Verkligt värdiga vinnare

Serstech 100 Indicator, Zipwake och Walnut Waves. Så heter de tre vinnande produkterna i årets embeddedtävling. Och det är väl ingen som helst tvekan om att de tre var värda att vinna, även om konkurrensen verkligen var stenhård i år.

Alla bidrag på bild
Själv har jag idag stått och sneglat på alla bidrag som kommit in under årens lopp. För några år sedan gjorde jag ett bildspel med alla bidrag från 2003 och framåt och det bildspelet har jag sedan uppdaterat år för år. Årets upplaga täcker alla bidrag från 2003 till 2015 och det handlar väl uppskattningsvis om lite över 130 stycken. Normalt sett nominerar vi ju tio bidrag, men ibland har det fått bli ett eller ett par extra.

Jag tycker faktiskt att de 20 minuter som bildspelet tar är ganska väl spenderad tid. Totalt finns där 204 bilder (ett par till om jag får tid att lägga till dagens vinnarbilder) och trots att varje bild bara tar sex sekunder blir det såpass lång tid. Det visar lite av den betydelse och den volym som embeddedpriset fått under de här tretton åren.

Spektrometer
Årets vinnare i företagsklassen är ett verkligt imponerande  embeddedprojekt. Serstech 100 Indicator visar vad som är möjligt att göra med den senaste teknologin och är på många sätt ett klassiskt supermodernt embeddedprojekt (om man nu kan tala om något sådant).

Grunden för hela projektet är den miniatyriserade Raman-spektrometern. För några år sedan var det svårt att tro att en sådan spektrometer skulle kunna göras så liten. Och om vi backar ytterligare ett antal år var det omöjligt att över huvud taget tillverka en Raman-spektrometer. Den var då den uppfanns snarare en teoretisk modell än en möjlig praktisk pryl.

Idag går det alltså att tillverka en tillräckligt liten spektrometer för att passa i ett handburet instrument. Men Serstech stannade inte där. Med en snabb ARM-processor, gott om minne och mycket mjukvara har man lyckats förenkla användningen dramatiskt. Det inbyggda biblioteket innehåller många tusen substanser och instrumentet kan snabbt jämföra den testade substansen mot biblioteket och i klartext visa vad som finns i plastpåsen eller flaskan. Man behöver inte ens öppna förpackningen.

Totalt sett handlar det alltså om avancerad teknik som används för att förenkla något som annars är mycket tidsödande och komplicerat. Alltså i det närmaste en sinnebild för ett modernt embeddedprojekt.

Planande båtar
också Zipwake är ett klassiskt embeddedprojekt som förenklar något som annars skulle vara svårt och dyrt.

Här handlar det om att styra vattenflöde på ett smartare sätt än med trimplan. En lustig detalj i aerodynamik och hydrodynamik är ju att man kan förändra strömningar med väldigt små medel om man bara kan reglera på ett tillräckligt bra sätt.

Tekniken med interceptorer går ut på att man sticker ned en liten kant några millimeter i vattnet och på det sättet ändrar flödet. Kanten är närmast löjligt liten (i jämförelse med trimplan) och det är svårt att inse att det hela verkligen skall fungera. Men det gör det.

För att styra alltsammans behövs noggranna gyron och accelerometrar och det har tidigare kunnat översättas i höga priser och stora apparater. Men Zipwake har lyckats att få mikromekaniska komponenter att ge tillräcklig noggrannhet och på det sättet har man kunnat hålla ner priset och göra styrenheten liten och smidig. Alltsammans verkar fungera förbluffande bra och intresset för produkten är jättestort.

Epilepsi
Epilepsibandet Walnut Waves är till slut en sådan där pryl som kan göra livet otroligt mycket enklare för människor som verkligen behöver det. Det hela handlar om att ”spela in” epilepsianfall för att sedan kunna analysera data och ge rätt medicin eller annan åtgärd.

De bägge studenterna är inte ensamma om att intressera sig för det här, men de har kommit förvånansvärt långt på en kort tid. Systemet är idag godkänt för klinisk test och det är ett stort och viktigt steg.

Imponerande
De här tre bidragen är på intet sätt ensamma om att vara imponerande projekt bland årets bidrag. Årets nominerade bidrag har genomgående väldigt hög kvalitet. Men bidragen visar ett det finns fantastiska uppfinningar och utvecklingsprojekt i Sverige och att ”allt inte redan är uppfunnet”. Och det är väl tur.

Leave a Reply