Vattenmätare, utrymning och gånganalys

I år delade vi ut Swedish Embedded Award för sjuttonde gången. Det känns nästan overkligt. Under de här åren har vi hunnit titta på i storleksordningen 200 bidrag och varje år har vi förvånats över att det finns så många nya och oväntade sätt att lösa problem.

Massor av bilder
Jag brukar tänka på det här varje år när jag uppdaterar det bildspel som alltid rullar i vår monter. Med årets vinnarbilder är det nu 281 bilder som tuggar fram och det tar ungefär 18 minuter att titta igenom alltsammans. Men det kan det vara värt. 17 års innovation är inte fy skam och chansen är dessutom stor att det dyker upp en och annan känd figur.

Det ligger faktiskt en hel del jobb bakom bilderna, inte minst med att lägga in rätt namn och företag. När jag satte samman första versionen av bildspelet svor jag en och annan ed för mig själv om lättsinniga löften och onödigt arbete. Men till slut blev det klart och sedan dess har det ”bara” varit att uppdatera med det senaste årets bidrag.

Årets vinnare
Hur står sig då årets vinnare i jämförelse med de andra 16 åren? Jodå – alldeles utmärkt. I år klarade vi dessutom att skilja ut en enda vinnare i varje kategori och slapp dubblera något av prisen (som vi gjort de senaste två åren). Det känns bra.

Analys av gång
Årets vinnare av företagspriset har en viss koppling till förra årets vinnare av studentpriset. Den gången handlade det om en avkännare som monteras under hästskor och som skickar data om hälta och andra problem för hästar.

Vectorized Move AB vill också tjäna pengar på den lukrativa marknaden för halta trav- och kapplöpningshästar, men det stora målet ligger egentligen i att diagnosticera neurologiska sjukdomar som Parkinson på människor. Det går i och för sig att göra redan nu, men det krävs många års tester för att nå kliniskt godkännande. Fram tills dess är hästarna en god inkomstkälla.

Utrym byggarbetsplatser
Vinnaren av IoT-priset, Brinja AB, har också siktet inställt på att rädda människoliv. Byggarbetsplatser har många riskmoment, inte minst är bränder oerhört farliga och ganska vanliga. Ändå har väldigt lite hänt för att effektivisera och snabba upp utrymningen vid risksituationer.

Men här försöker nu Brinja ta ett stort steg i säkerhetsarbetet. Deras system innebär både att utrymningen snabbas upp dramatiskt och att risken att någon blir kvar minimeras. Med andra ord väl använd teknik.

Vattenmätning utan installation
Också studentpriset går till en konstruktion som kan göra stor nytta i samhället. CubicMeter är en vattenmätare som appliceras utanpå vattenröret och som inte kräver fackmän för installationen. Tekniken är känd, men gruppen har med hjälp av några egna lösningar (patentsökta) lyckats förenkla och effektivisera ordentligt.

Vattenmätning är naturligtvis viktigt för att minska överutnyttjande av en naturresurs, men lika viktigt är att man får kontroll över eventuella läckor. Vattenläckor orsakar mycket stora skador och ofta tar det mycket lång tid innan de upptäcks.

AI överallt
Både vattenmätning och analys av gång resulterar i data som lämpar sig för analys med hjälp av artificiell intelligens. Det gäller förresten väldigt mycket annat också. Embeddedkonferensens fokus på AI ligger alltså i tiden, något som väl alla har insett vid det här laget.

Den här utvecklingen har vi sett ett bra tag i bidragen till Swedish Embedded Award och allt tyder på att den kommer att fortsätta.

De senaste sjutton åren har visat att en del människor alltid kan komma på tillämpningar som är allt annat än uppenbara. Det är verkligen fantasin som begränsar och för många innebär det en närmast oöverstiglig begränsning. Andra har en fantasi som bär nästan hur långt som helst.

Men nu börjar min fantasi tryta och det är nog bäst att sluta om jag skall orka upp till morgondagens Embedded Conference Scandinavia i Kista.

Vi ses där.

Leave a Reply