Embeddedpriset för tolfte gången

Jodå, jag vet mycket väl vilka projekt som har blivit nominerade till Swedish Embedded Award, men ni får ge er till tåls några timmar till. Namnen blir inte offentliga förrän i morgon och regler är till för att hållas.

Men jag kan väl säga så mycket som att spännvidden är minst lika stor i år som tidigare och att en del av projekten är väldigt omfattande. Det är i och för sig ingen självklar väg till seger. Det första året tävlade Ericsson med hela sin nya (för tolv år sedan) 3G-plattform. Men de vann inte ändå.

Briljanta lösningar
Det som slår mig varje år är att det finns så många briljanta lösningar på problem som faktiskt existerar. Vid det här laget har vi i juryn nominerat drygt 120 bidrag och antalet ansökningar är förstås ännu mycket större än så. Och förvånansvärt många bidrag är lösningar på problem som vi aldrig hade tänkt på.

För så är det ju. Det finns massor av små och stora problem som inte är uppenbara förrän någon har förklarat dem. Det kan handla om snabbanalys av modersmjölk, detaljstyrning av ljuset för växthus, mätinstrumentför stamcellsforskning eller lite vad som helst.

Avloppstank
Eller så kan det handla om något så prosaiskt som att mäta nivån i en septiktank för båtar. För några år sedan hade vi ett sådant projekt bland de nominerade bidragen (Gobius) och idag kan man knappast gå in i en båttillbehörsaffär utan att se skyltar och demoanläggningar. När jag tittade in på flytande båtmässan i Gustavsberg för några veckor sedan var kanske Gobius-systemet det tillbehör som flest skyltade med.

Och hur kunde det bli så?

Jo, sedan några år tillbaka är det inte tillåtet att spola ut avlopp hur som helst från fritidsbåtar. Det är heller inte tillåtet att tömma septiktankar i havet. De som tidigare inte hade slutna avloppssystem har tvingats att installera sådana och för alla kategorier gäller det att tankarna måste tömmas på ”därför anvisad plats”.

Därför har nivån på septiktanken plötsligt har blivit en väldigt viktig parameter i båtlivet. Man vill inte gärna åka och tömma för tidigt, samtidigt som man för allt i världen inte vill se en översvämmad tank.

Och hur mäter man nivån i en septiktank?

Det finns naturligtvis flera mer eller mindre illaluktande metoder, men de allra flesta ser nog helst att locket stannar på. En beröringsfri mätning från utsidan är utan tvekan bäst.

Ultraljud
Och det var just det som gruppen bakom Gobius räknade ut. Efter mycket funderande och kalkylerande skapade de ett system som består av ett par ultraljudssändare/mottagare fästade på utsidan av tanken och lite programvara. Allt finns på utsidan och det hela fungerar alldeles utmärkt. Så vitt jag kan förstå säljer systemet alldeles utmärkt också.

Snart är det dags
Nej, nu får det räcka för en stund. I morgon kan jag publicera namnen på de nominerade företagen/studenterna. Jag kan lova att det finns gott om intressanta lösningar, även om inga deltagare har tagit sig an avloppsproblemen i år. Så mycket kan jag i alla fall avslöja.

Leave a Reply