Fantastiska bidrag

Varje år blir jag imponerad över tekniknivån på bidragen till Swedish Embedded Award och årets omgång är sannerligen inget undantag. Jag har redan presenterat alla bidragen en gång, men här i min kommentar tänkte jag tillåta mig att vara betydligt mera subjektiv.

Så låt oss börja med Aifloo Smart Care. Det här är ett bidrag som tar sikte på en jättemarknad och gör det både med intressant teknik och en väldigt intressant affärsmodell.

Det handlar alltså om åldringar och problemet med att bo hemma (som de flesta vill) och ändå känna sig trygg. Det behövs ett ”övervakningssystem” som är säkert, lättanvänt och som inte larmar i tid och otid. Om Aifloo Smart Care håller vad det lovar, med beteendeanalys och allt annat, kan det mycket väl vara den lösning många har väntat på. Priset, 99 kronor i månaden, är dessutom såpass lågt att de anhöriga inte behöver blanda in vården. Tanken är förresten att inte ta betalt för armbandet och kommunikationsenheterna.

Så vitt jag kan se ligger det här systemet helt rätt i tiden.

Ladda bilar
I mina kommentarer brukar jag vara tveksam till elbilar med jättebatterier och ”lång” räckvidd. En av tveksamheterna är att parallell snabbladdning av många bilar kräver våldsamma effekter och blir väldigt dyr.

Med mera normala laddbehov är det däremot fullt möjligt att balansera laddningen mellan olika bilar så att toppeffekterna inte blir alltför våldsamma. Man kan också tänka sig olika taxor för olika prioritet. Allt det här kräver en hel del datakraft och en hel del kraftelektronik, men det är tekniskt fullt möjligt och det är precis vad Chargestorm har byggt in i sitt senaste laddsystem. Företaget är vid det här laget världsledande på generell elbilsladdning och det är sannerligen inte illa.

Den här prylen kommer att sälja bra.

Avisning
En lite udda fågel i sammanhanget är De-Iceman, ett styrsystem för att minimera energiförbrukningen för att hålla bort isen runt båten eller bryggan.

Allt fler väljer att låta båten ligga i sjön hela året och i stället ha propellrar eller tryckluftsystem som håller vattnet i rörelse. Men det finns ingen anledning att cirkulera vattnet så länge vattnet inte är på väg att frysa, så hur känner man av att isen börjar bildas?

Ja, det är inte så lätt som man kanske kan tro. Isbildning är lurigt, det vet alla flygare, och när vädret är riktigt klart kan isbildningen sätta igång vid förvånansvärt höga lufttemperaturer. De-Iceman löser sensorproblemet genom att känna av när en extremt långsamroterande liten propeller fryser fast och tinar upp. Enkelt och smart.

Synd om langarna
En av de mest tekniskt avancerade produkterna den här gången är den handburna spektrometern från Serstech. Apparaten är stor som en gammalmodig mobiltelefon och rymmer en laserbaserad Raman-spektrometer och en avancerad Linuxbaserad analysdator.

För den ”stackars” langare som åker fast med vitt pulver i små plastpåsar är det nu helt kört. Polisen eller tulltjänstemannen behöver inte ens öppna påsarna. Det räcker att låta lasern lysa genom plasten, så visas resultatet efter en halv minut. Och det är så detaljerat att man förmodligen till och med kan avgöra vem som är langarens leverantör. Med andra ord en fantastisk liten apparat med en stor marknad.

Optisk sensor
Man skulle kunna tro att Aifloo Smart Care och Ruffcoms ”Optiska sensorer inom Vård och Omsorg” är direkta konkurrenter, men företagen nalkas likartade problem på väldigt olika sätt. Även om resultatet i bägge fall är en varning att något otrevligt har hänt en vårdpatient.

Ruffcom vänder sig i första hand till vårdhem och institutioner, där man vill kunna se problem, men inte riskera strul med kameraövervakning. Genom att använda grafiska IR-sensorer får man tillräckligt mycket information för att kunna varna vid till exempel fallolyckor. Och det behövs varken kameror, belysning eller armband. Det här är en smart lösning som passar väldigt bra i olika typer av vårdboenden. Och sådana kommer vi att få se fler av.

Att slippa svallvågor
Jag har inget emot snabbgående båtar, så länge de kör i hastigheter över planingströskeln. Men jag avskyr stora snabbgående båtar som tuffar fram några knop över deplacementsfart, men en bit under planingströskeln. De drar upp svallvågor något alldeles bedrövligt och fören brukar peka uppåt så att skepparen varken ser kanoter eller små segelbåtar.

Men med Zipwake skall det vara slut med såna dumheter och jag hoppas verkligen att det stämmer. Trimsystemet får båten att glida upp över planingströskeln lättare och snabbare och det skall till och med vara möjligt att köra halvplanande utan att dra upp särskilt mycket svallvågor.

Alla vi kanotister och seglare tackar och tar emot.

IoT-låda
Det finns gott om hårdvarulösningar för IoT, men tingco Box har en lite annorlunda inriktning. Företaget tog fram lådan för att ha en enkel och billig hårdvara att köra sina program på.

Här har man alltså börjat på systemnivå och ”tvingats” fixa hårdvaran för att ha en komplett lösning. Det är intressant ansats och den har resulterat i ett ovanligt lättanvänt och komplett system.

Och det skadar sannerligen inte.

Träningsmaskin
Det blev en lite skev fördelning i år, med många företagsbidrag och relativt få studentbidrag. Till slut var det bara tre studentbidrag som tog sig genom nålsögat.

Ett av tre är Fisnik Behramajs ”Modern Träningsmaskin”, en avancerad styrketräningsmaskin som använder elektronisk bromsmotor i stället för vikter.

De senaste tio åren har studentprojekten kommit att bli färdiga produkter på ett helt annat sätt än tidigare och träningsmaskinen är inget undantag. Den ser ut som en serietillverkad maskin och den känns som en ”riktig” produkt. Och den löser problemen med klämskador och överbelastning på ett elegant sätt.

Portsystem
Portsystem har en ovana att vara för krångliga, för enkla eller för dyra att installera. Studentprojektet Portiér har tagit ett helhetsgrepp och stoppat in all lokal intelligens i knappsatsen och all central intelligens i en molntjänst.

Resultatet är väldigt bra, med en snygg och lättanvänd lösning som löser många irriterande problem. De boende kan använda sina mobiltelefoner för att öppna porten och gäster kan få en portkod som bara gäller en dag. Mycket smidigt.

Epilepsi
Epilepsi är jobbigt att ha och det är jobbigt att diagnostisera. Den som har prövat en konventionell EEG-mössa, med sensorer och kontaktgele, vet hur irriterande det är (jag har varit utsatt för det). Att ligga inlagd på sjukhus i väntan på ett anfall måste vara bland det tråkigaste man kan ta sig för.

Att i stället under en period tvingas att ha på sig ett pannband hemma och på jobbet framstår i jämförelse som rena drömmen. Och det är precis så studentprojektet Walnut Waves fungerar. Pannbandet samlar in information och efter ett EP-anfall går det att analysera vad som hänt.

Som med alla medicinska projekt är steget långt från idé till kommersiell produkt, men systemet har i alla fall fått godkännande för kliniska studier och det är ett viktigt steg.

Vilken är bäst?
Vilka projekt förtjänar då att vinna? Ja, eftersom jag sitter i juryn tänker jag inte göra några detaljerade spekulationer. Men det intressanta är att alla de här projekten på sätt och vis är värda att vinna. De är helt enkelt väldigt intressanta och bra.

Det innebär förstås inte att alla de här projekten kommer att bli kommersiella framgångar. Så fungerar det inte. Men alla har potential att bli en stor framgång och med rätt vidareutveckling, rätt marknadsföring och en god portion tur kan vilket som helst av projekten bli en global succé.

Visst är det fantastiskt.

Leave a Reply