inte det. Han vill bara producera ideologiskt rätt material så att Sverige fortsätter i hans riktning.

    DN ingår liksom de flesta tidningarna i gammelmedia i det som på nätet brukar kallas ”regim-media”, dvs statsstödd media. Ska Göte få ut något skulle jag satsa på alternativmedia såsom Nyheter idag eller Fria tider.

    Försök själv få ut en artikel pH! Göte låter dig säkert ta av hans faktasiffror här på sidan för att få ihop en artikel. Försök sedan få DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, eller varför inte SVT Nyheter att publicera det. Du kommer precis som Göte säger inte att lyckas. Jag har också prövat, men eftersom 41% av journalistkåren är MP och 15% V, så får du inte ut den här typen av artiklar. Jag vet att du behöver den här insikten, så gör nu slag i saken och pröva detta. Det tar inte så lång tid av ditt liv.

    När du sedan har fått insikten om att Europas mest vänstervridna media (enligt en undersökning, inte mina ord) inte publicerar riktiga nyheter utan politiskt filtrerade nyheter (dvs propaganda), så kan du fråga dig vad mer som du inte fått reda på och hur du kan få den här informationen. Skulle svenska folket veta sanningen skulle Riksdagen se annorlunda ut och det skulle förekomma dagliga demonstrationer utanför Riksdagshuset om att tillsätta en sanningskommission.

  12. Jag blev indragen i en diskussion om ny matning till stålverket i Oxelösund. Det är rejäla effekter det handlar om, så spänningen mellan faserna blir 400 kV. Ledningen från knutpunkten i Flen blir ungefär 100 km lång och många av markägarna kan inte tänka sig att utsikten över fält och vindkraftverk skulle få förstöras av de hemskt fula kraftledningsstolparna. Och ledningarna. Den fullständigt obefogade skräcken för magnetfält är kanske också en bidragande orsak.

    HVDC föreslog någon. OK, som länk mellan två system fungerar det. Men om det ena nätet (vid Oxelösund) är så svagt att varken de gamla nätkommuterade omriktarna eller de nya kan förväntas ge tillräcklig stabilitet så är det inget alternativ. Stelnade smältor i ”masugnar”, torpeder och och stränggjutningsanläggningar är inte lätt att hantera. IGBT används i HVDC Light och kan nog vara en lösning. Då går det också att gräva ner kablarna. Osäker på kapaciteten.

    Jag föreslog ett mindre kärnkraftverk i Oxelösund, kanske i skärgården. Jag möttes av ett kompakt ogillande. Det finns redan små kärnkraftverk i drift i området tio till hundratals MW eleffekt.
    Men det finns alltid något som oroar. Avfallet till exempel.

    Thoriumcykeln betraktas av dem, som vill se problem, som rena fantasin. De verkar fortfarande tro mera på Alfvéns fusionsgrejer och Tokamak. Tokamak verkar fortfarande vara vid liv, som tanke, men finns det någon som producerar energi? På riktigt?

  13. Fusionsreaktorer är tekniskt intressanta och ligger så långt bort i tiden att ingen behöver bli skrämd. Fissionsreaktorer är något helt annat. De fungerar alldeles för bra redan nu.

    Det är väl därför det är så viktigt att lägga ner kärnkraften i Sverige. Sverige är ett alldeles för bra exempel på att kärnkraften fungerar både tekniskt och ekonomiskt. De flesta argumenten mot kärnkraft faller ju pladask när man tittar på vad Sverige gjort de senaste femtio åren.

    Synd bara att våra politiker inte vill förstå det.

    /göte

  14. Bara vettiga kommentarer. Vart har alla tokar tagit vägen?

  15. Dom kommer nog. Men först måste dom ju samla ihop ett uppbåd. Det tar lite tid om de ska fotvandra eller köra hundspann. Förra gången var det väl ett dussin upprörda röster. Med samma ISP adress. Eller vad det var.

  16. Vad tror ni om detta ? https://www.fplus.se/beskedet-nu-kan-ringhals-1-drivas-vidare/a/41d28E

  17. Hej Leif

    Det där var verkligen intressant. Och ännu intressantare skulle det vara om man bestämde sig för att starta upp R2 också, något som borde vara fullt möjligt. Men redan slippa en idiotnedläggning av R1 skulle vara ett steg bort från den allra värsta galenskapen.

    Och Kent och KK-kramarn:

    Visst har det varit lite tyst från Britt, Klas J, Klas N, Börje, Klara, Harald, Patrik, Nissmo, Per Havridsdotter, Emil, Emil Nilsson, Stina, Stina Ericsson och Kalle Z. Kanske för att de alla var samma person. Vi får väl se om vår vän från Småland kan komma på några nya friska alias. Fast jag föredrar ändå när han skriver i eget namn (jodå, jag vet vem det är). Då är han välkommen tillbaka.

    /göte

  18. Hej Göte!
    Apropå att nå ut till en större skara.
    Har du provat med någon blänkare Mikael Willgert på Svensk Webbtelevision (Swebbtv.se),
    som också kallar sig ”Den fjärde statsmakten?
    Där kan man se och höra (via Youtube) diverse debattörer med inlägg, intervjuer, som tar upp allt från klimat till mat m.m..
    Du kanske känner till dem?

    //Ove

  19. Hej Ove

    Jodå, jag brukar titta på Swebbtv då och då. Ofta bra, men ibland lite långrandig. Klimatupplysningen är också ofta väldigt bra.Hög teknisk nivå och mycket bra kommentarer, bland annat av Lennart Bengtsson. Kvartal har också högt i tak.

    Så har vi förstås Henrik Jönsson. Han är alltid värd att lyssna på. Senaste filmen var mycket bra.

    Så visst finns det många tänkbara kanaler. Men att publicera sig på någon av dem innebär att jag ”väljer sida” och omedelbart blir betraktad som obefintlig av traditionella media och en del andra. För egen del kan jag väl leva med det, men EiN är mer än min krönika.

    Vi får väl se hur medielandskapet utvecklar sig.

    /göte

  20. Verkligheten går inte att komma ifrån. Till sist kommer vansinnesideologierna att krascha.Tyvärr lämnar de fullständig förödelse efter sig.

    Om inte staten kan garantera din elförsörjning via allmänna elnätet och nordpools spot, så kommer en annan typ av elkontrakt att blomma upp. Elkontrakt där säljaren garanterar att köparen får el hela året. Då säljaren skall garantera elförsörjningen kommer de själva inte vilja teckna avtal med sol och vind. Kvar blir Noordpool som en spotmarknad för överskottsel producerad av dessa värdelösa elkällor. Det blir inte många köpare av den elen och priserna blir mycket låga. Men den överskottsförsäljningen passar väl utmärkt till att producera vätgas eller syntetisk diesel om anläggningen är billig i förhållande till elförbrukningskostnaden. Kanske exportera om något annat land har någon nytta av överskottet.

  21. Appropå vindkraft :
    Undrar hur många som insett att byta ut befintlig kärnkraft mot ny vindkraft är mindre bra om man bryr sig om mängden CO2 i atmosfären ?
    Men den största energiomställningen i Sverige har ju inget med klimatförändringar och CO2 att göra, det handlar bara om att MP och Centern vill lägga ner kärnkraften.
    Men att komma ut med ett sådant budskap verkar ju helt omöjligt.

    Dock kul att Rapport tog upp problemet med reduktionsplikten och palmoljan !

  22. MP är Bolsjeviker. De vill uppnå den allmänna misär och totalitära stat som de visar i ”rapport från 2050”. Hur får man då människor att på något sätt motvilligt, men utan strid, gå med på detta armod? Jo, man påstår att ”planeten behöver detta” för annars går den under.

    Som framgick i rapport från 2050 så måste följande till för att ”rädda planeten” som det heter:
    * Flyg ska du inte åka med. Det är lyxigt.
    * Bil ska du inte åka med utom ute på vischan när inget annat finns. Bil är lyxigt. Här är det konstigt att de inte föreslår häst och vagn.
    * Sommarstuga ska du inte ha. Det är lyxigt.
    * Kött ska du ytterst sällan äta. Det är lyxigt.
    * Varor ska du inte köpa. Det är lyxigt.
    * Trasiga varor skall inte slängas utan repareras oavsett kostnad. Köp nytt är lyxigt.
    * Du ska bo trångt, helst kollektivboende. Annat är lyxigt.
    * Nya hus är lyxigt. Gamla ruckel skall inte rivas utan användas.
    * El dygnet runt är lyxigt. Vänj dig vid dagliga elavbrott a la kommunistrumänien.
    * Till och med bananer är lyxigt!!!
    * Brott mot ovanstående är lika allvarligt som misshandel! En kraftig poliskår behövs för att stävja folket.

    För mig är det här lika psyksjukt som de där som hör röster i sitt inre som säger åt dem att döda okända personer de råkar träffa på ute på gatan.

    Om de här personerna vill leva efter sin konstiga ideologi så föreslår jag att de gör som Amishfolket och skapar sig ett eget minisamhälle där de lever efter sin ideologi. Att försöka tvinga alla andra till att ingå i detta samhälle är ett brott mot mänskliga fri- och rättigheter.

  23. Egna minisamhällen är ingen dum idé. Vi har gott om plats norrut (där det ju snart blir lika varmt som i Skåne) och ett ordentligt stängsel runt alltsammans kan nog hålla ovilliga barn inne. Entrébiljetter för nyfikna turister kan ge extrainkomster.när verkligheten inte vill följa modellerna.

    Kanske vi kan vidareutveckla det hela med inhägnade samhällen för olika grupper som känner sig kränkta och rasifierade. Möjligheterna är otroliga.

    /göte

  24. Det här är en länk till Vattenfalls egen kärnkraftspresentation för intresserad.

    https://mccmewo.vattenfall.com/MHWU/lt/PROD/35335369/7705/mh.html?re=373861F2684A499DAE62AFD93302890F12DF3905FEBE43F78925330A95480F82&CheckSum=4C5C035E0454&Token=yes

Leave a Reply