På väg till Skåne

Ingen har väl missat ECS Syd i Malmö nästa vecka. Men det skadar kanske inte med en extra puff.
För på tisdag är det alltså dags. För första gången tar embeddedkonferensen steget utanför Stockholm. Och det får väl anses vara på tiden. Allt händer ju faktiskt inte i Stockholm.

Hett område
Att det finns framgångsrika företag i Malmö/Lund märkte vi förra veckan, när Canon lade bud på Lundaföretaget Axis Communications. Det handlar om mer än 23 miljarder kronor för ett företag som 1984 startade för att tillverka protokollkonverterare för att använda PC-skrivare mot större datorer. Vem kunde väl tro att det skulle bli en sådan succé?

Men, egentligen är det inte så konstigt att företaget har lyckats så bra. Grundarna har hela tiden varit tillräckligt förutseende för att satsa på rätt teknik och att skifta område när det var lämpligt. De har varit extremt teknikdrivna, men också satsat stenhårt på att tidigt bygga upp en global verksamhet. På det sättet lyckades man först dominera ett teknikområde och sedan ytterligare ett. Det är sannerligen inte illa.

Kameror
För Axis handlade det redan från början om kommunikation. På åttiotalet och i början av nittiotalet var det svårt och dyrt att koppla skrivare till nätverk. Skrivare anslöts till den lokala datorn via datorns parallellgränssnitt (eller möjligen seriegränssnitt) och därmed basta.

Axis tog fram små och billiga printservrar som löste problemen (jodå, jag har fortfarande en i lådan). Det blev en stor succé. Företaget tog också fram en CDROM-server, baserad på samma teknik.

Efter några år hade skrivarföretagen lärt sig att stoppa in nätverksanslutning i sina skrivare och marknaden för separata printservrar minskade. Men då hade Axis redan tagit nästa steg – nätverksanslutna övervakningskameror.

Idag kan det verka självklart att övervakningskameror skall anslutas via Ethernet. Allt blir så mycket enklare, inte minst ledningsdragningen. Men så var det inte i mitten av nittiotalet. AXIS 200 var branschens första nätverkskamera och företaget visade att man kunde bygga in hela digitaldelen i en kamera som varken blev större eller dyrare än de konventionella. Efterföljaren, AXIS 2100 (jodå, jag har en sådan också), kom 1999 och var ännu mindre och hade inbyggt webgränssnitt och massor av funktioner som konkurrenterna bara kunde drömma om.

Egen processor och Linux
Att hitta standardkomponenter och kommersiell mjukvara för att göra det som Axis ville göra hade knappast varit möjligt. Printservrarna baserades på egenutvecklade systemkomponenter och blev på det sättet små och billiga. i början av nittiotalet blev systemkomponenterna allt mera avancerade, med egenutvecklad RISC-processor (CRISP) och inbyggd nätverkskommunikation. Då tog Axis också steget till Linux och från AXIS 2100 är allt Linuxbaserat. Tekniknivån hos Axis har alltid varit extremt hög.

Under årens lopp har jag har haft tillfälle att då och då träffa Martin Gren, en av de tre grundarna, och varje gång har det varit fantastiskt intressant att höra hans planer för Axis. Satsningarna på nätverk, SoC, Linux och Open Source har varit ”klockrena”. De var förutsättningar för satsningen på de globala konsument- och volymmarknaderna, där lågt tillverkningspris är ett absolut krav.

Att Martin Grens aktieportfölj idag är värd några miljarder är resultatet av många års framgångsrikt arbete. Axis är ett strålande exempel på hur man kan kombinera teknisk framsynthet med effektivt företagande.

Vi ses i Malmö
På tisdag klockan 09.00 slår portarna upp för ECS Syd. Kom gärna över och hälsa på. Jag tar med kaffebryggaren.

Leave a Reply