Elektronisk embeddedspecial

Jag borde kanske skriva en kommentar om de nominerade till Swedish Embedded Award, men jag tror att jag sparar det till i morgon. Då kommer ytterligare en elektronisk embeddedspecial (Elektronik i Norden Embedded Special) i serien om fyra stycken före Embedded Conference Scandinavia.

För så är det. I år blir det ingen tryckt embeddedspecial, utan vi tar nu det sista steget bort från tryckpressarna. Vi gjorde en fullskaletest i våras, till Embedded Conference Syd, och det visade sig fungera alldeles utmärkt. Embeddedspecialen fungerar bra som nyhetsbrev.

Mobil läsning
Jag måste väl erkänna att det känns lite tråkigt att inte ens göra en enda papperstidning per år. Men utvecklingen har inte vänt och marknaden för papperstidningar har inte blivit bättre. Däremot har fler vant sig vid att läsa elektroniska nyheter på läsplattor och smarta telefoner.

När vi för tre år sedan beslutade att lägga ner papperstidningen var det fortfarande datorn som ”gällde”. Läsplattorna var inte alls lika vanliga som idag och de smarta mobiltelefonerna hade lite för små displayer för att vara riktigt användbara.

Idag verkar varenda människa släpa omkring på en läsplatta och de flesta är uppkopplade mot Internet på ett helt annat sätt än för bara tre år sedan. Mobilabonnemangen har anpassats efter verkligheten och 4G är standard på många platser. Läsplattan och mobiltelefonen har funnit sin form.

Så det som var lite ”knöligt” och segt för tre år sedan är idag snabbt och enkelt. Vi har visserligen inte ändrat formen på hemsidan eller nyhetsbrevet särskilt mycket, men jag gissar att de flesta tycker att allt går bra mycket smidigare idag. Tekniken har helt enkelt kommit ikapp.

Så är det
Tyvärr är det väl bara att inse att den konventionella papperstidningen har sett sina bästa dagar. Jag tycker visserligen fortfarande om att läsa morgontidningen, men i takt med att prenumerantunderlaget minskar kommer det att bli svårare att hantera tryck och distribution. Lokala annons- och nyhetstidningar har det lite lättare, eftersom de inte behöver delas ut i ”svinottan”.

Facktidningar (som den tryckta versionen av Elektronik i Norden) har inte samma problem med distributionskanaler, men desto större problem med annonsfinansieringen. De flesta branscher har tvingats till lägre vinstmarginaler och det slår mot annonseringen. Annonspengarna skall dessutom räcka till många fler kanaler. Ingen enkel ekvation.

Så om inget oväntat inträffar lär den konventionella papperstidningen fortsätta att minska och övergången till elektroniska media fortsätta. Och ärligt talat är det väl inget större fel med det.

Om två månader är det förresten tre år sedan Elektronik i Norden tryckte sin sista ”vanliga” tidning. Helt otroligt.

I morgon kommer en ny embeddedspecial.

Leave a Reply