Hårdare konkurrens när alla drar åt samma håll

Den nyss avslutade Embedded World-konferensen visar att embeddedföretagen är framgångsrika och att utvecklingen snabbt går framåt. Däremot är det svårare att hitta områden där det är hyfsat lätt att tjäna pengar.

För visst är det bra att alla satsar på Internet of Things och visst är det intressant att se hur embeddedmarknaden drar nytta av komponenter och mjukvara från tillverkarna av konsumentprodukter. Men inte blir det lättare att tillverka och sälja hård- och mjukvara när priserna och marginalerna rasar lika snabbt som försäljningsvolymerna ökar.

Alla andra vinner
Här har vi ett problem. Elektronikutvecklingen driver alla andra branscher, men det är svårt för elektronikföretagen att själva kamma hem några större vinster på det egna arbetet. Det känns lite orättvist.

Internet of Things ses väl ofta som ett område där elektronikföretagen kan ”ta för sig” igen. De potentiella volymerna är gigantiska och man kan lätt få uppfattningen att IoT är något helt nytt, med helt ny teknik och möjligheter till snabba vinster och en kruka med guld vid vägens slut.

Riktigt så är det tyvärr inte. De olika delarna som krävs för IoT är ganska välkända. Arkitekturerna är de gamla vanliga och tillverkningsprocesserna är de vanliga. Vinnarna kan utan tvekan tjäna pengar, men det handlar knappast om de makalösa vinster som fanns i persondatorns och mobiltelefonins barndom. Kul och intressant, men investerarna lär inte skyffla in högvis med pengar i elektronikindustrin.

Konsolidering
Embedded World var en stor framgång med dramatiskt ökade besökarsiffror och fler utställare än någonsin. Däremot var det ganska tunnsått med nyheter. Mycket av det som presenterades som stora nyheter var relativt normala vidareutvecklingar som i vanliga fall skulle passerat utan att göra alltför mycket väsen av sig.

Frågan är om inte 2014 blir ett år av konsolidering. Många företag i branschen verkar se sig om efter köpare och andra letar frenetiskt efter sätt att expandera. Priserna ligger definitivt inte i den nivå som Facebook gav för WhatsApp (19 miljarder dollar), men fler än vanligt är nog ändå beredda att sälja. Den som vill hänga med i svängarna runt Internet of Things och mobilplattformar måste kunna hantera stora volymer och hård prispress. Det är sannerligen inte lätt.

2014 lär bli ett mycket intressant år.

2 Responses to “Hårdare konkurrens när alla drar åt samma håll”

  1. Alla drar in i samma bransch – vilket slöseri med resurser! Det man inte inser är att de ekonomiskt starka grupperna kommer att ta för sig av tårtan väl de svagare har bakat den. Det kallas för visst för att stjäla.

  2. Nja – slöseri med resurser kan man knappast kalla det. Utan konkurrens hade utvecklingen gått mycket långsammare och alla prylar hade varit större, dyrare och mera energislösande. Det hade varit slöseri med resurser. Däremot hade vinsterna varit mycket större och det är väl inte riktigt vad du önskar.

Leave a Reply