ECS viktigare än någonsin

På fredag är det november och på tisdag är det dags för Embedded Conference Scandinavia igen. Om jag inte räknat fel är det fjortonde gången för konferensen och sjuttonde gången för Swedish Embedded Award. Helt otroligt.

Årets konferens startar alltså tisdag 5 november 09.00 och slutar onsdag den 6 november 17.00. På tisdagen kan det vara läge att lämna bilen hemma för då blir det branschmingel och prisutdelning för Swedish Embedded Award 2017. Det hela startar 17.00 och minglet håller på fram till 19.00.

Fortsätter att växa
Embedded Conference Scandinavia är vid det här laget en ganska fantastisk framgångssaga. Den har vuxit hela tiden, med fler besökare, fler utställare och fler föredrag och den hittade tidigt sin roll som renodlad embeddedkonferens. Som sådan kan man faktiskt hävda att den är störst i Europa.

I det läget känns det skojigt att tänka på mötet på Elektronik i Nordens redaktion då vi skissade upp den första konferensen. Då var redan embeddedtävlingen etablerad sedan några år och det var dags att ta nästa steg. Det blev många steg genom åren.

Prisutdelning första dagen
Embedded Conference Scandinavia och Swedish Embedded Award var tätt sammankopplade redan från början och de nominerade företagen och studenterna har alltid funnits med som utställare på konferensen. Så även i år.

Den första utställningsdagen svävar alla de nominerade företagen och studenterna fortfarande i ovisshet om vem som kommer att vinna studentpriset, företagspriset och IoT-priset. Men på mingelfesten klockan 17.00 avslöjas vinnarna. Och på konferensens andra dag kan de stoltsera med sina utmärkelser.

Artificiell intelligens
Vad är då dragplåstren på årets konferens. Tja, i år är det nog svårt att missa begreppen AI och maskininlärning, även om det finns gott om föredrag inom andra områden också.

Det intressanta med artificiell intelligens är ändå att tekniken kan användas på så otroligt många områden. Jag har faktiskt svårt att på rak arm komma på något område där AI inte kan tillföra värde. Däremot är det lätt att komma på nya områden som blir möjliga på grund av AI.

Billig AI
I och för sig har vi väl vetat i många år att AI är en användbar teknik. Men det är först nu som tekniken börjar bli hyfsat lättanvändbar och billig. Och det är först nu som alla delar, från ”kanten” till ”molnet” har fallit på plats.

Som vanligt handlar det om att någon måste ta fram plånboken och betala för allt utvecklingsarbete. Idag finns det en hel rad företag i flera branscher som satsar gigantiska pengar. Företag som Google, Amazon, hela fordonsindustrin och många andra tävlar om att nå snabba resultat, samtidigt som högskolor och forskningsinstitut satsar för fullt för att inte komma på efterkälken. Frågan är om vi någonsin tidigare sett en sådan kraftsamling och en sådan konkurrens.

I det läget är det förstås kul att se keynotetalare från både Google och Amazon på konferensen. Och det är betryggande att ett helt spår har ägnats åt AI, maskininlärning och IoT över molnet.

Open source
En intressant biprodukt av AI-trenden är att trenden mot öppen källkod och öppna system blir ännu starkare. Alla de stora verktygen för AI och maskininlärning baseras på open source. Vi ser dessutom ett stort intresse för den öppna RISC-V-arkitekturen, även om det har andra orsaker än AI.

Så det är inte så underligt att öppen källkod är ett stort och viktigt ämne på konferensen. Så har det varit ganska länge, men trenden blir allt starkare.

Säkerhet
Ett allt viktigare ämne är också säkerhet (safety and security). I takt med att nästan alla system breddas från lokal mätdatainsamling och bearbetning och hela vägen upp till molntjänster ökar säkerhetskraven. Här finns också problemen med otillåten kopiering, något som blir allt svårare att övervaka när avstånden till tillverkarna ökar.

Riktigt jobbigt blir det när man kommer in på autonoma fordon och säkerhet. Här krävs säkerhet i militärklass kombinerat med krav på korta utvecklingstider och lågt pris. Inte lätt.

Också här finns det mycket att hämta på konferensen.

Händer fantastiskt mycket
Kanske det är lättast att sammanfatta alla trenderna i en mening – det händer fantastiskt mycket just nu. Jag har definitivt inte sett något liknande sedan början av nittiotalet och förmodligen inte sedan jag dök in i branschen i slutet av sjuttiotalet. Det hela är ganska fantastiskt.

Men det innebär förstås också att behovet av information är extra stort. Det finns all anledning att vika en eller två dagar åt embeddedkonferensen.

Sex spår
På Embedded Conference Scandinavia kan alla skapa sitt eget program. Konferensen har sex parallella spår och det finns all anledning att lägga upp ett eget schema för att få maximal nytta av utbudet.

Men det är förstås också viktigt att utnyttja tiden till att träffa företag och knyta kontakter. Det är speciellt intressant i en brytningstid som den vi är inne i just nu. Utställningsdelen ligger strategiskt centralt och har fler utställare än någonsin.

Över huvud taget är några timmar eller ett par dagar på ECS väl spenderad tid. Speciellt som allt är gratis. Till skillnad från många andra konferenser i den här klassen är märkligt nog allting gratis. Det gäller till och med lunchmackorna och mingelchampagnen.

Vi ses på ECS
Den som vill byta några ord med mig eller någon annan på Elektronik i Norden är välkommen till vår monter. Den ligger direkt efter ingången och kaffebryggaren är igång hela dagen. Precis som vanligt.

Vi ses på Embedded Conference Scandinavia!

Leave a Reply