Mycket händer i Skåne

Det kändes lite märkligt när jag i morse körde förbi Sony Mobiles stora anläggning i Lund. Gårdagens besked om att 1000 anställda skulle bort är utan tvekan ett hårt slag för regionen.

Tyvärr är det väl bara att inse faktum. På en mogen mobiltelefonmarknad är det svårt att hävda sig för den som inte antingen är billigast eller heter Apple. Konkurrensen är stenhård och i det läget är det lätt att förstå att andrarangstillverkare som Sony väljer att ”ta hem” så mycket som möjligt av en minskande organisation. Nedläggningen av Ericssons modemtillverkning förra året visade vart marknaden är på väg.

Intressant region
Men trots problemen för Sony Mobile är Sydsverige en mycket intressant region. Det har den i och för sig alltid varit, även om man ibland hamnar utanför den alltför Stockholmsorienterade mediatäckningen. Ta bara ett företag som Axis, som förmodligen skulle ha synts betydligt mer i dags- och ekonomipressen om företaget legat i Stockholm.

Nu finns det i och för sig två sidor av ”Stockholmsproblemet”. Många av de företag som finns i Sydsverige har traditionellt vänt sig mer mot övriga Europa än mot Stockholm, så det eventuella problemet kanske är större för Stockholm.

Det är sådant här jag funderar på när jag kör sträckan från Olofström i Blekinge till MalmöMässan och ECS Syd. Här nere tycker många att jag är lite egendomlig som väljer att köra fram och tillbaka varje dag, men en och en halv timme är ingen  särskilt allvarlig pendeltid med Stockholmsmått mätt. Och det är jäkligt skönt att komma ”hem till gården” varje dag så här när våren drar igång och nya sorters blommor poppar upp varje dag.

ECS Syd funkar
Jag är alltså i Sydsverige för att ställa ut på och skriva om ECS Syd. Elektronik i Norden är en av organisatörerna och jag känner förstås ett visst ansvar för att det hela skall bli bra. Periodvis har det känts lite nervöst också, när siffrorna för besöksbokningen vägrat ta fart.

Men som vanligt tog det bättre fart på slutet. När jag kollade framåt stängningsdags idag hade 319 besökare loggats in och om morgondagen håller samma klass är det riktigt bra för att vara första gången.

Och kom ihåg – det finns fortfarande en dag kvar. Konferensen öppnar igen klockan nio i morgon (onsdag 11e) och om jag kan köra femton mil skall väl ni kunna ta er åtminstone tio. Då täcker vi in Malmö, Lund, Köpenhamn och en stor del av övriga Skåne och delar av Danmark.

Och konferensen är till och med gratis.

One Response to “Mycket händer i Skåne”

  1. Vi ska söka pengar för att utveckla vår industr.
    Det är den säkraste intäktskällan

Leave a Reply