Stort program på Elektronik 2015

Elektronik 2015 ser ut att bli en betydligt större mässa och konferens än förra gången för två år sedan. Utställarlistan innehåller drygt 150 företag och konferensprogrammet är mycket större än för två år sedan.
Mässorganisatören Easyfairs har med andra ord lyckats bra med att etablera en elektronikmässa i Göteborg. Det indikerar i sin tur att det kanske inte var så lyckat att koncentrera all mässverksamhet i elektronikföreningens regi till Stockholm (S.E.E.). Tidigare om åren alternerade ju elektronikmässorna mellan Stockholm och Göteborg.

Nu är det ingen mening att dra upp gamla och avslutade diskussioner. Easyfairs såg behovet av en elektronikmässa i Göteborg och lyckades förvånansvärt bra redan vid första försöket för två år sedan. Om årets mässa håller vad den lovar borde tillströmningen av besökare bli ännu större.

Lokala företag
Varför behövs det då en separat mässa i Göteborg? Kan inte alla komma till Stockholm i stället?
Svaret är ganska enkelt. Göteborgsföretagen vill helt enkelt ha en lokal mässa. Det finns gott om elektronikföretag i Göteborgsområdet och deras inriktning skiljer sig en hel del från företagen i Stockholmsområdet. Och ärligt talat – beslutet att lägga ner den gamla elektronikmässan i Göteborg var inget som uppskattades ”på plats”. SÅ populära är inte stockholmare i Göteborg.

För min egen del har jag förstås inget emot att ”komma hem” ett par dar. Det var visserligen många år jag flyttade från västkusten, men jag har gott om kopplingar kvar.

Så på måndag (eller kanske söndag) bär det av igen, i första steget till Tjörn. Därifrån är det bara sex mil till Göteborg, så jag installerar mig nog på Tjörn i stället för i Göteborg. Med lite tur borde våren komma igång på allvar och då är Tjörn en mycket bra plats.

Bilelektronik och rymd
Ett digert konferensprogram drar besökare och årets program både stort och tekniskt intressant. På tekniksidan är det tre områden som sticker ut, nämligen rymdelektronik, fordonselektronik och byggsätt/material. RUAG Space AB verkar vara det företag som ställt upp med flest talare inom rymdområdet, medan Chalmers, Swerea IVF och Acreo har satsat hårt på Grafen och byggsätt. Fordonselektroniken företräds framför allt av Volvo och Tesla och det är sannerligen inga dåliga namn.

Sedan kanske jag skall slå ett slag igen för IoT-frukosten, som anordnas klockan åtta på tisdag av Elektronik i Norden och Embedded Gothenburg. Där kommer två göteborgsföretag, Idevio AB och Kombridge AB, att berätta om sina framgångar inom IoT och hur de ser på framtiden för tekniken. Seminariet tar ca 90 minuter och avslutas med diskussion om IoT. Nittio minuter ger också gott om tid att äta den frukost som serveras i lugn och ro. Inte så dumt.

Glöm heller inte att titta in i vår monter (F04:72). Det brukar finnas tid för lite snack och en kopp kaffe.

Vi ses i Göteborg.

Leave a Reply