Det blev en bra mässa

Efter två dagar i Göteborg är jag förvånansvärt trött. Inte för att mässan, Elektronik 2017, var jobbig. Det var den inte alls. Men att fixa allt med bara vänster hand är ärligt talat skitjobbigt.

Återigen – nog med självömkan. Jag är faktiskt väldigt glad att det, med minsta möjliga marginal, var möjligt att åka till Göteborg och fixa Elektronik i Nordens monter.

För det var verkligen en mycket trevlig mässa. Välorganiserad, välbesökt och med mycket bra seminarier. Det är bara att gratulera organisatörerna.

H&E Solutions vann
Det var också extra kul att se H&E Solutions vinna Inission innovation award med bidraget Evam Systems. Gruppen ställde ju redan förra året upp i studentkategorin i Swedish Embedded Award och som jurymedlem hade jag gott om tid att ”läsa på” vad det hela handlade om. Också den gången blev det vinst och det var ingen tvekan om att studentgruppen skulle lyckas i sin föresats att gå vidare till företagsbildande och produktlansering.

Inission innovation award är intressant i det att vinsten är så värdefull, samtidigt som vinnarna faktiskt inte får några pengar. Hela vinsten, 1,25 miljoner kronor, består av produktions- och konsulttjänster.

För ett företag som faktiskt vill lansera en produkt innebär det fantastiska möjligheter. Mikael Erneberg från H&E Solutions var också klar över att företaget plötsligt fått mycket bättre resurser för att snabbt lansera sin produkt både nationellt och internationellt.

Bilar och avancerade material
Att väldigt mycket på Elektronik 2017 annars handlade om självkörande bilar och framtidens fordon var förstås inte så märkligt. Fordonselektronik är otroligt hett och Göteborg är plötsligt centrum för den intressantaste delen av elektronikutvecklingen.

Det här är en ganska radikal omsvängning. Det var inte särskilt länge sedan som Göteborg av somliga (åtminstone i Stockholm) sågs lite över axeln. Allt nytt hände i Stockholm tyckte man.

Men idag är det full fart i Västkustregionen. Fordonselektronik, radar och nya avancerade material är plötsligt viktiga delar i den fordonsinfrastruktur som driver utvecklingen av både elektronikhårdvara och mjukvara. Göteborg ligger plötsligt i centrum.

Och då är det ju tur att det finns en bra elektronikmässa i Göteborg.

Leave a Reply