Sammanslagningar och optimeringar

Avagos köp av Broadcom är förstås dagens stora nyhet. Frågan är bara om affären visar styrkan hos Avago/Broadcom eller den mördande konkurrensen på halvledarsidan. Men jag tänkte också ägna några rader åt konfigurerbara processorer och framför allt den tjeckiska tillverkaren Codasip.

Broadcom köps upp
Men låt oss börja med Broadcom. Företaget är ju ett av de mera framgångsrika halvledarföretagen på senare tid, med en utveckling tätt kopplad till nätverks- och mobiltelefonrevolutionen. Företaget har breddat sin produktportfölj genom att köpa en lång rad större och mindre företag och omsatte 2013 drygt 8 miljarder dollar.

Avago, som har sin bakgrund i HP/Agilent, har också gjort sitt bästa för att växa med hjälp av företagsköp. Senaste stora köpet var LSI Logic (utom den del som Intel köpte) för 6,6 miljarder.

Men det var förstås småpotatis jämfört med Broadcom. För 37 miljarder dollar hoppas nu Avago att komma upp i klass med de stora spelarna på halvledarmarknaden. Samtidigt byter Avago namn igen (Avago-namnet fick väl i ärlighetens namn inte något större genomslag) och man väljer att fortsätta med det mera etablerade Broadcom-namnet.

Nu är det förstås inte bara Avago/Broadcom som har sett behov av konsolidering. När NXP köpte Freescale häromsistens var det inte alltför förvånande, även om en sådan affär hade tett sig ganska omöjlig för några år sedan.

Prispress
Alla sammanslagningar i halvledarbranschen har förstås en gemensam nämnare. Prispressen är stenhård och för att över huvud taget kunna tjäna pengar krävs antingen ett smalt produktprogram som skiljer sig från konkurrenterna eller ett brett program som kan täcka så mycket som möjligt av kundernas behov.

Det hela blir inte enklare av att de traditionella halvledarföretagen har haft svårt att tillräckligt snabbt dra nytta av ny teknik. Ett bra exempel på det är mobiltelefonrevolutionen, där företag som Qualcomm och på senare tid MediaTek tagit stora marknadsandelar. De traditionella företagen har i stället tvingats fortsätta med att bredda produktprogram och skära kostnader.

Konfigurerbara processorer
Men nu till något som kanske är lite skojigare. Design Automation Conference, DAC, närmar sig med stormsteg och det blir fart på EDA-företag och IP-företag.

Jag pratade i går med Coby Hanoch, numera marknadschef för tjeckiska Codasip (huvudkontor i Brno). Coby Hanoch har en lång erfarenhet från företag som Versity och Jasper, men bägge de här företagen har på traditionellt EDA-manér har blivit uppköpta (av Cadence i båda fallen).

När jag skrev min spalt härom veckan om konfigurerbara processorer glömde jag faktiskt att nämna Codasip. Det var lite dumt, eftersom Codasip faktiskt är ett företag som försöker ta ett helhetsgrepp på den konfigurerbara processorn. Konstruktören kan antingen välja att utgå från ett antal standardexempel eller starta helt från grunden.

Snabb modell
Men det kanske intressantaste med Codasips verktyg är att man har separerat arkitekturdefinition och implementering såpass effektivt. När konstruktören har definierat hur arkitekturen och instruktionerna skall se ut genereras en högnivåmodell av processorn, tillsammans med C-kompilator och övriga mjukvaruverktyg. Det finns inget behov av ta hela vägen runt hårdvaruimplementering.

På det här sättet kan flera varianter av en arkitektur testas på samma dag. Nya instruktioner kan prövas med riktig applikationskod och konstruktören kan tillåta sig att göra många ändringar utan att utvecklingstiden drar iväg.

Först när konstruktören är nöjd med arkitekturen är det dags för fysisk implementering. Enligt Coby Hanoch har Codasip lyckats att ta fram ett konstruktionsflöde som är så enkelt att använda att en normal konstruktör mycket snabbt kan lära sig det. Men det kanske vi kan återkomma till.

Leave a Reply